HIV-testin voi vastedes tehdä myös kotona – noin 400 suomalaista ei tiedä tartunnastaan

Tartuntojen varhainen toteaminen parantaa hoidon ennustetta ja vähentää jatkotartuntojen määrää.

Tartuntojen varhainen toteaminen parantaa hoidon ennustetta ja vähentää jatkotartuntojen määrää. (Kuva THL)

Testiin voi myös mennä nimettömänä, maksutta, ilman lääkärin arvioita ja vieraalla paikkakunnalla.

TERVEYS Hiv-testaus on kehittynyt kohti entistä yksinkertaisempia menetelmiä, jotka mahdollistavat testin tekemisen jopa itsenäisesti ilman terveydenhuollon ammattilaisten apua. Hiv-kotitestit tulevat saataville ensi viikolla.

Hiv-kotitestillä tarkoitetaan pikatestiä, joka mittaa hiv-vasta-aineita sormenpään verestä. Kotitestissä henkilö ottaa itse näytteen, tekee testin ja tulkitsee testituloksen.

Negatiivinen testitulos on luotettava, kun virukselle altistumisesta on vähintään kolme kuukautta. Positiivinen testitulos täytyy aina varmistaa jatkotutkimuksilla uudesta näytteestä terveydenhuollon ammattilaisen avulla.

– Hiv-testausta on tälläkin hetkellä laajasti saatavilla, ja testiin meneminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio.

Testiin voi mennä nimettömänä, maksutta, ilman lääkärin arvioita ja tarvittaessa vieraalla paikkakunnalla.

– Julkisen terveydenhuollon lisäksi myös monet matalan kynnyksen terveysneuvontatyötä tekevät toimijat, kuten Hivpoint, tarjoavat hiv-testausta. Hivin kotitestaus on yksi uusi vaihtoehto näiden menetelmien rinnalle, Henrikki Brummer-Korvenkontio jatkaa.

Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut kotitestien lisäämistä vaihtoehdoksi muun hiv-testauksen rinnalle, ja monessa Euroopan maassa kotitestaus on jo mahdollista.

– Monet hiviin liittyvät pelot ja ennakkoluulot toimivat esteenä testiin hakeutumiselle. Kotitestillä pyritään tavoittamaan erityisesti niitä henkilöitä, jotka ovat jääneet nykyisten testausmahdollisuuksien ulkopuolelle, Brummer-Korvenkontio sanoo.

Tartuntojen varhainen toteaminen parantaa hoidon ennustetta ja vähentää jatkotartuntojen määrää. Lisäksi se säästää terveydenhuollon kustannuksia vähentämällä kalliin erikoissairaanhoidon tarvetta. Viesti testauksen tärkeydestä ei kuitenkaan näytä THL:n mukaan tavoittaneen tehokkaasti testiä tarvitsevia.

Lue myös: Iäkkäät miehet tuovat Venäjältä hiv-tartuntoja – pikatestin tuloksen saa raja-asemilla testausautoissa minuutissa

Kommentoi Facebookissa