Kellokeskiviikkoa ei monikaan tunne – ja mikä ihme on kiira?

Pääsiäinen on kristinuskon vanhin ja tärkein juhla, mutta kyllä sitä viettämään yksi pääsiäispupukin mahtuu.

Pääsiäinen on kristinuskon vanhin ja tärkein juhla, mutta kyllä sitä viettämään yksi pääsiäispupukin mahtuu. (Kuva Fotolia)

Piinaviikko on palmusunnuntain ja pääsiäissunnuntain välinen viikko.

PÄÄSIÄISVIIKKO Suomalaisessa kansanperinteessä piinaviikon arki- ja pyhäpäivillä oli omat lempinimensä. Ne pohjautuivat joko kristilliseen perinteeseen tai maataloustöihin liittyviin asioihin.

Palmusunnuntai lienee tuttu useimmille, silloin Jeesus ratsasti Jerusalemiin aasilla, yli tielle levitettyjen palmunoksien. Pitkäperjantaina muistetaan sitä raskasta matkaa, minkä Jeesus kulki ristiinnaulittavaksi.

Savossa päivien nimet olivat sukkasunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirotorstai, pitkäperjantai sekä lankalauantai, viikko päättyi sukkasunnuntaihin, kertoo Heli Hottinen-Puukko kirjassaan Suomen kevät.

Malkamaanantai viittaa raamatulliseen sananlaskuun, jossa malka nähdään toisen silmässä, vaikka roska on oikeasti omassa. Tikkutiistaina puolestaan vuoltiin sytykkeitä. Kellokeskiviikkona lehmille laitettiin kellot kaulaan, ja ne pääsivät jaloittelemaan ulos.

Kiirastorstaina Jeesus pesi opetuslastensa jalat ja nautti viimeisen aterian heidän kanssaan. Silloin myös ajettiin pahaa onnea tuova kiira, häiritsevä voima tai olento, pois pihapiiristä vetämällä metalliesineitä täynnä olevaa kelkkaa tiluksia ympäri. Sana kiira on muinaisruotsalainen laina, nykyruotsin sana skär tarkoittaa puhdasta, eli kiirastorstai oli puhdistuspäivä.

Pitkäperjantain jälkeen tulevana lankalauantaina oli tapana pestä talvella kehrätyt langat. Sukkasunnuntaina taas iloittiin niin, että sukatkaan eivät tuntuneet pysyvän jaloissa!

Tulevaa säätäkin ennustettiin pääsiäisen kautta, kuten aikoinaan Valkealassa:

”Jos pääsiäisenä pakastaa, niin pakastaa vielä neljäkymmentä yötä.”

Itse pääsiäinen, se on sitten myös muutakin kuin pääsiäistipuja, pääsiäisnoitia, pääsiäispupuja ja suklaamunia sekä rairuohoa. Kristinuskolle pääsiäinen on vanhin ja tärkein juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi.

Näin kertoo Suomen Kirjallisuuden Seuran teos Vanhat merkkipäivät:

”Pääsiäistä vietetään Nikaian kirkolliskokouksen päätöksen mukaan v:lta 325 kevätpäiväntasausta seuraavan täysikuun jälkeisenä sunnuntaina. Pääsiäisen aika siten vaihtelee, niin että se voi olla aikaisintaan maaliskuun 22., myöhäisintään huhtikuun 26. pnä.”

Kommentoi Facebookissa