KOLUMNI Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma on kasteessa saanut nimekseen ”Vahva ja välittävä Suomi”. Nimi on enemmän kuin harhaanjohtava, vaikka siinä luvataan parantaa, kohentaa, varmistaa ja mahdollistaa kaikkien kansalaisten elinoloja. ”Ihmisillä on oikeus ja vapaus tavoitella oman näköistään hyvää elämää”. Käytännössä ohjelma kurittaa työttömiä, nostaa vähäväkisten elinkustannuksia samalla kun se takaa hyvätuloisille entistä leveämmän leivän. Köyhille ja kipeille tulee jatkossa orpo olo, sijoittajille ja varakkaille hyvä olo.
”Suomi on vakaa ja luotettava maa, vahva demokratia ja itsenäinen oikeusvaltio, jossa jokaista arvostetaan tasavertaisena yhteiskunnan jäsenenä.” Lennokkaan kirjauksen todellisuus paljastuu tutkittaessa hallitusohjelmaa tarkemmin. ”Pidennetään työttömyysturvan työssäoloehtoa 12 kuukauteen”, työttömyysturvan lapsikorotukset lakkautetaan”, ”yleisestä asumistuesta poistetaan 300 euron ansiotulovähennys”. Sitaatit ovat suoria lainauksia hallitusohjelmasta.
Hallitus kuvittelee saavansa 100 000 ihmistä töihin lisäämällä työn tarjontaa merkittävillä työttömyysturvan heikennyksillä. Sairaiden lääkekustannukset nousevat, kun lääkkeiden alv-verokanta nousee kymmenestä prosentista 14 prosenttiin. Lukemisesta tulee perussuomalaisten toiveiden mukaan eliittikulttuuria, kun alv nousee 14 prosenttiin.
Vaikka arvonlisäkannat nostavat tavaroiden ja palveluiden hintoja, hallitus vakuuttaa ohjelmassaan: ”Hallituksen tavoitteena on kasvattaa kotitalouksien ostovoimaa ja huomioida vaikutukset arjen kustannuksiin päätöksissään”. Ainakin suurituloisten eläkeläisten ostovoimaa parannetaan, kun hallitusohjelma sivulta 235 löytyy hämmästyttävä kirjaus: ”Jatketaan vaalikauden loppuun saakka määräaikaisena verotuksen ylintä progressioporrasta 150 000 euron tasolla”. Hallituspaperi jättää hämäävästi kertomatta, että solidaarisuusveron alaraja on nyt 85 800 euroa. Tämä solidaarisuusveron alarajan nosto tietää sitä, että yhä harvalukuisempi rikas eläkeläinen maksaa tätä veroa eli kartuttaa valtion kassaa.
Samassa hallitusohjelmapaperissa tuplaantuu osakesäästötilin talletuskatto 100 000 euroon. Tilille kertyviä voittoja ja osinkoja ei veroteta ennen kuin varoja nostetaan tililtä pois. ”Pääomatuloveroa tai piensijoittajan verotusta ei kiristetä missään omaisuuslajissa”, korostetaan ohjelmassa. Kaiken lisäksi varakkaille tarkoitettuja vapaaehtoisten eläkevakuutusten ehtoja joustavoitetaan. Suomeksi niiden verotusta kevennetään.
Valtion velkaa hoidetaan, kun verovaroilla pystytettyjä valtionyhtiöitä pannaan myyntiin eli yksityistetään pörssiin. Näin saaduilla rahoilla voidaan myös sitten maksaa Kela-korvauksia yksityisille terveydenhoitopalvelujen tuottajille. Tälle momentille on varattu 335 miljoonaa euroa hallitusohjelmassa. Samaan aikaan hoitajamitoitukset jäädytetään nykytasolle, joka tietää kovia aikoja vanhusten huoltoon, kun lisäkäsiä ei saada hoitamaan ikääntyviä.
Luvassa on kylmää kyytiä vähäosaisille.
Seppo Konttinen
Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.
Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.
Lue myös: EU:n ikuinen rahapula – jäsenmaksut vievät yhä suuremman osan kansalaisten kukkarosta
Kommentoi Facebookissa