Hondan suosikki-SUV uudistuu – CR-V:tä saa pian myös hybridinä

Vanhalla mantereella myytävä katumaasturi on lähes identtisen näköinen jenkkimallin kanssa.

Vanhalla mantereella myytävä katumaasturi on lähes identtisen näköinen jenkkimallin kanssa. (Kuva Honda)

Viidennen sukupolven CR-V:n tunnistaa edelleen omaksi itsekseen.

AUTOT Vuonna 1994 lanseerattu Toyota RAV4 toimi kompaktien katumaasturien pioneerina, mutta Honda seurasi pian perässä. CR-V:ksi nimetty SUV esiteltiin jo seuraavana vuonna, ja tällä hetkellä Euroopassa myytävä versio edustaa auton neljättä sukupolvea. Viidennen sukupolven mallikin on ollut tuotannossa jo melkein vuoden päivät, mutta se on ollut saatavilla ainoastaan USA:n markkinoilla.

Nyt Honda julkaisi myös uuden CR-V:n Eurooppa-version tiedot ja kuvat. Vanhalla mantereella myytävä katumaasturi on lähes identtisen näköinen jenkkimallin kanssa, mutta peileihin ja ledipäiväajovaloilla varustettuun etuhelmaan on sentään tehty pieniä muutoksia. CR-V on kasvanut pituutta vain 15 millillä edeltäjäänsä verrattuna, mutta akselivälillä on nyt mittaa neljä senttiä entistä enemmän. Myös raideväliä on levennetty, ja maavaraa on lisätty 38 millillä paremman maastokelpoisuuden takaamiseksi.

Sivuikkunalinjan takareuna nousee entistä korkeammalle, ja osittain vaakasuuntaisiksi muuttuneet takavalot ulottuvat nyt takaluukun kanteen asti.
Sivuikkunalinjan takareuna nousee entistä korkeammalle, ja osittain vaakasuuntaisiksi muuttuneet takavalot ulottuvat nyt takaluukun kanteen asti. (Kuva Honda)

Viidennen sukupolven CR-V:n tunnistaa edelleen omaksi itsekseen, mutta esimerkiksi etuvaloihin on tuotu nykyisestä Jazzista ja Civicistä tuttua sukunäköä. Sivuikkunalinjan takareuna nousee entistä korkeammalle, ja osittain vaakasuuntaisiksi muuttuneet takavalot ulottuvat nyt takaluukun kanteen asti. Sisätilojen materiaalien pitäisi olla aiempaa korkealuokkaisemmat, ja mittaristona palvelee TFT-ruutu. Keskellä kojelautaa komeilevan tietoviihdejärjestelmän kosketusnäyttö on puolestaan haluttaessa seitsemäntuumainen, ja varusteluun kuuluu myös Android Auto, Apple CarPlay sekä puheentunnistus.

Kasvaneen akselivälin pitäisi tuoda mukanaan myös entistä väljemmät sisätilat, ja tavaratilakin on saanut lisää volyymiä. Honda ei ole kuitenkaan vielä kertonut tarkkaa litramäärää. Tavaratilan tuplapohja lupaa puolestaan parempaa muunneltavuutta, ja takapenkin selkänojan pystyy kaatamaan tavalliseen tapaan 60:40-suhteessa. Lisäksi CR-V:tä saa nyt myös seitsemänpaikkaisena ensimmäistä kertaa auton historian aikana.

Pellin allakin on tapahtunut muutoksia, koska nykykorimallista tuttu dieselversio on pudotettu kokonaan pois valikoimasta. Perusmallia vauhdittaa uudesta Civicistä tuttu 1,5-litrainen bensaturbo, jonka tarkkaa teholukemaa ei ole suostuttu vielä paljastamaan. Hondan kompaktiautossa tämä moottori tuottaa 182 hevosvoimaa ja 240 newtonin maksimiväännön, joten vähintään vastaavia lukemia voidaan odotella myös katumaasturin kohdalla.

Sisätilojen materiaalien pitäisi olla aiempaa korkealuokkaisemmat, ja mittaristona palvelee TFT-ruutu.
Sisätilojen materiaalien pitäisi olla aiempaa korkealuokkaisemmat, ja mittaristona palvelee TFT-ruutu. (Kuva Honda)

Lisäksi CR-V:tä saa nyt hybridinä. Sen voimanlähteenä palvelee niin sanotulla Atkinson-työkierrolla varustettu kaksilitrainen bensakone, joka on yhdistetty sähkömoottorin ja erillisen generaattorin pariksi. Hybridivoimanlähteen yhteydessä ei käytetä perinteistä vaihteistoa, vaan sen virkaa hoitaa yksi kiinteä välitys. Tämän ratkaisun pitäisi taata väännön tasainen välittyminen ja vähentää myös monimutkaisuutta sekä kustannuksia.

1,5-litraisen VTEC-turbon pariksi saa sen sijaan joko kuusipykäläisen manuaalin tai portaattoman CVT-automaatin. Myös vetotapojen suhteen on valinnanvaraa, koska Honda tarjoaa ilahduttavasti molempia moottoriversioita sekä etu- että nelivetoisena. Varusteluun kuuluu myös monenlaisia ajoavustimia kaistavahdista ruuhka-avustimeen. Vaikka uuden CR-V:n Eurooppa-versio tuotiin julkisuuteen sopivasti Geneven autonäyttelyn kynnyksellä, auton ratin taakse ei pääse heti. Myynti alkaa nimittäin vasta syksyllä, ja hinnoista ei ole vielä mitään tietoa.

Kommentoi Facebookissa