Ikäihmisiltä varastettu pankkikortteja, tileiltä viety tuhansia euroja – ”Heidät selvästi valitaan etukäteen kohteiksi”

Tekijä vie pankkiautomaatilla asioivan huomion hetkeksi pois ja vaihtaa huomaamatta pankkikortin toiseen. (Kuvituskuva Fotolia)

Iäkkäät uhrit ovat puolustuskyvyttömiä ja siten erityisen haavoittuvassa asemassa.

VARKAUDET Lounais-Suomen poliisilla on tutkittavanaan useita tapauksia, joissa pankkiautomaatilla asioivilta ikäihmisiltä on anastettu pankkikortteja. Anastettujen pankkikorttien ja urkittujen tunnuslukujen avulla on tileiltä viety satoja tai jopa tuhansia euroja.

Tapauksia yhdistää niiden suunnitelmallinen ja harhauttava tekotapa. Tekijä vie pankkiautomaatilla asioivan henkilön huomion hetkeksi pois ja vaihtaa huomaamatta hänen pankkikorttinsa toiseen. Sitä ennen tekijä on urkkinut kortin pin-koodin käyttöönsä.

Rikoksen uhri voi huomata varkauden vasta päivien päästä. Silloin tekijä on mahdollisesti ehtinyt tehdä tililtä jo useita nostoja. Rikoksen uhrit ovat tavallisesti iäkkäitä henkilöitä.

– Heidät selvästi valitaan etukäteen kohteiksi. Erityisen julmaa toiminnasta tekee se, että iäkkäät uhrit ovat puolustuskyvyttömiä ja siten erityisen haavoittuvassa asemassa, kertoo rikoskomisario Kirsi Alaspää Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Lounais-Suomen poliisi tutkii tapauksia törkeinä varkauksina ja maksuvälinepetoksina. Tutkinnassa on useita rikosilmoituksia ja saman päivän aikana tekoja on saattanut olla monilla eri paikkakunnilla. Hiljattain kirjattiin ilmoitus, jossa tekijät onnistuivat nostamaan asianomistajan tililtä yhteensä 11 000 euroa.

Rikoksia voidaan estää ennakolta suojautumalla ja varautumalla. Alaspää toivoo, että ikäihmisten läheiset ja muut heidän kanssaan tekemisissä olevat keskustelisivat asiasta ja nostaisivat esiin turvallisuuteen liittyviä riskejä.

– Kyseinen rikosilmiö ei ole uusi, mutta se on taas nostanut päätään. Rikosten ennalta estämisen kannalta on tärkeää, että ikäihmiset osaisivat varautua pankkiautomaattiasioinnin yhteydessä mahdollisesti tapahtuvaan rikolliseen toimintaan, Alaspää muistuttaa.

Lue myös: Ikäihmisten asuntoihin tunkeutuneita huijareita otettiin kiinni – uhrit usein yli 90-vuotiaita

Poliisin ohjeita rikokselta suojautumiseen

Pankkiautomaatilla asioidessa kannattaa olla tarkkana ja valppaana. Kaikesta epäilyttävästä toiminnasta ja huijausyrityksistä tulee ilmoittaa poliisille ja akuutissa tilanteessa hätäkeskukseen numeroon 112.

Pankkikorttitilille on hyvä asettaa päiväkohtainen nostoraja. Korttitilillä ei myöskään kannata säilyttää perusteetta suuria summia.

Jos huijari onnistuu varastamaan pankkikortin, tulee se välittömästi sulkea soittamalla oman pankin sulkupalveluun. Sulkupalvelun numero kannattaa olla tallessa ja helposti saatavilla.

Jos huomaa joutuneensa rikoksen uhriksi, asiasta kannattaa tehdä heti rikosilmoitus poliisin verkkosivuilla tai lähimmällä poliisiasemalla.

Kommentoi Facebookissa