Glenn Close tähdittää Suomessa kuvattavaa elokuvaa – filmi pohjautuu Tove Janssonin Kesäkirjaan

Glenn Close on Suomessa kuvattavan Kesäkirja-filmatisoinnin päätähti. (Kuva Lev Radin)

Sophia-tytön isoäitiä elokuvassa näyttelevä Glenn Close on palkittu lukuisia kertoja näyttelijäsuorituksistaan.

ELOKUVA Glenn Close ja Anders Danielsen Lie tähdittävät Tove Janssonin rakastettuun Kesäkirja-teokseen perustuvaa elokuvaa. Charlie McDowellin ohjaaman ja Robert Jonesin käsikirjoittaman elokuvan kuvaukset alkavat tulevana kesänä Suomessa.

Kansainvälisen yhteistuotannon suomalainen osatuottaja on Helsinki-filmi, joka on tuottanut myös Janssonin elämään pohjautuvan Tove-menestyselokuvan. Suomessa Kesäkirja-elokuvan levittää ja markkinoi Aurora Studios.

– Olemme onnellisia saadessamme toteuttaa tämän upean hankkeen. Se on suuri mahdollisuus ja samalla suuri vastuu. Kesäkirja on suomenruotsalaisen ja myös suomalaisen kirjallisuuden kruununjalokivi, joka ansaitsee tulla tehdyksi kauniisti ja oikein, sanoo Kesäkirja-elokuvan tuottaja Aleksi Bardy.

Ohjaaja Charlie McDowell odottaa elokuvan kuvauksia Suomessa sekä Closen ja Danielsen Lien kanssa työskentelemistä.

– Tove Janssonin Kesäkirja on lempikirjojani. On suuri kunnia tuoda se valkokankaille ja päästä kuvaamaan kauniissa Suomessa. Työskenteleminen Glenn Closen kanssa on pitkäaikainen unelmani. Ihailen hänen paneutumistaan ja tarkkaavaisuuttaan, valtaisaa monipuolisuuttaan sekä vangitsevaa läsnäoloaan niin lavalla kuin valkokankaalla, sanoo puolestaan ohjaaja Charlie McDowell.

Kesäkirjan ilmestymisestä tuli viime vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Se kertoo maagisen ja elämää kohottavan tarinan Sophia-tytöstä ja tämän isoäidistä, jotka viettävät kesän pikkuisella saarella Suomenlahdella. Vuonna 1972 julkaistua kirjaa ovat pitäneet mestariteoksena niin kriitikot kuin lukijatkin, ja se on käännetty 35 kielelle.

Tove Janssonin veljentyttären Sophia Janssonin mukaan tarinan tuominen valkokankaalle on hänelle henkilökohtaisesti hyvin koskettavaa.

– Kesäkirja on rakas monille lukijoille ympäri maailman ja sillä on erityinen paikka sydämessäni. Sen jokainen sana herättää eläviä lapsuusmuistoja rakkaasta isoäidistäni — hänen äänensä, hänen tapansa suhtautua saareen ja liikkua saarella. On fantastista ja henkilökohtaisella tasolla syvästi liikuttavaa vihdoin nähdä tämän tarinan heräävän eloon valkokankaalla, Moomin Charactersin taiteellinen johtaja Sophie Jansson tunnustaa.

Sophian roolin näyttelijä julkistetaan myöhemmin. Kesäkirjan Sophia-tytön isoäitiä elokuvassa näyttelevä Glenn Close on palkittu lukuisia kertoja näyttelijäsuorituksistaan, muun muassa Gloden Globe, Tony ja Emmy-palkinnoilla, kullakin kolmesti. Oscar-ehdokkaana hän on ollut mittavan uransa aikana kahdeksan kertaa.

Suomessa Close muistetaan esimerkiksi legendaarista rooleistaan elokuvissa 101 dalmatialaista (1996), Valheet ja viettelijät (1988) ja Vaarallinen suhde (1987). Norjalainen Anders Danielsen Lie näyttelee Kesäkirja-elokuvassa Sophia-tytön isää.

Kesäkirja-elokuvan käsikirjoituksen valkokankaalle on sovittanut Robert Jones. Elokuvan tuottaja on Kath Mattock Stille Productionsista.

Lue myös: Tove Janssonin Kesäkirja – klassikko, joka saa kaipaamaan saarielämää ja meri-ilmaa

Kommentoi Facebookissa