DESIGN Tämän vuoden Helsinki Design Weekillä 7.–17. syyskuuta uutuuksia ovat muun muassa kansainväliset muotoilutähdet Suomeen tuova DesignCommons, keskustaan nouseva pienkerrostalo sekä raitiovaunuissa käytävät muotoilukeskustelut.
DesignCommons -muotoilutapahtumassa yleisö pääsee illallistamaan ja keskustelemaan yhdessä kansainvälisten muotoilutähtien kanssa. Keskustelemassa ovat muun muassa maailmankuulu arkkitehti David Adjaye, Ikean muotoilujohtaja Marcus Engman ja hollantilainen arkkitehti Winy Maas. Mukana on myös juuri maailman suurimman designpalkinnon InderxAwardin voittanut Chris Sheldrick.
Tapahtuma on osa kaksipäiväistä World Design Weeks Summit -tapahtumaa, jossa Helsinki isännöi muotoiluvaikuttajia ympäri maailman. Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman toimii verkoston presidenttinä vuoteen 2020 saakka.
– Suomalainen muotoilu menestyy vain verkostoitumalla kansainvälisesti. DesignCommons on itsessään kansainvälisen yhteistyön tulos: kahden kokeneen tapahtumajärjestäjän, kapkaupunkilaisen Design Indaban ja meidän, konseptoima uudenlainen iltatapahtuma, jossa puhujat eivät nouse lavalle vaan istuvat pöydissä yleisön joukossa, kertoo Korkman.
Kuusi uutta kaupunkinstallaatiota
HDW HOP -kaupunki-installaatiot tuovat taas tänä vuonna Helsingin ydinkeskustaan kuusi uutta installaatioita. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista, ja tarkastelee kehittyvän kaupungin teemaa.
Esimerkiksi Keskuskadulle nouseva Tikku-installaatio demonstroi tulevaisuuden tiivistä asuinrakentamista sekä vastuullista kotimaista puurakentamista. Tikun on suunnitellut arkkitehti Marco Casagrande.
Enter-installaatio kutsuu kaupunkilaiset kokoontumaan yhteen Kaartin maneesin edustalle nauttimaan ulkoilmaelokuvanäytöksestä sunnuntaina 10.9., erilaisista keskustelutilaisuuksista koko HDW:n ajan tai vain fiilistelemään hukkatilan avaamista yleiseen käyttöön. Installaatioiden avajaisia juhlitaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa WeJazzin järjestämällä kulkueella torstaina 7.9. kello 18 alkaen.

Q&A-raitiovaunukeskusteluissa HKL:n kulttuurivaununa toiminut ratikka muuntautuu muotoilukeskustelujen areenaksi kulkiessaan ympäri Helsingin kaupunginosia. Jokaisella ajelulla on oma teemansa, ja kyydissä pohditaan muun muassa kaupungin visuaalisuutta, luovan työn haasteita, työn tulevaisuutta ja kuluttajien käyttäytymistä yhdessä Grafian, Ompeluseuran, Maria 01:n ja Avantage Oy:n kanssa.
Ensimmäistä kertaa osana festivaaliohjelmaa nähdään myös Data-Driven Design Day, jonka teema on tänä vuonna verkko- ja vähittäiskauppa. Odotettavissa on inspiroivia tarinoita siitä, miten tuotteita ja palveluita kehitetään datan avulla.
Yli 150 tapahtumajärjestäjää
Luvassa on myös tuttuja yleisömenestyksiä, kuten koko perheen tapahtuma HDW Lasten viikonloppu (16.–17.9. Kattilahalli), nopeatempoinen PechaKucha Night (12.9. Valkoinen sali), luovia työtiloja esittelevä Open Studios (14.–15.9.) sekä viime vuonna suuren suosion saanut, suurlähettiläiden residenssien ovet avaava Design Diplomacy. Osana Habitarea (13.–17.9.) nähdään ammattilaistapahtuma Showroom (13.–15.9.) ja lastenalue Habi Kids.
Showroom on Helsinki Design Weekin ja Habitaren ammattilaistapahtuma, joka tarjoaa yleisölleen muotoiluun, arkkitehtuuriin sekä kaupunkisuunnitteluun keskittyvää kansainvälistä ohjelmaa Messukeskuksessa. Lavalla nähdään niin kahden arkkitehdin välisiä dialogeja, keveitä lounaskeskusteluja kuin kansainvälisiä huippupuhujia.
Pohjoismaiden suurin muotoilualan varastomyyntitapahtuma Design Market valtaa tänäkin vuonna Kaapelitehtaan. Mukana on lähes 200 huolellisesti valittua korkealaatuisten tuotteiden myyjää.
Design Marketin yhteydessä on myös New Market, joka tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden ostaa myös uusia tuotteita. New Marketin brändien ja tuotteiden kuraattorina toimii tänä vuonna maailman suurin suomalaisen muotoilun ja muodin konseptikauppa TRE.
– Olen todella iloinen siitä, että teemamme Q&A inspiroi TRE:tä valitsemaan Merikaapelihallin parvelle vain sellaisia tuotteita, joista jokainen vastaa johonkin heidän määrittämään kysymykseen tai näkemäänsä haasteeseen, kertoo Helsinki Design Weekin tuottaja Anni Korkman.
Lisäksi Helsinki Design Weekin ohjelmassa on yli 150 itsenäisten tapahtumajärjestäjien tapahtumaa, jotka täyttävät kadut, galleriat ja kaupat muotoilulla, arkkitehtuurilla, muodilla ja kaupunkisuunnittelulla. Luvassa on muun muassa näyttelyitä, keskusteluja, muotinäytöksiä, työpajoja ja juhlia. Vuonna 2016 festivaali keräsi yli 158 000 kävijää.
Kommentoi Facebookissa