Venäjän urheilu maksaa sodan kovan hinnan – ulkona jo lähes kaikista kisoista

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole piitannut lännen antamista talouspakotteista. (Kuva Venäjän presidentin lehdistötoimisto)

Venäjä on käytännössä nyt eristetty kansainvälisestä urheilusta.

URHEILU Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtaneet koviin toimenpiteisiin myös urheilurintamalla. Kansainvälinen Olympiakomitea KOK kehotti viikonloppuna sen alla toimivia lajiliittoja sulkemaan Venäjän kaikista tapahtumistaan ja kehotus onkin mennyt perille.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA osoitti ensin selkärangattomuutensa ilmoitettuaan, että Venäjä voisi jatkaa MM-karsintoja, mutta pelaten kotiottelunsa puolueettomalla kentällä ilman kansallistunnuksiaan. FIFA sai tietenkin lokamyrskyn niskoilleen ja maanantaina tulikin sitten tieto, että FIFA ja Euroopan jalkapalloliitto UEFA sulkevat Venäjän kaikesta toiminnastaan.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti, ettei Venäjällä ole asiaa kansainvälisiin turnauksiin toistaiseksi. MM-kisat toukokuussa Helsingissä ja Tampereella pelataan ilman Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita.

Venäjä menetti myös turnausisännyytensä 2023 miesten ja nuorten MM-kisoihin. Pietariin valmistuvan maailman suurimman jäähallin historia alkaa nolosti, kun siellä ei pelatakaan MM-jääkiekkoa.

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB ilmoitti vielä lauantaina, ettei se vie Venäjältä pois tämän vuoden MM-kisoja. Päätös herätti raivoa ja mustasi pahasti lentopallon maailmanlaajuista mainetta.

Tiistaina FIVB käänsi kelkkansa. Tuli tiedote, että MM-turnausta ei Venäjällä pelata.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei ole estänyt venäläisurheilijoiden kilpailemista maailmancupissa, mutta he eivät saa käyttää kuitenkaan Venäjän kansallistunnuksia. Nyt Norja ilmoittaa, etteivät venäläiset saa kuitenkaan osallistua Holmenkollenin kisoihin.

Syksyllä ohjelmassa ollut Venäjän F1-kilpailu Sotshissa peruttiin jo viime viikolla. Seuraava Venäjää koskeva F1-päätös on odotettavissa Haas-tallista, joka irtisanonee venäläiskuljettajansa Nikita Mazepinin sopimuksen.

Mazepin on päässyt F1-sarjaan isänsä omistaman Uralkali-yhtiön tuella. Uralkalin sopimus Haasin kanssa purettiin jo viime viikolla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonien olympiavoittajien kultariemu vaihtui Venäjällä suureen häpeään

Kommentoi Facebookissa