Formula ykkösissä surkuhupaisa kesä – sarjalla vakava itsetutkiskelun paikka

Ensimmäisenä maaliin ajanut Max Verstappen voitti Itävallan F1-kisan tuomariston armosta.

Ensimmäisenä maaliin ajanut Max Verstappen voitti Itävallan F1-kisan tuomariston armosta. (Kuva Red Bull Content Pool)

Itävallan F1-kisan päättymisen jälkeen odotettiin yli kolmen tunnin verran tietoa siitä, kuka voittaa kisan. Valeuutinenkin oli liikkeellä.

FORMULA 1 Formula ykköset on tehnyt itsensä tänä kesänä naurunalaiseksi. Sarja on noudattanut sääntöjään ja aina ei ole varmuutta, onko kilpailun voittaja se kuljettaja, joka ajaa ensimmäisenä maaliin.

Kesäkuun alussa Kanadan Montrealissa Sebastian Vettel menetti voittonsa viiden sekunnin aikasakon takia. Vettel oli ajautunut ulos radalta ja puolustanut johtoasemaansa. Tuomaristo katsoi hänen ajaneen vaarallisesti.

Juhannuksena Ranskan Paul Ricardin kisassa Daniel Ricciardoa rangaistiin ohittelusta ja hän menetti kisassa saavuttamansa pisteet. Tuomaristo noudatti sääntöjä ja antoi Ricciardolle kaksi aikasakkoa, koska tämä ohitti toisia kuljettajia tavalla, jota ei säännöissä sallita.

Viime sunnuntaina Itävallan Red Bull Ringillä tuomaristo piti F1-faneja jännityksessä tuntikaupalla. Ferrari teki Max Verstappenin ohituksesta protestin ja kisan jälkeen saatiin jännittää yli kolmen tunnin verran, saisiko Verstappen sääntöjä rikkoneesta ohituksesta aikasakon ja menettäisi voittonsa Charles Leclercille.

Rangaistusta Verstappenille ei annettu, vaikka edellisten kisojen logiikan perusteella näin olisi pitänyt tehdä. F1:n uskottavuuden kannalta terve järki voitti.

– Se oli kilpa-ajotapahtuma. Kyse oli kilvanajosta. Jos he haluavat keskustella siitä, kannattaisi heidän mennä liikenneturvallisuuskokouksiin. En halua itse edes puhua koko asiasta, Red Bullin moottoriurheilujohtaja Helmut Marko ilmoitti Formule 1:n mukaan.

Ferrarin tallipomo Mattia Binotto totesi Ferrarin olevan yhä sitä mieltä, että Verstappen rikkoi sääntöjä, mutta F1-sarjan edun kannalta Ferrari ei valita tuomaripäätöksestä. Binotto myönsikin epäsuorasti, ettei sääntökirja palvele sarjan etua.

– Uskomme yhä, että tämä on väärä päätös. Charles jätti tilaa, eikä se ollut hänen vikansa. Törmäyksessä hänet puskettiin radalta. Uskomme, että nämä ovat selviä sääntöjä. Kunnioitamme kuitenin tuomariston ratkaisua. F1:n on nyt aika kääntää sivua ja mennä eteenpäin, kommentoi Binotto Motorsport.comin mukaan.

Formula ykkösissä 1994-2003 kisannut Max Verstappenin isä Jos Verstappen hämmästeli tuomarisekoilua. Ilta sai dramaattisia piirteitä, kun luotettavinakin pidetyissä medioissa levitettiin vielä valeuutista, jossa väitettiin, että Max Verstappen olisi saanut viiden sekunnin aikasakon ja menettänyt voittonsa.

– Odottaminen oli hyvin stressaavaa. Ja sitten oli vielä valeuutisia. Se (tuomarikäsittely) kesti kolme ja puoli tuntia, vai kuinka paljon?, kommentoi Jos Verstappen Formule 1:n mukaan.

Jos Verstappenin mukaan F1:n säännöt ”ohitusten kieltämisestä” ovat hämmästyttäviä.

– Eivätkö katsojat halua nähdä juuri tällaista? Jos tällainen kilvanajo viedään pois, tulee meidän varmaankin siirtyä ensi kaudeksi IndyCar-sarjaan, hän sanoi sarkastisesti.

Vettel, Ricciardo ja Verstappen toivat ajoliikkeillään väriä muuten aika lailla tylsiin kisoihin. Formula ykkösten viehätyskin perustuu vaarallisuuteen. Ja ohittamisen pitäisi olla kilpa-autoilun yksi perusasioista.

F1 on nykysäännöillään tehnyt itsensä jo naurettavaksi. Sääntökirjan uudistamisesta kannattaisi keskustella.

F1:n kilpailujohtaja Michael Masi toteaa, että muutokset 2020 ovat mahdollisia. Tälle kaudelle muutoksia ei kuitenkaan ole luvassa.

– Näkemykseni on, että sääntökirjan on oltava sama koko kauden 2019 ajan. Missään urheilusarjassa ei ole viisasta muuttaa sääntöjä kesken kauden, Masi sanoi F1i:n mukaan.

Masi myös painotti tiimien hyväksyneen säännöt. Sääntöjen uudistaminen vaatii tiimeiltä yksimielisyyttä.

Varmasti yksimielisyyttä löytyy, jos katsojat kaikkoavat. Viime kädessähän lystin maksavat katsojat. Kukaan tuskin haluaa katsoa kisoja, joissa ei tiedä, onko ensimmäisenä maaliin ajanut kuljettaja kisan voittaja.

F1-sarjaa pilkattiin sunnuntaina sosiaalisessa mediassa rajusti. Netissä kiersi kuva, jossa kerrottiin, että parhaan kuljettajan yleisöäänestyksen olisi voittanut Robert Kubica.

Itävallassa viimeiseksi jäänyt Kubica oli kisan selvästi hitain kuljettaja. Hän ei tehnyt yhtään ohitusta, mutta ajoi turvallisesti. Vähän kuin moottoritiellä liikennesääntöjä noudattaen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Max Verstappen ajoi upeaan voittoon – irvaileva kommentti tuomarifarssista

Kommentoi Facebookissa