HIFK-legenda uskoo CHL:n arvostuksen paranevan: ”JYP toi suomalaisittain uskoa tähän kilpailuun”

Pelaajauransa jälkeen Iiro Järvi on pukenut HIFK:n paidan päälle vielä Talviklassikon Legendojen pelissä.

Pelaajauransa jälkeen Iiro Järvi on pukenut HIFK:n paidan päälle vielä Talviklassikon Legendojen pelissä. (Kuva AOP)

JYP:n tuore CHL-mestaruus nostaa kilpailun asemaa Suomessa isompaan arvoon, sanoo Iiro Järvi.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon Champions Hockey League on herättänyt paljon keskustelua koko sen olemassaolon ajan. Kilpailun perustamisen aikoihin se haki mallia jalkapallon Mestarien liigasta, mutta samanlaiseen ikoniseen asemaan lajissaan CHL ei vielä ole päässyt.

Nykyistä sarjaa alettiin pelata kaudella 2014–2015 ja hiljattain CHL sai ensimmäisen suomalaisvoittajan. JYP juhli turnauksen mestaruutta voittamalla upeasti ruotsalaisen Växjön vieraskaukalossa lukemin 2–0 CHL:n finaalissa.

Entinen maajoukkuekiekkoilija ja HIFK:n legenda Iiro Järvi, 52, kertoo oman näkemyksensä CHL:n tulevaisuudesta.

– Itse seuraan aktiivisesti SM-liigaa ja NHL:ää, mutta totta kai sitä tuli seurattua myös CHL-pelejä, entinen laituri Järvi sanoo.

Kolme ensimmäistä CHL-mestaruutta meni Ruotsiin. Ensin voittoa juhli Luulaja, sen jälkeen kahdesti peräkkäin Frölunda.

– JYP toi suomalaisittain uskoa tähän kilpailuun. Olihan se hieno asia, että JYP tämän voitti. Sitä kautta CHL sai paljon lisää näkyvyyttä Suomessa, NHL:ssäkin kaksi kautta urallaan pelannut Järvi painottaa.

CHL:n 24 joukkueen osallistumisoikeus jaettiin päättyneellä kaudella kuuden ison liigan, eli Ruotsin, Suomen, Tshekin, Saksan, Itävallan ja Sveitsin kesken edellisten kolmen kauden menestyksen perusteella.

Lisäksi kilpailuun osallistuivat menestyksen perusteella joukkueet Slovakiasta, Norjasta, Tanskasta, Valko-Venäjältä, Ranskasta ja Puolasta sekä kaksi joukkuetta Isosta-Britanniasta.

– Ei tämä CHL ole se helpoin kuvio. Myös tulevaisuudessa on huolehdittava siitä, että jokaisesta maasta olisi joku joukkue mukana, Järvi puntaroi.

CHL:ää ajatellen tärkein asia lienee se, että Keski-Euroopassa löytyy kiinnostusta kilpailua kohtaan. Se on kuitenkin se alue, jossa isoin raha liikkuu.

– Rahoitus on näissä kohden se isoin asia. Jonkinlaista uhkapeliä on pelattava, jotta CHL ottaisi sen yhden askeleen.

CHL:n omistavat sen perustajaseurat yhdessä kuuden maan pääsarjan ja IIHF:n kanssa.

– Olisiko tehtävä joku radikaali liike? Olisiko siinä sitten ratkaisu, että jotkut joukkueet lähtisivät pelaamaan vain CHL-pelejä. Jotenkin siihenkin on vaikea uskoa, koska omien maiden sarjoilla on niin pitkät perinteet, Järvi puntaroi.

Kilpailun voittajalle oli luvassa myös kelpo palkintosumma. JYP kuittasi mestaruudesta 300 000 euroa. Ensi kaudella voittaja saa 365 000 euroa, ja yhteensä rahaa jaetaan 1,74 miljoonaa päättyneen kauden 1,54 miljoonan sijaan.

Aikataulutus palkintorahojen nostamiseksi on tehty jo kauteen 2022–2023 asti. Tuon sesongin päätteeksi CHL:n voittava joukkue kuittaa peräti 720 000 euroa, ja yhteensä palkintorahoja jaetaan jo huimat 3,46 miljoonaa.

Kommentoi Facebookissa