Näin huijattiin lottomiljonääriä – ”ottopoika”, lautamökki ja muovipussissa 200 000 euroa

Tapauksessa epäiltiin kymmeniä henkilöitä, joista osa tuomittiin. Lottovoittaja keskellä, muut kuvan henkilöt liittyvät eri tavoin oikeudenkäyntiin.

Tapauksessa epäiltiin kymmeniä henkilöitä, joista osa tuomittiin. Lottovoittaja keskellä, muut kuvan henkilöt liittyvät eri tavoin oikeudenkäyntiin. (Kuva Päivän Lehti)

Onni potki vuosi sitten 70-vuotiasta miestä, kun tilille tupsahti 8 miljoonan euron lottovoitto.

RIKOS Kun on rahaa, on myös kavereita. Niitä alkoi lyöttäytyä lottomiljonäärin seuraan. Muutamassa kuukaudessa niin sanotut kaverit haaskasivat lottomiljonäärin rahoja runsaat miljoona euroa. Sitten poliisi pani huijareiden osalta rahahanat kiinni.

Päätekijä huijauskuviossa oli lottovoittajan ottopojaksi ilmoittautunut Dimitri Ahlgren. Hänelle määrättiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa vankeutta 4 vuotta 3 kuukautta. Kovimman tuomion, 5 vuotta vankeutta, sai kuitenkin tamperelainen varatuomari Reino Mäkilä. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Kuinka rahat sitten saatiin vaihtamaan omistajaa?

Lottomiljonääriä huijattiin myymällä hänelle ylihintainen kiinteistö ja kesämökki. Puliveivausta tapahtui myös hevoskaupoissa. Ruotsin raveissa käytiin isolla porukalla lottomiljonäärin kustannuksella, luonnollisesti 70-vuotias maksoi majoitukset ja ravintoloissa istumiset.

Tänän talon lottovoittaja osti. Talo myytiin hänelle ylihintaan ja sinne muutti myös niin sanottu ottopoika perheensä kanssa.
Tämän talon lottovoittaja osti. Talo myytiin hänelle ylihintaan ja sinne muutti myös niin sanottu ottopoika perheensä kanssa. (Kuva Poliisi)

Kun tieto lottovoitosta kiiri maailmalle, Dimitri Ahlgren ryhtyi lottovoittajan ottopojaksi. Hän pyysi mieheltä lupaa, että saisi kutsua häntä isäkseen. Ravimiespiireissä ihmeteltiin, kun 43-vuotias romani esitteli 70-vuotiaan valkolaisen isänään.

Ottopoika lainasi lottovoittajalta useita satoja tuhansia euroja. Rahat menivät muun muassa pelivelkoihin ja ulosottovelkoihin. Kuulusteluissa ottopoika kertoi olevansa peliriippuvainen, joten velkaa oli kertynyt.

Eräs syytetty myi lottovoittajalle ylihintaisen talon sekä kesämökin. Taloon muutti lottomiehen lisäksi myös niin sanottu ottopoika perheineen. Kesämökin rötiskön uusi omistaja puratti, ja sen tilalle nousi hiljakkoin 400 000 euroa maksanut Honkarakenteen hirsihuvila.

Miksi lottovoittajaa oli niin helppo huiputtaa?

Osa käräjäoikeuden päätöksestä on määrätty salaiseksi. Siinä asiantuntijat kertovat, mistä syystä 70-vuotias on ollut helposti johdateltavissa. Oikeudessa mies kertoi itsekin, että hän ei omasta mielestään ole tullut huijatuksi.

Jotain miehen ja rahojen suhteesta kertoo se, että lottovoittaja ei kunnolla hahmota suuria lukuja. Kun oikeuden puheenjohtaja kysyi, paljonko asianomistaja arveli voittaneensa lotossa, tämä vastasi: “Mitäs se oli, 80 000 euroa”. Todellisuudessa jättipotti oli 8 miljoonaa.

Eräässä toisessa yhteydessä lottovoittaja arveli voittaneensa peräti 80 miljoonaa euroa.

Lottovoittajalle myytiin kesämökkiä, jota myyjät eivät edes omistaneet.
Lottovoittajalle myytiin kesämökkiä, jota myyjät eivät edes omistaneet. (Kuva Poliisi)

Vääriin taskuihin lottovoittajalta lähti noin 1,2 miljoonaa euroa. Oikeudessa vastaajat määrättiin maksamaan hänelle korvauksia runsaat miljoona euroa. Todennäköistä on, että lottovoittaja ei tule suurinta osaa rahoista ikinä näkemään.

Seitsemänkymmentävuotiaalle jäi kuitenkin riittävästi miljoonia loppuelämää varten. Rahat ovat edunvalvojan takana, lottovoittaja kertoo, että hän saa käyttöönsä 500 euroa viikossa. Lottovoittajan kertoman mukaan rahat on sijoitettu osakkeisiin. Jos ei ihan täydellinen tunari ole varainhoitajana, niin lottovoittajalla on huikeat osinkotulot. Sitä mieltä mies oli itsekin.

– Minulla on parempi palkka kuin kenelläkään täällä, lottovoittaja sanoi oikeudessa.

Varatuomari Reino Mäkilä laati asiakirjoja, joiden avulla lottomiljonäärin rahoja huiputettiin. Huijattu 70-vuotias rahamies luotti siihen, että kaikki tapahtui laillisesti, olihan papereiden laatijana oikea lakimies.

Rahat siirtyivät lottovoittajalta vääriin taskuihin Mäkilän lakitoimiston asiakasvarojen tilin kautta. Poliisi nappasi kaksi koijaria taksista, kun miehet olivat tulossa Mäkilän toimistosta. Taksin takapenkiltä löytyi muovipussi, jossa oli 200 000 euroa.

Kaikkiaan toistakymmentä henkilöä tuomittiin huijausjutussa ehdottomiin tai ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Jutun käsittely jatkuu hovioikeudessa, sillä ainakin varatuomari Reino Mäkilä on ilmoittanut olevansa tyytymätön tuomioon.

Suomessa kirjoitettiin perjantai-iltana myös Eurojackpot-historiaa, kun illan ainoa täysosuma löytyi Suomesta. Lähes 87 miljoonan euron voitto oli pelattu Tampereella, Lielahden K-citymarketissa.

Voittaja oli pelannut yhden ainoan rivin pikapelinä, eli hän antoi koneen arpoa numerot. Hän ei ollut käyttänyt Veikkaus-korttia, joten edessä on voiton lunastusmatka Veikkauksen suurvoittojen palvelupisteeseen Vantaalle.

Olkaapas varovaisia siellä.

Kommentoi Facebookissa