Heidi on täysverinen jahtileidi – ”Metsästys ei ole pelkkää saalistusta”

Heidi on harrastanut metsästystä reilun kymmenen vuoden ajan ja kaatolistalla on saman verran myös hirviä.

Heidi on harrastanut metsästystä reilun kymmenen vuoden ajan ja kaatolistalla on saman verran myös hirviä. (Kuva Anne Anttila)

Heidi Mämmelä on yksi heistä, jotka ovat ansainneet kannuksensa kovakuntoisessa hirviporukassa.

METSÄSTYS Reilun kymmenen vuoden sisällä pyhäjokisesta Heidi Mämmelästä, 39, on kuoriutunut täysverinen metsästäjä.

Lähihoitajana työskentelevä kahden lapsen äiti on kaatanut vuosien saatossa kymmenen hirveä ja näyttänyt taitonsa myös linnunpyynnin kuninkuusluokkaan kuuluvassa latvalinnustuksessa.

– Jänisjahdin jätän edelleen väliin. Sen sijaan karhu-, ja villisikajahti olisivat kivoja kokemuksia, Heidi sanoo hymyillen.

Metsästys on Heidille sekä harrastus että elämäntapa.

– Saalis lisää itsevarmuutta ja kruunaa jahdin, mutta tärkeintä on kuitenkin harrastuksen mukana tuoma vapaus, Pyhäjoen jahtikuningatar määrittelee.

Heidi sanoo olevansa varovainen metsästäjä. – Tavoitteena on tarkat laukaukset, joihin pääsee vain kokemuksen ja jatkuvan harjoittelun kautta.
Heidi sanoo olevansa varovainen metsästäjä. – Tavoitteena on tarkat laukaukset, joihin pääsee vain kokemuksen ja jatkuvan harjoittelun kautta. (Kuva Anne Anttila

Nainen miehisessä porukassa

Heidi kertoo saaneensa metsästyskipinän mieheltään Harrilta.

– Olimme vielä nuori pari, kun Harri sai puhuttua mukaansa latvalinnun pyyntiin. Alussa ajattelin, etten pysty ampumaan eläintä. Vasta siinä vaiheessa, kun katsoin saalista ristikon lävitse, ajatusmaailmani muuttui. Kyyhkys- ja teerijahdilla aloitin ja pari vuotta myöhemmin innostuin hirvijahdista, Heidi taustoittaa.

Hankittuaan oman kiväärin ja tarvittavat luvat, Heidi tunsi olevansa valmis metsästyksen kuninkuuslajiin, hirvijahtiin.

– Tiesin astuvani miesten maailmaan, mutta ei se minua haitannut. Sanoin pojille, etten halua mitään erityisoikeuksia. Toivettani on myös kunnioitettu, sillä en ole missään vaiheessa tuntenut olevani ”vain” nainen miesten joukossa.

Vaikka sopeutuminen hirviporukkaan oli helppoa, niin vasta ensimmäisen kaadon jälkeen Heidi tiesi hankkineensa tasavertaiset metsästäjän kannuksensa.

– Olihan se uskomaton tunne, kun hirvi tulee tähtäimeen ja kaatuu. Kädet täristen tunsin olevani oikea metsästäjä. Näin jälkeenpäin ajateltuna ensimmäinen kaato on jokaiselle pyytäjälle lopullinen pääsylippu oranssiliivien riveihin, Heidi tietää kertoa.

Liittyessään jahtiporukkaan Heidi ei halunnut mitään erityisoikeuksia. – Toivettani on kunnioitettu, sillä en tunne olevani "vain" nainen miesten joukossa, Heidi kiittelee.
Liittyessään jahtiporukkaan Heidi ei halunnut mitään erityisoikeuksia. – Toivettani on kunnioitettu, sillä en tunne olevani ”vain” nainen miesten joukossa, Heidi kiittelee. (Kuva Anne Anttila)

Metsästyksen lumoissa

Heidi Mämmelä ei ole ainoa metsästysasetta kantava nainen. Suomessa on tällä hetkellä lähes 22 000 metsästäjäntutkinnon suorittanutta naista.

Vielä kymmenen vuotta sitten tyttöjen joukko oli kohtalaisen harvalukuinen. Suomen Metsästäjäliitosta arvellaan, että naismetsästäjien määrä kasvaa vauhdilla ja muutaman vuoden kuluttua Suomessa on Euroopan korkeimmat naismetsästäjäluvut.

Esimerkiksi Lapista löytyy alueita, joilla lähes kolmannes harrastuksen aloittavista nuorista metsästäjistä on tyttöjä.

Heidi on iloinen siitä, että harrastus on saavuttanut naisten lisäksi myös nuorten suosion.

– Metsästys ei ole pelkästään saalistusta, vaan harrastus, johon on sidottu vahvasti myös erähenkinen luonnossa liikkuminen, Heidi kuvailee tyytyväisenä.

Metsästyksen ABC

* Metsästäjän on suoritettava metsästäjätutkinto, jonka suorittamiselle ei ole ikärajaa.

* Metsästäjä tarvitsee poliisin myöntämän aseen hallussapitoluvan.

* Itsenäisesti aseen kanssa saa metsästää 15 vuotta täyttänyt, jolla on metsästysaseen rinnakkaislupa.

* Metsästykseen oikeuttava metsästyskortti astuu voimaan, kun riistanhoitomaksu on maksettu.

* Karhujen ja hirvieläinten metsästykseen on suoritettava joka kolmas vuosi ampumakoe.

* Eniten metsästäviä naisia koko maassa on ikäryhmässä 45–49-vuotiaat.

Kommentoi Facebookissa