Gallupeissa kootaan jo hallitusta – kokoomukselle tarjolla kumppaniksi perussuomalaiset ja SDP

Petteri Orpolla on gallupien mukaan nostetta seuraavaksi pääministeriksi. (Kuva Mikko Mäntyniemi)

Kokoomus ja SDP ovat kuitenkin lähes tasavahvoja suosikkeja pääministeripuolueeksi.

POLITIIKKA Suomalaisista 23 prosenttia toivoo kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyölle pohjautuvaa hallitusta, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta. Se on suosituin runko hallituspohjaksi, kun vastaajia pyydettiin valitsemaan itselle mieluisin pääministeripuolue ja lisäksi muita puolueita hallituskumppaneiksi.

SDP:n ja kokoomuksen yhteistyön pohjalle rakentuvaa hallitusta toivoo 19 prosenttia ja nykyisen kaltaista SDP:n ja keskustan varaan rakentuvaa hallitusta 10 prosenttia. Vaihtoehdot kertovat niiden vastaajien osuuden, jotka valitsevat jommankumman puolueista pääministeripuolueeksi ja toisen mainituista puolueista hallituskumppaniksi.

Suomalaisista 24 prosenttia on sitä mieltä, että seuraavan hallituksen pääministerin pitäisi tulla kokoomuksesta ja SDP:tä edustavan pääministerin jatkoa toivoo 23 prosenttia. Kokoomus on paitsi suosituin puolue pääministeripuolueeksi, myös 26 prosentilla toiseksi suosituin vaihtoehto hallituksen apupuolueeksi, kun pääministeripuolueena on jokin muu puolue.

Kokoomusäänestäjien mielissä porvaripuolueet ovat mieluisampia kumppaneita kuin vasemmistopuolueet, mutta tarvittaessa myös SDP kelpaa hallituskumppaniksi. SDP:n kannattajilla on vaikeuksia löytää itselleen mieluista päähallituskumppania vihreiden ja vasemmistoliiton lisäksi. Keskusta on SDP:tä pääministeripuolueeksi toivoville jopa epämieluisampi hallituskumppani kuin kokoomus.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjät taas ovat lähentyneet toisiaan ja näkevät toisensa mielellään hallituskumppaneina.

– Kokoomuksen rooli kaikkien tilanteiden puolueena on osoitus siitä, että vuoden 2023 vaaleista ei tule blokkivaaleja. Blokkivaalit edellyttäisivät, että on kaksi ideologisesti toisistaan poikkeavaa blokkia, joiden väliltä kansalaiset valitsevat. Tutkimuksen tulokset kielivät siitä, että valittavana on kaksi sävyltään erilaista hallitusvaihtoehtoa, mutta ilman kokoomusta hallitusta on vaikea muodostaa, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut EVA:n toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Tärkeimpinä asioina puolueen ja ehdokkaan valitsemisessa suomalaiset pitävät valtiontalouden hoitoa ja sosiaali- ja terveysasioita.

EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksessa pyydettiin vastaajia valitsemaan itselle mieluinen pääministeripuolue ja lisäksi kaksi tai useampia muita puolueita hallituskumppaneiksi. Tulokset perustuvat 2 043 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–13.2.2023. EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lue myös: Mediassa Sanna Marin näkyy puoluejohtajista eniten – perussuomalaisista puhutaan paljon

Kommentoi Facebookissa