Hallitus päätti uusista rajoituksista – Uudellemaalle liikkumisrajoituksia koronaepidemian leviämisen estämiseksi

Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että uudet rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka.

Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että uudet rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa.

KORONAVIRUS Hallitus on päättänyt rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen ja antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka.

Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti myös, että päätöstä ravintoloiden sulkemisesta ei saada voimaan ennen viikonloppua. Hän kuitenkin vetosi, että emme näkisi viikonloppua, jolloin ravintoloita olisi vielä auki asiakkaille.

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua. Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.

Liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi. Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema.

Poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista. Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa. Henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa syystä tai tarkoituksesta. Puolustusvoimat voi avustaa toiminnassa, esimerkiksi liikenteen ohjauksessa, saatuaan virka-apupyynnön.

Liikkumisrajoituksista ja niiden käytännön vaikutuksista on tarkoitus kertoa bussi-, juna-, metro- ja raitioliikenteen asemilla ja terminaaleissa sekä junien ja bussien valotauluissa ja kuulutuksissa. Tiedon tulee olla saatavilla myös Uudenmaan ympäryskunnissa ja maakuntarajat ylittävän työmatkaliikenteen kannalta merkittävien muiden paikkakuntien keskeisillä liikennepaikoilla.

Lue myös: Ravintolat sulkeutuvat koko Suomessa asiakkailta – ruokaa voi kuitenkin tilata ja noutaa

Kommentoi Facebookissa