Helsinki-Vantaan lentoaseman yhteydet Eurooppaan ovat palautuneet – Lapissa kirittiin uuteen ennätykseen

Matkustajista 78 prosenttia lensi kansainvälisillä lennoilla ja 22 prosenttia kotimaan lennoilla. (Kuva Finavia)

Finavian lentoasemilla oli 15,4 miljoonaa matkustajaa vuonna 2022.

LENTOLIIKENNE Finavian lentoasemien kautta matkusti viime vuonna 15,4 miljoonaa matkustajaa, kertovat tuoreet lentoliikenteen vuositilastot. Lapin joululennoissa saavutettiin uusi ennätys, ja Helsinki-Vantaan Euroopan lennot ovat palautuneet erinomaisesti.

– Teemme aktiivisesti työtä lentoyhtiöiden ja matkailuorganisaatioiden kanssa lentoyhteyksien vahvistamiseksi. Vuonna 2022 Suomesta oli 130 suoraa lentokohdetta eri puolille maailmaa. Matkustajamäärät kasvoivat viime vuonna erityisesti Euroopan lennoilla, lentoasemayhtiö Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori kertoo.

Vuonna 2022 Finavian lentoasemien kautta kulki tarkalleen yhteensä 15 405 024 matkustajaa. Heistä 78 prosenttia lensi kansainvälisillä lennoilla ja 22 prosenttia kotimaan lennoilla. Matkustajamäärä kasvoi 187 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Lento-operaatioita eli nousuja ja laskuja Finavian lentoasemilla oli yhteensä 167 409, joka on 83 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Suosituimmat lentokohteet Finavian lentoasemilta olivat Tukholma, Lontoo, Amsterdam, Pariisi ja Kööpenhamina. Kansainvälisistä lennoista eniten matkustajia oli Saksan, Espanjan, Ruotsin, Iso-Britannian ja Ranskan lennoilla.

Helsinki-Vantaalla oli vuonna 2022 yhteensä 12,9 miljoonaa matkustajaa, joista 87 prosenttia oli kansainvälisen liikenteen matkustajia ja 13 prosenttia kotimaan liikenteen matkustajia. Euroopan ja Amerikan lentoyhteydet palautuivat erinomaisesti. Aasian ja Euroopan välisen vaihtomatkustuksen osuus jäi kuitenkin vähäiseksi, minkä seurauksena Helsinki-Vantaan matkustuksesta palautui vain noin 70 prosenttia verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan.

Joulukuussa Lapin lentoasemilla saavutettiin matkustajaennätys. Rovaniemen, Kittilän, Ivalon, Kuusamon ja Kemi-Tornion lentoasemien kautta matkusti joulukuussa 2022 yhteensä 364 834 matkustajaa. Yksin Rovaniemen lentoasemalla joulumatkustajien määrä kasvoi 40 prosenttia. Vuonna 2022 Lapin lentoasemien kautta lensi yhteensä 1,2 miljoonaa matkustajaa, missä on kasvua 93 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

– Jo noin puolet Lappiin suuntautuvista lennoista on reittilentoja. Säännöllisesti liikennöidyt reittilennot ovat erittäin tärkeitä alueen vetovoimaisuudelle, asukkaille ja elinkeinoille. Ne houkuttelevat matkustajia lähtökaupunkia laajemmalta alueelta kattavien liityntälentojensa ansiosta, Vuori sanoo.

Yhteensä alueellisten verkostolentoasemien kautta matkusti 2,5 miljoonaa ihmistä, mikä on 126 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Lue myös: Kutsuntojen hoitamatta jättäminen aiheutti etsintäkuulutuksen – ”Matka katkeaa rajalle ja tien päälle”

Kommentoi Facebookissa