Leijonien olympiavoittajien kultariemu vaihtui Venäjällä suureen häpeään

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti venäläissotilaita Ukrainaan. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Leijonien olympiavoittajat Mikko Lehtonen ja Leo Komarov ovat SKA Pietarissa ajautuneet osaksi Venäjän sotapropagandaa.

JÄÄKIEKKO KHL:n on tiedetty olevan aina osa Venäjän propagandakoneistoa ja osa pehmeää vallankäyttöä. Helsingin Jokerit ilmoitti perjantaina keskeyttävänsä kautensa, joten Suomessa KHL-pelejä tuskin enää nähdään.

KHL:n pudotuspeleihin valmistautuu silti useita suomalaispelaajia. Armeijan joukkueessa, Pietarin SKA:ssa heitä pelaa kolme: Mikko Lehtonen, Joonas Kemppainen sekä Leo Komarov.

Lehtonen ja Komarov ovat tuoreita olympiakultamitalisteja, mutta olympiakullan riemu on vaihtunut suureen häpeään. SKA Pietari mainostaa pudotuspelejään sotapropagandalla.

Komarov, Lehtonen ja Kemppainen ovatkin nyt osa Venäjän sotapropagandaa edustaessaan SKA:ta. Seura tukee näyttävästi ja avoimesti seurana Venäjän toimia Ukrainassa.

Lehtonen on kohauttanut lausunnoillaan jo aikaisemmin. Kun Jokereiden pelimatkasta Minskiin nousi Suomessa suuri kohu, Lehtonen totesi, että ”he pelaavat vain jääkiekkoa” ja että Minskissä ”on ollut jotain mellakantynkää”.

Nämä mellakat kohdistuivat tuolloin Vladimir Putinin hyvään toveriin, Aljaksandr Lukasenkaan. Valko-Venäjän kansa halusi diktaattorin pois vallankahvasta siinä kuitenkaan onnistumatta.

Valko-Venäjä on edelleen ajankohtainen aihe myös Ukrainan sodassa. Venäjä käytti maata hyökkäysalustanaan Ukrainaan.

Lehtonen, Kemppainen ja Komarov ovat kaikki sen tason jääkiekkoilijoita, että heille varmasti löytyisi hyväpalkkaisia jääkiekkohommia lähes mistä tahansa muualtakin kuin Venäjän sotamainoksesta. Siksi heidän pelaamistaan KHL:ssä voidaan huoletta moralisoida.

Teksti Ville Hirvonen

Lue myös: Jokerit vetäytyy KHL:stä – myös Jääkiekkoliitto teki kovan toimenpiteen

Kommentoi Facebookissa