Formula ykkösiin isoja muutoksia – Valtteri Bottaksen talli saattaa lopettaa

Mercedes ei ole vahvistanut jatkoaan Formula ykkösissä kauden 2020 jälkeen.

Mercedes ei ole vahvistanut jatkoaan Formula ykkösissä kauden 2020 jälkeen. (Kuva AOP)

Mercedes-talli saattaa ajaa Formula ykkösissä 2020 viimeisen kautensa.

FORMULA 1 Formula ykkösten tekniset säännöt muuttuvat vuoden kuluttua merkittävästi. Samalla muuttuvat myös kilpailuasetelmat sarjaa vuodesta 2014 dominoineen Mercedes-tallin menettäessä teknisen etumatkansa.

Vielä ensi vuonna Mercedes jatkaa tehdastallitoimintaansa Formula ykkösissä. Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas jatkavat tallin kuljettajina ja lähtevät kauteen 2020 tietysti suurimpina suosikkeina.

Hamiltonin ja Bottaksen sopimukset ovat katkolla kauden 2020 jälkeen. Mercedes ei ole myöskään tehnyt sopimusta jatkosta Formula ykkösissä kauden 2020 jälkeen.

Formula ykkösten nykyinen osallistumissopimus umpeutuu vuoden kuluttua. Mercedes on ilmoittanut tehneensä moottorisopimuksen vuodesta 2021 McLarenin kanssa.

Mahdollisesti Mercedes luopuu vuoden kuluttua tehdastallistaan ja jatkaa F1:ssä ainoastaan moottorivalmistajana. McLarenista tulisi jälleen Mercedeksen tehdastalli, jona se toimi 1995-2009.

Lewis Hamiltonin ympärillä riittää huhuja. Hän on itse ilmoittanut haluavansa jatkaa Formula ykkösissä 2021.

Hamilton ajaa vapaa-ajallaan Ferrarin urheiluautolla siviililiikenteessä. Hän ei ole kiistänyt, etteikö haluaisi kilpailla Formula ykkösissä vielä Ferrarilla.

Halutessaan Hamilton saa varmasti paikan kilpailukykyisestä tallista. Bottaksen tilanne voi olla toinen.

Bottakselle kausi 2019 on ollut hänen uransa paras toistaiseksi. Hän on voittanut neljä kilpailua ja sijoittuu kuljettajien pisteissä hopealle.

Silti ei ole takeita, että Bottas saisi kaudelle 2021 paikan huipputallista. Hänen kohtalonsa ratkeaa pitkälti ensi kauden tulosten perusteella.

Mercedes ei ole ainoa talli, jonka huhutaan olevan lähtöaikeissa. Myös Renaultin huhutaan harkitsevan vetäytymistä.

Mikäli Mercedes ja Renault vetäytyvät, vaihtanevat niiden tehdastallit omistajaa. Yhdysvaltalainen autourheiluvaikuttaja Roger Penske ja venäläinen miljardööri Dmitri Mazepin ovat tiettävästi halukkaita F1-talliprojektiin.

F1-tallien määrä saattaa 2021 jopa kasvaa. Sarjan uuteen osallistumissopimukseen tulee budjettikatto, jonka avulla sarjan taloudellista tilaa pyritään tervehdyttämään. Tämä luonnollisesti houkuttelee mukaan uusia yrittäjiä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Citroenilta synkkä uutinen rallin MM-sarjalle – tylyn päätöksen aiheutti Sebastien Ogier

Kommentoi Facebookissa