JÄÄKIEKKO Suomalaisessa urheilussa päättyi 25 vuoden ajanjakso, kun Hartwall lopetti sponsoriyhteistyönsä Hartwall-areenana tunnetun Helsingin Ilmalan monitoimiareenan kanssa. Keskiviikkona Hartwallin logot poistettiin venäläisomisteisen areenan seinästä.
Niin katoavaista se on. Aikoinaan Hartwall sponsoroi areenaa ylpeydellä, mutta nyt Ilmalan areenasta on tullut osa karmaisevista teoistaan tunnetun Vladimir Putinin hallinnon jätöksiä.
Jos joku olisi neljännesvuosisata sitten voinut moista ennustaa, olisi hänet luokiteltu hulluksi.
Nykyään kansanedustajana toimiva Harry ”Hjallis” Harkimo oli 1997 urheilubisnesuransa huipulla. Tuolloin MM-kisat järjestettiin upouudella Hartwall-areenalla, jonka rakennusprojektin keulakuvana Harkimo toimi.
Kansa saapui MM-kisoihin ihastelemaan Hartwall-areenaa. Seuraavana syksynä Jokerit siirtyi SM-liigassa pelaamaan Hartwall-areenalla, josta tuli myös Leijonien kotiareena vuosikausiksi.
Hartwall-areenaa pidettiin suomalaisen urheilubisneksen ylpeytenä. Hjallis Harkimo puolestaan oli bisnesneron maineessa.
Viime viikolla Hartwall-areenalta poistettiin Leijonien jäädytettyjä pelipaitoja ja mestaruusviirejä. Jokerit ilmoittaa, ettei se jatka pelejään ainakaan enää tällä kaudella venäläisomisteisessa KHL-liigassa.
Maailma muuttuu 25 vuodessa hämmästyttävästi. Vuonna 1997 Venäjä oli kaoottisessa tilassa, kuten maan jääkiekkokin. Aleksei Jashin oli ainoa Venäjän MM-joukkueeseen Helsinkiin saapunut NHL-pelaaja. Suomessa Venäjää suorastaan säälittiin.
Vladimir Putinin vallan myötä Venäjän jääkiekko vaurastui, kun valtio rahoitti sitä massiivisesti energiatuloillaan. Samaan aikaan Hjallis Harkimon kiekkobisnekset hiipuivat. Jokerit oli tappiollinen käytännössä koko 2000-luvun ja 2010-luvun taitteessa Hartwall-areenakin, jonka tuloilla Jokereiden tappioita paikkailtiin, ajautui tappiolliseksi.
Hjallis teki huonoa bisnestä. Hänellä ei 2013 ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin myydä Hartwall-areena Putinin lähipiirille ja luovuttaa Jokerit KHL:ään. Hjallis ei välittänyt, kenen kanssa kauppoja teki, vaikka syytä olisi ollut.
Vajaat yhdeksän vuotta myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan siviiliväestön kärsimyksistä piittaamatta. Venäjästä tuli hylkiövaltio ja KHL:stä hylkiöliiga.
Nyt Hartwall-areena jököttää Pasilan aseman liepeillä autiona. Siellä ei järjestetä toukokuussa jääkiekon MM-kisoja ja tuskin järjestetään enää konserttejakaan. Yhdysvaltalaisen Manowarin konsertti huhtikuussa on vielä listalla, mutta nähtäväksi jää, haluaako amerikkalainen hevibändi Putin-areenalla esiintyä.
Hjallis ja Hartwall-areena olivat 1997 uransa huipulla. Kukaan ei osannut ennustaa, mihin surkeuteen areenan tarina johtaisi 25 vuodessa.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Venäjän urheilu maksaa sodan kovan hinnan – ulkona jo lähes kaikista kisoista
Kommentoi Facebookissa