Gourmeeta helposti kotona – simpukoilla tekee vaikutuksen illallisella

Kun simpukat ovat avautuneet, on ruoka valmista.

Kun simpukat ovat avautuneet, on ruoka valmista. (Kuva Pro Kala)

Simpukka-aterian valmistaminen ei ole vaikeaa, vaikka makujen ihana yhdistelmä on toki gourmeeta.

RUOKA Sinisimpukat kermaisessa valkoviinikastikkeessa voivat kuulostaa sen tason gourmet-ruoalta, että kotikokin ei kannata edes yrittää. Väärin meni.

Gourmeeta tämä makujen ihana yhdistelmä toki on, mutta vaikeaa simpukka-aterian valmistaminen ei ole. Ylelliseltä maistuva mutta nopeasti valmistuva ateria on nappivalinta vaikkapa illalliskutsuille tai silloin, kun haluat tehdä vaikutuksen.

Sinisimpukoilla herkutellaan erityisesti Ranskassa ja Belgiassa. Perinteisesti simpukoita syödään ainoastaan niinä kuukausina, joissa ranskan kielessä on r-kirjain – ei siis toukokuusta elokuuhun. Nykyään simpukoita voi syödä kesälläkin, sillä viljeltyinä niitä on saatavilla ympäri vuoden. Tästä huolimatta monet mieltävät simpukat edelleen talvikauden ruoaksi.

Suomessa simpukoita myydään sekä tuoreena että pakasteena. Käytä pakastesimpukoita pakkauksen ohjeen mukaan. Tuoreet simpukat vaativat hieman enemmän esikäsittelyä kuin pakastetut ja ne kannattaa hakea kaupasta vasta samana päivänä, kun aiot laittaa ruokaa.

Huuhdo simpukat ja harjaa niiden kuoret esimerkiksi juuresharjalla. Käy simpukat samalla läpi. Kiinni olevat simpukat sopivat käytettäviksi. Kopauta auki olevien kuoria: jos ne sulkeutuvat, voit käyttää simpukan. Älä käytä auki pysyviä simpukoita äläkä sellaisia, joiden kuori on rikki.

Simpukat kypsyvät todella nopeasti. Keittämisessä tärkeää on pitää kattilan kansi kiinni: kaikkien simpukoiden ei kuulukaan olla liemessä, vaan kattilaan muodostuva höyry kypsentää ne. Ravista kattilaa keittämisen aikana avaamatta kantta. Älä keitä simpukoita pidempään kuin viitisen minuuttia. Ylikypsät simpukat muuttuvat rakenteeltaan kumisiksi.

Keittämisen jälkeen simpukan pitää olla avautunut: nyt jätä siis käyttämättä ja syömättä sellaiset, joiden kuori on keittämisen aikana pysynyt kiinni.

Simpukoiden kanssa kannattaa tarjota vaikkapa yrttipatonkia, jota voi dipata keitinliemestä muodostuneeseen kastikkeeseen. Belgialaiset syövät simpukoiden kanssa ranskalaisia. Perinteinen liemi tehdään valkoviinistä ja kermasta, mutta voit myös kokeilla keitinliemen maustamista currylla tai vehnäoluessa höyryttämistä.

Alla Pro Kalan tarjoama simpukkaresepti!

Keitetyt sinisimpukat

1 kg sinisimpukoita

1 iso sipuli

2 rkl voita

2 dl kuivaa valkoviiniä

2 dl ranskankermaa tai kuohukermaa

ripaus suolaa

1 dl persiljasilppua

Puhdista ja raaputa veitsellä simpukan kuoria. Kopauta jo avautuneet simpukat pöytään. Ota talteen vain sulkeutuvat simpukat ja heitä avoimiksi jäävät pois.

Sulata voi laakeassa paistokasarissa, lisää sipulisilppu ja freesaa pehmeäksi. Lisää viini ja ripaus suolaa. Laita kaikki simpukat kasariin. Keitä kannella suljetussa kasarissa voimakkaasti noin 5 minuuttia ja ravistele kasaria välillä. Kun simpukat ovat avautuneet, on ruoka valmista.

Annostele simpukat reikäkauhalla kuumille syville lautasille. Lisää liemen joukkoon kerma, kiehauta, kaada liemi simpukoille ja ripottele persiljasilppua päälle. Jos haluat tarjota simpukat pääruokana, lisää nestemäärää, jolloin liemi tekee ruoasta keiton.

Sinisimpukat voi myös valmistaa merimiehen vaimon tapaan, Moules à la Marinière, jolloin liemeen lisätään valkosipulisilppua, timjaminoksa, laakerinlehti ja kerma korvataan viinillä.

Lue myös: Tutkijat laittoivat jokihelmisimpukat lemmenlomalle – raakkuvanhukset kuntoutettiin viriileiksi

Kommentoi Facebookissa