Finnwatch selvitti – Alkon viinien takaa löytyi ihmisoikeusongelmia

Raportissa tarkastellaan myös Alkon ja sen tavarantoimittajien vastuullisuuskäytäntöjä. (Kuvituskuva Katri Lehtola/ Alko)

Vastuullisuusongelmista huolimatta Finnwatch ei kannusta kuluttajia boikotoimaan eteläafrikkalaisia viinejä.

IHMISOIKEUDET Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkivan kansalaisjärjestö Finnwatchin julkaisema raportti paljastaa ihmisoikeuksien loukkauksia Alkon hankintaketjuissa Etelä-Afrikassa. Järjestö vaatii Alkolta ja sen tavarantoimittajilta toimia vastuullisuusongelmiin puuttumiseksi.

Osa Finnwatchin tutkimien viinitilojen työntekijöistä asuu homeisissa taloissa tai hökkelikylissä ja saa elämiseen riittämätöntä palkkaa. Työhönotossa ja palkkauksessa esiintyy syrjintää, ja työterveydessä- ja turvallisuudessa on puutteita. Työntekijät raportoivat myös heihin kohdistuvasta epäasiallisesta käyttäytymisestä kuten nimittelystä.

Raportti perustuu 11 Alkon vakiovalikoimaan kuuluvan viinin tuotannossa käytettyjä rypäleitä tuottavien viljelytilojen työntekijöiden haastatteluihin. Tiloilla tuotettuja rypäleitä käytetään muun muassa Alkon myydyimmän eteläafrikkalaisen viinin, Pearly Bayn valmistuksessa. Lisäksi niitä käytetään muun muassa Kuronen Red-, Grinder Pinotage– ja Green Nature -viinien valmistuksessa.

– Etelä-Afrikka on viinituotannon riskimaa, jossa työntekijöiden oikeuksien toteutumisessa on monia ongelmia. Apartheidin aikainen rotuerottelu näkyy edelleen johdon suhtautumisessa työntekijöihin, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Raportissa tarkastellaan myös Alkon ja sen tavarantoimittajien vastuullisuuskäytäntöjä.

– Monopoliasemansa vuoksi Alkolla on erityinen vastuu siitä millä tavalla tuotettuja viinejä Suomessa myydään. Se ei kuitenkaan aseta riskimaista tuleville viineille pakollisia vastuullisuuskriteereitä.

Tuleva yritysvastuusääntely on silti saanut Alkon päivittämään sen vastuullisuusvaatimuksia. Syksystä 2022 lähtien Alko on edellyttänyt sen tavarantoimittajilta ihmisoikeuksia koskevaa asianmukaisen huolellisuuden prosessia. Finnwatchin mukaan tavarantoimittajat eivät kuitenkaan täytä vaatimuksia.

Raporttia varten Finnwatch lähetti kyselyn neljälle Alkon tavarantoimittajalle niiden vastuullisuuskäytännöistä. Nämä yritykset olivat Amka Finland, Arvid Nordquist Finland, Hartwall ja Hedon. Tavarantoimittajat ovat käytännössä ulkoistaneet vastuullisuusvalvonnan viinien sertifiointi- ja auditointijärjestelmille. Monet alalla käytössä olevista järjestelmistä ovat kuitenkin laadultaan heikkoja.

Vastuullisuusongelmista huolimatta Finnwatch ei kannusta kuluttajia boikotoimaan eteläafrikkalaisia viinejä.

– Alan ongelmia ei voi ratkaista boikoteilla, vaan niiden korjaamiseksi tarvitaan vastuullisuussääntelyä sekä alan toimijoiden välistä määrätietoista yhteistyötä, Kultalahti muistuttaa.

Finnwatch kiittää Alkoa siitä, että se on solminut Palvelualojen ammattiliitto PAM:n ja kansainvälisen ay-liikkeen kanssa yhteistyösopimuksen, jonka kautta se pyrkii edistämään työelämän oikeuksien toteutumista sen hankintaketjuissa. Sopimuksen jalkautus käynnistyi Etelä-Afrikassa tammikuussa 2023.

Lue myös: Suomalaisomisteinen viinitila ei saanut syytettä – ”Alkoholin etämyynti ei ole koskaan ollut kiellettyä”

Kommentoi Facebookissa