Hallitus esittää muutoksia rokotusjärjestykseen – myös hammaslääkäri tai terveysalan opiskelija voisi rokottaa

Riskiryhmään ikänsä ja terveytensä puolesta kuuluvat odottelevat vielä monella paikkakunnalla koronarokotetta.

Riskiryhmään ikänsä ja terveytensä puolesta kuuluvat odottelevat vielä monella paikkakunnalla koronarokotetta. (Kuvituskuva PPSHP)

Rokotusjärjestyksen muuttamisen jälkeen THL voisi jakaa osan rokote-eristä kohdennetusti.

KORONAVIRUS Hallitus on käsitellyt neuvottelussaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen esitystä rokotejärjestyksen muuttamisesta. Hallitus päätti lähettää esityksen sellaisenaan lausuntokierrokselle. Lausuntokierros päättyy 13. huhtikuuta. Hallitus päättää asetusmuutoksista lausuntokierroksen jälkeen.

Lausuntokierrokselle lähtevän esityksen mukaan rokotejärjestystä muutettaisiin pysyvästi ikäryhmien rokottamisjärjestyksen osalta sekä rokotteen antamiseen oikeutettujen osalta, ja väliaikaisesti rokotteiden alueellisen kohdentamisen osalta 31. toukokuuta 2021 saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos huolehtii rokotteiden jakamisesta alueille tällä hetkellä asetuksen mukaisessa rokotusjärjestyksessä olevan väestömäärän mukaisesti. Voimassa olevassa asetuksessa ei säädetä rokotusten alueellisesta kohdentamisesta.

Riskiryhmien, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen muut henkilöt rokotettaisiin koko maassa ikäryhmittäin, iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä seuraavasti: 60-69-vuotiaat, 50-59-vuotiaat, 40-49-vuotiaat, 30-39-vuotiaat ja 16-29-vuotiaat.

Juttuvinkki: Koronarokotukset vähensivät sairaalahoitoa vaativia tapauksia – ”Tulokset riippuvat rokotevalmisteesta ja tutkittujen iästä”

Rokottamisen asetusmuutos mahdollistaa myös, että rokotuksen pistoksena saa jatkossa antaa myös hammaslääkäri tai terveydenhuollon ammattiin – lääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö – opiskeleva henkilö, ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena. Tällä hetkellä rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö.

Rokotusjärjestyksen mahdollisen muuttamisen jälkeen THL voisi jakaa osan yksittäisistä rokote-eristä kohdennetusti siten, että rokotemäärä on suhteutettu sairaanhoitopiirin alueen väestön lukumäärään, 14 edeltävän päivän covid-19-tapausmäärään ja 14 edeltävän päivän erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrään keskenään yhtä suurella painotuksella.

Kohdentaminen olisi mahdollista silloin, kun alueella 14 edeltävän päivän aikana todennettujen tartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on vähintään 100. Kohdentamisen edellytyksenä olisi, että riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat henkilöt ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Lisäksi kohdentaminen ei saisi estää tai viivästyttää henkilöä saamasta rokotussarjaan kuuluvaa toista rokoteannosta.

Lue myös: Liikkumisrajoitukset tyrmättiin perustuslakivaliokunnassa – ”Mahdotonta ennakoida kielletty ja rangaistava”

Kommentoi Facebookissa