Hallitus linjasi kummallista kiistaa siitä, mitä se suosittelee – ”Kotimaassa voi matkailla”

– Matkailusta vastaavana ministerinä koen tärkeäksi saada Suomen matkailun ja talouden taas käyntiin, tietenkin turvallisuus edellä, ministeri Mika Lintilä kommentoi.

– Matkailusta vastaavana ministerinä koen tärkeäksi saada Suomen matkailun ja talouden taas käyntiin, tietenkin turvallisuus edellä, ministeri Mika Lintilä kommentoi. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Kotimaanmatkailun avaamisen ei ennakoida lisäävän merkittävästi koronavirusepidemian leviämistä.

KORONAVIRUS Kotimaassa voi matkailla tästä päivästä alkaen, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita. Matkailijoiden ja matkailualan yritysten on tärkeää sitoutua toimiin, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Hallitus linjasi asiasta kirjallisessa menettelyssään perjantaina 29. toukokuuta.

– Kotimaanmatkailun avaaminen on järkevä päätös. Matkailusta vastaavana ministerinä koen tärkeäksi saada Suomen matkailun ja talouden taas käyntiin, tietenkin turvallisuus edellä. On selvää, että matkailusektori on kärsinyt koronasta ja tilannetta voidaan helpottaa kotimaanmatkailun avulla, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Koska tauti ei vielä ole ohi, vetoan sekä matkailijoihin että matkailuyrittäjiin siinä, että teemme kaikki osamme turvallisen matkailun puolesta.

Matkailukysymys nousi otsikoihin, kun sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi vahvan suosituksen olevan, että kotimaan matkailua ei harrastettaisi. Hän vetosi kommentissaan hallituksen linjaukseen asiassa. Ministeri Lintilä piti tilannetta absurdina.

Kotimaanmatkailun avaamisen ei ennakoida nykyisessä epidemiatilanteessa lisäävän merkittävästi epidemian leviämistä eikä aiheuttavan terveydenhuollon ylikuormittumista myöskään matkailun kohdealueilla. Hallituksen mukaan on kuitenkin varauduttava tilanteen nopeisiin alueellisiin muutoksiin ja paikallisen riskitason nousuihin.

Työ- ja elinkeinoministeriö on laatinut yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ohjeet turvalliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen Suomessa. Matkailuyritykset ja matkailijat ovat vastuussa ohjeistuksen noudattamisesta ja soveltamisesta omaan toimintaansa. Ohjeessa muun muassa todetaan, että kaikkea matkustamista on tärkeä välttää sairaana.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön ja matkailuelinkeinon edustajien kanssa koostanut kansallisia terveys-, hygienia- ja turvallisuusohjeita matkailuyritysten ja matkailijoiden käyttöön.

Lue myös: STM selvitti kasvosuojusten käyttöä – ”Teoriassa voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta”

Kommentoi Facebookissa