Herukat kypsyvät loppukesällä – sato vaihtelee eri puolilla Suomea

C-vitamiinipitoinen mustaherukka on tärkeä fenoliyhdisteiden lähde ruokavaliossa.

C-vitamiinipitoinen mustaherukka on tärkeä fenoliyhdisteiden lähde ruokavaliossa. (Kuva Fotolia)

Musta- ja punaherukan pääsatokausi kestää pitkälle syyskuuhun asti.

MARJAT Loppukesä on pensasmarjojen aikaa ja kypsymisvuorossa ovat nyt eri herukkalajit, jotka tuovat väriä marjamarkkinoille.

Käsin poimittuja herukoita ja karviaisia on näkynyt toreilla ja myyntipöydillä jo reilun viikon verran. Herukoiden koneellinen korjuu on alkanut ensimmäisenä valkoherukasta, jonka sato käytetään juomateollisuudessa. Myös aikaisimpia mustaherukoita on jo päästy maan eteläosissa korjaamaan koneella.

Musta- ja punaherukan pääsatokausi kestää tänä vuonna elokuun puolesta välistä pitkälle syyskuuhun asti. Talvi oli herukoille suotuisa, mutta kukinta-aikaiset hallat verottivat satoa maan eteläosissa. Maan keskiosissa taas viileä sää ei suosinut kukkien pölyttymistä. Etenkin punaherukka on varistanut raakileitaan kesän aikana.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan mustaherukka on herukoista eniten viljelty ja sen sato vaihtelee tänä vuonna normaalista määrästä heikkoon satoon, joten kokonaisuutena sadosta muodostuu määrältään normaalia vähäisempi. Kuluttajien kannattaakin hankkia herukat heti tilaisuuden tullen tai hakeutua suoramyyntiä harjoittaville marjatiloille ostoksille.

C-vitamiinipitoinen mustaherukka on myös tärkeä fenoliyhdisteiden lähde ruokavaliossa, joten sitä kannattaa suosia. Herukoita käytetään erilaisiin mehuihin ja hilloihin sekä maustamaan jogurtteja, myslejä ja puuroja. Perinteinen mustaherukkamehu on pitänyt pintansa flunssakauden juomana.

Kommentoi Facebookissa