Rujoa poliittista provosointia – Serbia ja Kosovo sotajalalla jalkapallon MM-kisoissa

Kuva: Dreamstime

Sveitsi voitti Serbian 3-2, mutta päähuomion ottelussa varasti serbialaisten ja kosovolaisten käsirysy sekä molemminpuolinen rujo suunsoitto.

JALKAPALLO Perjantaina pelattua Serbian ja Sveitsin välistä jalkapallon MM-kisaottelua odotettiin pelollakin poliittisten jännitteiden takia. Pelaahan Sveitsin joukkueessa kosovolaistaustaisia pelaajia, joille Serbia edustaa samaa kuin Venäjä ukrainalaisille.

Eivätkä pelot osoittautuneet aiheettomiksi. Sveitsin 3-2 -voittoon päättyneessä ottelussa kuultiin paljon törkeää suunsoittoa ja nähtiin tönimistä. Varoituksia jaeltiin paljon.

Osapuolet eivät tietenkään halunneet kommentoida tapahtumia, joten lehdistötilaisuudessa pääosan varastikin urheilujargon sen noloimmissa muodoissaan. Tunnelma oli kuin sovitun jengitappelun jäljiltä osapuolten haluttua pitää sisäiset kiistansa omina asioinaan.

– Pelissä oli paljon tunteita. Halusimme keskittyä jalkapalloon voittoon ja teimme sen. Olemme ylpeitä, sivuutti Sveitsin kosovolaistaustainen pelaaja Granit Xhaka kysymyksen nahistelusta ja provosoinnista.

Vuoden 2018 MM-kisoissa Xhaka teki Serbia-ottelun maalituuletuksessaan ”kotkatuuletuksen”, jolla hän provosoi serbialaisia. Serbit pitävät Kosovoa yhä osana maataan. Kotkatuuletus taas symboloi Albaniaa kosovolaisten ollessa etnisesti albanialaisia.

Sveitsin päävalmentaja Murat Yakin sivuutti kysymyksen provosoinnista.

– Nautimme tästä pelistä. Kävimme tässä pelissä paljon läpi. Keskityimme peliin. Muu ei ollut käsissämme. Ennen peliä puhuttiin paljon tilanteesta ja olimme valmiita haasteeseen. Olemme onnellisia, että olemme 16 parhaan joukossa. Muu on spekulaatiota, hän vastasi kysymykseen pelaajien nahistelusta.

Yakinilta tiedusteltiin lisää vielä Xhakasta.

– Granit Xhaka pelasi tänään hyvää jalkapalloa. Näin, että oli jotain sanasotaa serbialaispelaajien kanssa, mutta se on normaalia jalkapallossa. En tiedä tarkkaan, mitä tapahtui, hän vastasi.

Yakin päätti ottaa Xhakan vaihtoon ilmeisesti ”turvallisuussyistä”. Tätä Xhaka protestoi.

– Kukaan ei halua tulla pois. Se on normaalia. Hän teki tässä ottelussa eron, joka puuttui meiltä Brasiliaa vastaan. Vaihtomiehet tuovat energiaa ja tein siksi vaihdon, Yakin kommentoi.

Sveitsissä Xhakan toimintaa on paheksuttu. Sveitsi haluaisi pysyä sivussa balkanilaisten riidoista. Xhakan käytöstä pidetään Sveitsin jalkapallon mainetta lokaavana asiana.

Serbian päävalmentaja Dragan Stojkovic väitti, ettei tiennyt, mitä kentällä huudeltiin.

– Pelaajille ehkä sanottiin jotain. Mutta en tiedä, mitä sanottiin todella. En pysty kertomaan, mitä tapahtui. Joskus tunteet nousevat pintaan ja huonot sanat edesauttavat huonoa käytöstä. Se on normaalia. En kuullut huutoja. Olin keskittynyt peliin, hän sanoi.

Serbian pukuhuoneen seinältä Qatarissa bongattiin viime viikolla lippu, jossa oli ”Suur-Serbian” kartta. Sellaisessa kartassa Kosovo on osana Serbiaa. Kosovo on tehnyt asiasta tutkintapyynnön.

Kosovo julistautui Serbiasta itsenäiseksi 2008. Serbia ei ole tunnustustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Serbia kävi Jugoslavian hajoamisen jälkeen 1990-luvulla neljä sotaa Sloveniassa, Kroatiassa, Bosnia-Hertsegovinassa sekä Kosovossa ja hävisi ne kaikki. Sittemmin maa on tasapainoillut lännen ja idän välissä, mutta unelma Suur-Serbiasta elää serbien keskuudessa yhä vahvana.

Venäjä on edelleen Serbialle ystävällismielinen maa. Paikan päällä Qatarissa onkin käynyt venäläisiä Serbian joukkuetta kannustamassa.

Venäläistoimittajalla oli Serbian ja Kamerunin ottelussa Venäjän armeijan laivaston lakki päässään, mikä oli ilmiselvää provosointia.

Tappio pudotti Serbian jatkosta. Sveitsi pelaa neljännesvälieräottelussa tiistaina Portugalia vastaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Alkusarja ohi – näin jatkuvat jalkapallon MM-kisat heti lauantaina

Kommentoi Facebookissa