Ford harrastaa upsizingia – seuraava Focus ST saa 2,3-litraisen koneen

Neljännen sukupolven Focus pyrkii palaamaan juurilleen ajajan autona.

Neljännen sukupolven Focus pyrkii palaamaan juurilleen ajajan autona. (Kuva Ford)

ST saa nauttia nopeimman Focuksen statuksesta vain vuoden päivät.

AUTOT Downsizing, eli moottoreiden iskutilavuuden pienentäminen kuului pitkään autoteollisuuden suurimpiin trendeihin. Koneiden pienentynyttä kokoa kompensointiin turboahtamisella, mutta viime aikoina tässä ovat alkaneet tulla rajat vastaan. EU:n laatima uusi WLTP-kulutusmittaus ottaa nimittäin entistä paremmin huomioon todelliset ajo-olosuhteet, ja äärimmilleen ahdetut pikkuturbot ovat oikeassa elämässä huomattavasti vähemmän taloudellisia kuin laboratoriossa.

Myös Ford on harrastanut downsizingia, ja esimerkiksi pikkuautoluokan hauskimpiin menopeleihin lukeutuvaa Fiesta ST:tä vauhdittaa tätä nykyä 1,5-litrainen ahdettu kolmipytty edeltäjässä käytetyn 1,6-litraisen turbonelosen sijasta. Samaa 1,5-litraista Ecoboostia piti hyödyntää myös auton isoveljen, eli Focus ST:n uuden version pellin alla. Ford on kuitenkin pyörtänyt päätöksensä, ja niinpä uuteen hot hatchiin tulee huomattavasti isompi kone.

1,5-litraisesta pikkuturbosta olisi pitänyt irrottaa Focus ST:ssä niin paljon tehoa, että moottori olisi joutunut luotettavuuden suhteen jo äärirajoilleen. Todellisia kulutussäästöjäkään ei olisi syntynyt, joten ovaalimerkki on päättänyt turvautua hot hatchin seuraavassa sukupolvessa peräti 2,3-litraiseen turboneloseen. Se on läheistä sukua juuri tuotannosta poistuneessa Focus RS:ssä käytetylle samankokoiselle alumiinikoneelle.

Uusi Focus on keventynyt 88 kilolla edeltäjäänsä verrattuna.
Uusi Focus on keventynyt 88 kilolla edeltäjäänsä verrattuna. (Kuva Ford)

RS:n myllystä irrotettiin peräti 350 hevosvoimaa, mutta etuvetoisessa ST:ssä tyydytään noin 250 heppaan. Seuraava Focus ST saa kunnian toimia viimeisenä puhtaasti polttomoottorisena sportti-Fordina, koska RS:n seuraajassa turvaudutaan jo 48 voltin sähköjärjestelmän mukanaan tuomaan hybridiratkaisuun todennäköisesti kaksilitraisen nelosturbon parina.

Juuri esitelty neljännen sukupolven Focus pyrkii palaamaan juurilleen ajajan autona, ja ajamisen hauskuutta painotetaan myös ST:ssä entistä enemmän. Voimansiirtopuolella tämä tarkoittaa pelkästään kuusivaihteista manuaalia, eli Fordin Powershift-automaattia ei nähdä hot hatchin seuraavassa sukupolvessa. Nykyisestä ST:stä tarjotun dieselversio jatko on vahva kysymysmerkki, koska se ei oikein sovi yhteen auton ideologian kanssa. Lisäksi dieseleiden kysyntä on laskenut roimasti tässäkin luokassa.

Uusi Focus on keventynyt 88 kilolla edeltäjäänsä verrattuna, joten myös ST:n painon pitäisi laskea jonkin verran nykymallin 1437 kilon lukemasta. Lisäksi Focuksen korirakenne on 20 prosenttia entistä jäykempi, ja jousituksen komponenttien ympärillä tämä arvo on kohentunut jopa 50 prosentin verran. Tämä lupaa hyvää myös ST:n ajettavuuden kannalta, koska insinöörien on helpompi kehittää jäykkään rakenteeseen napakat ajo-ominaisuudet jousitusmukavuutta uhraamatta.

Seuraava Focus ST piti lanseerata tämän vuoden loppupuolella, mutta aikataulua on nyt ilmeisesti siirretty eteenpäin. Todennäköisin esittelypaikka on ensi vuoden maaliskuussa järjestettävä Geneven autonäyttely, ja myynnin pitäisi päästä alkamaan kesään 2019 mennessä. ST saa nauttia nopeimman Focuksen statuksesta vain vuoden päivät, koska peräti 400 hevosvoimaa tarjoava nelivetoinen RS tulee tarjolle vuonna 2020.

Kommentoi Facebookissa