Hallitus taipui julkisessa paineessa – Veikkauksen edunsaajien leikkaukset perutaan sataprosenttisesti

Pääministeri Sanna Marin kommentoi Valtioneuvoston linnassa uudesta tilanteesta rahapelituottojen kompensaatiossa.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi Valtioneuvoston linnassa uudesta tilanteesta rahapelituottojen kompensaatiossa. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Sanna Marin sanoo pääministerillä ja kritisoimallaan kulttuuriministerillä olevan toimivat välit.

HALLITUS Viime aikoina on julkisuudessa käyty kiivasta keskustelua, kun paljastui taiteeseen ja kulttuuriin osoitettavien rahapelivarojen pienenevän noin 18,4 miljoonaa euroa. Kohu syntyi, kun vain hieman ennen tietoa pääministeri Sanna Marin oli kestinnyt artisteja Kesärannassa ja julkaissut kuvia tapahtumasta sosiaalisessa mediassa.

Marin moitti kärkevästi keskustalaista tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista leikkauslistojen julkituomisesta, pääministerin mukaan kyse oli keskeneräisestä asiasta. Asiaa oli kuitenkin käsitelty jo aikaisemmin hallituksessa.

Julkinen paine muodostui niin suureksi, että Marin ilmoitti Twitterissä uuden kantansa kulttuurialan rahoitukseen.

”Sanon nyt suoraan. SDP haluaa, että kulttuurileikkaukset perutaan. Myös muiden järjestöjen ja edunsaajien tilanteeseen on haettava ratkaisua.”

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat nyt päässeet sopuun asiassa. Marin kertoi tiedotustilaisuudessa myöhään perjantai-iltana, että hallitus aikoo korvata kaikille Veikkauksen edunsaajille tuet sataprosenttisesti.

– Tunnistamme, että koronatilanne ollut erittäin vaikea. Nyt kun lähdemme taas yhteiskuntaa avaamaan, edunsaajien kenttä niin kulttuuri- liikunta- kuin sosiaali- ja terveysalalla tulee olemaan merkittävässä roolissa ja siksi haluamme järjestöjen toimintaa tukea, Marin kommentoi medialle.

Marin kommentoi myös hänen ja Antti Kurvisen välejä.

– Pääministerillä ja hallituksen ministereillä on aina toimivat välit.

Kokonaisuus tullaan viemään eduskuntaan täydentävässä talousarvioprosessissa. Budjettivarojen osuus on 47 miljoonaa euroa, loput 30 miljoonaa euroa muodostuvat arpajaisverosta ja jakamattomasta varasta.

Uusi linjaus tarkoittaa myös urheilun, tieteen, nuorisotyön sekä sosiaali- ja terveysjärjestöihin kohdistuneiden leikkauksien perumisesta. Oman näkemyksensä jupakkaan kertoi Twitterissä keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko.

”Pääministeri vaati kulttuurin rahoitukselle täyttä kompensaatiota. Pidin tärkeänä, että ratkaisu on kaikille Veikkauksen edunsaajille sama.”

Pääministerin kritisoimaksi joutunut tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ilmoitti myös Twitterissä olevansa tyytyväinen ratkaisuun.

”Viisikon päätös on suuri helpotus. Voitto suomalaiselle sivistykselle. Ensi vuoden rahoituksen turvaaminen tekee jälleenrakentamisesta helpompaa.”

”Lyhyen pelaaminen ei kuitenkaan riitä. Toivon viikon tapahtumien selventäneen pitkäjänteisten uudistusten tärkeyden.”

Lue myös: Säästöjä taiteeseen ja kulttuuriin, liikuntaan ja urheiluun – yhteissumma 43 miljoonaa euroa

Kommentoi Facebookissa