Heinäkuussa hukkui 35 ihmistä – lukema on viimeksi ollut synkempi kymmenen vuotta sitten

Tämän vuoden hukkuneista 61 on miehiä ja alkuvuoden hukkumisista kaksikymmentäyhdeksän on tapahtunut uidessa.

Tämän vuoden hukkuneista 61 on miehiä ja alkuvuoden hukkumisista kaksikymmentäyhdeksän on tapahtunut uidessa. (Kuva SUH)

Kesän kolme vaarallisinta tekijää ovat olleet humala, helle ja huolimattomuus.

HUKKUMINEN Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan heinäkuussa hukkui 35 ihmistä. Neljätoista hukkumista tapahtui uidessa, kuusi vesiliikenteen yhteydessä, kolme veteen putoamisen yhteydessä ja kahdessatoista tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Heinäkuun lukema on viimeksi ollut synkempi vuonna 2011, jolloin hukkui 44 ihmistä. Suomessa on tammi-heinäkuun aikana hukkunut 104 ihmistä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suurimmassa osassa maata harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin. Lämpimän kesäsään ikävänä kääntöpuolena ovat runsaat hukkumistapaturmat. Keskimäärin puolet Suomen hukkumistapaturmista ajoittuu kesäkuukausiin. Tänä kesänä Suomessa on hukkunut 65 ihmistä.

– Kesän kolme vaarallisinta tekijää ovat humala, helle ja huolimattomuus. Alkoholi on yksi merkittävin tekijä, joka lisää tapaturmariskiä. Tähän kun lisätään huolimattomuus ja helle, on täydellisen katastrofin ainekset valmiina, sanoo SUH:n asiantuntija Niko Nieminen.

Hukkumistapaukset 1.1.-31.7.2021.
Hukkumistapaukset 1.1.-31.7.2021. (Kaavio SUH)

Kesän lämpimillä säillä ihmiset hakeutuvat vesistöjen ääreen vilvoittelemaan. Heinäkuun ja koko kesän tilastoissa nouseekin esille uidessa tapahtuvien hukkumisten määrä. Vaikka suurimmat helteet ja monilla myös lomat alkavat jo olla takanapäin, niin vesillä ja veden äärellä liikutaan ahkerasti etenkin viikonloppuisin.

– Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen uintia ja vesille lähtemistä. Uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Aina kaveri mukaan, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Päihtyneenä pysytään rannalla ja turhia riskejä tulee välttää. Suurin osa hukkumiskuolemista on ehkäistävissä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys, muistuttaa Nieminen.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi oman toimintakykynsä uidessa väärin. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa.

Heinäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksitoista Itä-Suomen alueella, kahdeksan Etelä-Suomen alueella, kuusi Pohjois-Suomen alueella, viisi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kolme Lounais-Suomen alueella ja yksi Lapin alueella. Viime vuonna heinäkuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 15 ihmistä ja tammi-heinäkuussa 78 ihmistä.

Alkuvuoden hukkumisista kaksikymmentäyhdeksän on tapahtunut uidessa, kuusitoista vesiliikenteen yhteydessä, kaksitoista jäihin vajoamisen seurauksena, kolme veteen putoamisen yhteydessä, yksi laitesukelluksen yhteydessä ja neljässäkymmenessäkolmessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista 61 on miehiä, 16 naisia ja 27 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

Lue myös: Vesiskootterionnettomuudessa kadonnut henkilö löytyi menehtyneenä – toinen pelastettiin yöllä vedestä

Kommentoi Facebookissa