STM selvitti kasvosuojusten käyttöä – ”Teoriassa voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta”

Selvityksessä todetaan, että väärän käytön on katsottu aiheuttavan kohonneen riskin tartuntojen leviämiselle.

Selvityksessä todetaan, että väärän käytön on katsottu aiheuttavan kohonneen riskin tartuntojen leviämiselle. (Kuvituskuva AOP)

Kasvosuojusten käytössä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä on laajaa vaihtelua linjauksissa.

KORONAVIRUS Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut selvityksen väestön kasvosuojusten käytöstä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä. Selvitys on julkaistu ja toimitettu valtioneuvostolle.

Julkaistu selvitys sisältää katsauksen aiheeseen liittyvästä tutkimusnäytöstä, kansainvälisten terveysjärjestöjen suositukset ja yhteenvedon eräiden muiden maiden linjauksista. Näiden perusteella selvityksessä on esitetty johtopäätökset siitä, voidaanko kasvosuojuksilla estää epidemian leviämistä.

WHO:n, Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n ja Suomessa THL:n kanta on, että ensisijaiset keinot koronavirustartuntojen ehkäisemisessä ovat lähikontaktien vähentäminen eli vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin ja tarpeettoman oleilun välttäminen julkisilla paikoilla, käsienpesu ohjeiden mukaisesti sekä hyvä yskimis- ja aivastushygienia.

Pandemian aikana monissa maissa on kuitenkin tehty päätöksiä kasvosuojusten käytöstä. Selvityksessä todetaan, että linjauksissa on merkittävää maakohtaista vaihtelua sen suhteen, kuinka laajaa suojusten käyttöä on suositeltu tai velvoitettu. Päätösten perusteissa on myös suurta vaihtelua.

Selvitykseen sisältyvän kirjallisuuskatsauksen mukaan tutkimusnäytön perusteella kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen. Laboratorio-olosuhteissa kasvosuojusten on todettu ainakin jossain määrin vähentävän mikro-organismien leviämistä hengitysilman mukana.

STM:n mukaan kasvosuojus voi teoriassa jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta ei tarjoa käyttäjälleen suojaa tartunnalta. Suojuksen käyttöön liittyy myös riskejä ja suojainten käytön tulisi olla tarkoituksenmukaista ja hygieenistä. Selvityksessä sanotaan, että väärän käytön on katsottu aiheuttavan kohonneen riskin tartuntojen leviämiselle.

Lue myös: Finnairin lennoilla käytetään jatkossa maskeja – ”Kun kaikki käyttävät maskia suojaamme näin toinen toisiamme”

Kommentoi Facebookissa