Hollanti jyräsi puolivälieriin – Yhdysvallat sai kunnon oppitunnin

Kuva Dreamstime

Hollanti voitti Yhdysvallat 3-1 ja eteni jalkapallon MM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon.

JALKAPALLO Hollanti eteni jalkapallon MM-kisojen puolivälieriin voitettuaan Yhdysvallat maalein 3-1. Hollanti oli maalipaikoissaan kliininen ja pystyi useamman kerran hankkimaan tarvittavan tilan maalipaikkaan.

Tauolla Hollanti johti 2-0, mutta joukkueen päävalmentaja Louis van Gaal ei ollut tyytyväinen.

– Olin hyvin kriittinen tauolla, vaikka johdimme 2-0. Toki toinen maaleista oli todella hienoa tiimityötä, mutta kokonaisuus oli ensimmäisellä puoliajalla heikko. Toinen puoliaika olikin meiltä sitten paljon parempi, van Gaal sanoi.

– Yleisesti olemme kuitenkin tyytyväisiä. Tämä tuo meille paljon itseluottamusta. Teimme kauniita maaleja, päävalmentaja jatkoi.
Van Gaal katsoi päihittäneensä Yhdysvallat taktisella puolella.

– Yhdysvallat ei sopeutunut pelaamaan meitä vastaan. Meillä oli vahva suunnitelma ja siksi voitimme heidät. Meillä on tässä turnauksessa isot mahdollisuudet.

Samaa mieltä oli jokaisessa Hollannin maalissa mukana ollut Denzel Dumfries.

– Ensimmäinen maali edusti systeemiä, jolla pelasimme. Olemme harjoitelleet sellaista. Tässä ottelussa näkyi pelisysteemimme tulos, Dumfries arvioi.

Hollannin media on kritisoinut van Gaalia ja tämän joukkuetta. Hollanti voitti alkulohkonsa, mutta peliesityksiä haukuttiin.

USA-ottelun voiton jälkeen Van Gaal ei ruvennut piikittelemään mediaa.

– Saan riittävästi tunnustusta ympärilläni olevilta ihmisiltä. Mitä media sanoo, sille en voi mitään. Media toimii, kuten toimii. Meillä on kolme peliä jäljellä ja pitää koko ajan kehittyä. Tavoitteenamme on maailmanmestaruus.

Yhdysvaltain joukkueen päävalmentaja Gregg Berhalter katsoi muutaman yksittäisen tilanteen ratkaisseen ottelun. Berhalterin mielestä Yhdysvallat ei ollut Hollantia juuri heikompi.

– Onnittelut Hollannille voitosta. Tämä oli raskasta meille. Kaverit laittoivat kaiken peliin. He halusivat enemmän, kommentoi Berhalter.

Herpaantuminen yksittäisissä tilanteissa ratkaisi.

– Tässä pelissä oli kyse hetkistä. Ensimmäisellä puoliajalla kyse oli juuri siitä. Hollanti hyödynsi paikkansa. Pukuhuoneessa tauolla sitä oli vaikea selittää. Jalkapallo on joskus julmaa.

Berhalter korosti, ettei Hollanti tuonut yllätyksiä. Tilanteissa ei vain pelattu sillä tasolla kuin olisi pitänyt.

– Ei se yllätys niinkään ollut. Hollannille täytyy antaa tunnustusta tilanteiden hyödyntämisestä. Tilanteissa pelaajamme eivät olleet paikallaan ja pallo oli verkossa.

– He voittivat ottelun 3-1. He saavuttivat haluamansa. Olivat tilanteissaan kliinisiä. Mielestäni paljoa eroa ei silti ollut joukkueiden välillä, Berhalter jatkoi.

Yhdysvallat isännöi seuraavia MM-kisoja 2026. Berhalterin mielestä Qatarin turnauksen kokonaisuus oli ihan hyvä ja siitä on hyvä lähteä rakentamaan parempaa.

– Voimmeko voittaa kovia joukkueita? Onko suoritustasomme riittävän hyvää? Tänään oli outo tulos peliesitykseemme nähden. Tämä joukkue on lähellä maailman kärkeä. Yhdysvaltalaisten olisi syytä olla optimistisia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rujoa poliittista provosointia – Serbia ja Kosovo sotajalalla jalkapallon MM-kisoissa

Kommentoi Facebookissa