Helmarit murjoi vastustajiaan – tyly fakta valtavista tasoeroista

Helmarit kiittää yleisöä. (Kuva AOP)

Helmarit voitti Kroatian 4-1, Unkarin 8-0 ja Romanian 4-0.

JALKAPALLO Suomen naisten jalkapallomaajoukkueella Helmareilla ei ollut viime kesän EM-kisoissa juuri jakoa. Espanja, Tanska ja Saksa olivat suomalaisille aivan liian kovia joukkueita Helmareiden hävittyä kaikki ottelunsa.

Nyt helmikuussa Kypros Cupissa mentiin sitten toiseen äärimmäisyyteen. Helmarit murskasi kaikki kolme vastustajaansa yhteismaalierolla 16-1.

Helmarit kaatoi avausottelussaan Kroatian 4-1. Toisessa ottelussaan suomalaiset murjoivat Unkarin peräti 8-0.

Keskiviikkona Suomi päätti turnausurakkansa voittamalla Romanian 4-0. Helmareiden maaleista vastasivat Jutta Rantala, Heidi Kollanen, Nora Heroum ja Sanni Franssi.

Kyproksen turnaus antoi karun kuvan naisten jalkapallon tasoeroista. Suomi on kaukana Euroopan huipputasosta, mutta murskaa Euroopan heikomman tason vastustajansa rujoin lukemin.

Viime vuosina tasoerot ovat naisten jalkapallossa kasvaneet. Syynä on naisten futiksen ammattimaistuminen, mistä itäisen Euroopan maat ovat jääneet jälkeen.

Kroatia voitti miesten jalkapallossa joulukuussa MM-pronssia. Romanialla ja Unkarillakin on vahvat jalkapalloperinteet.

Naisten jalkapalloon näissä maissa ei kuitenkaan ole paljoa panostettu. Se on outoakin, koska esimerkiksi naisten lentopallossa ja koripallossa itäisen Euroopan mailla on kommunismin ajoista juontuvat pitkät perinteet.

Naisten koripallo ja lentopallo olivat olympiakisojen ohjelmassa jo 1970-luvulla. Naisten jalkapallo pääsi olympiaohjelmaan vasta 1996. Tuolloinkin käytiin vielä keskustelua, sopiiko jalkapallo naisille, ja itäisessä Euroopassa on yhä tahoja, jotka pitävät jalkapalloa vain ”miesten pelinä”.

Jos FIFA olisi ajanut naisten jalkapallon asemaa tosissaan jo 1970-luvulla, voisivat itäisen Euroopan maat olla lajissa vähintään Suomen tasolla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lukas Hradeckylla kulkenut heikommin – kritiikki kasvaa

Kommentoi Facebookissa