Huijarit tehtailevat yritysten nimissä tuhansien eurojen arvoisia tilauksia – poliisi varoittaa

Tilaukset tehdään puhelimitse tai sähköpostitse. Tilaajayrityksen yhteystietona on usein gmx.com-päätteinen ilmaissähköposti ja aina prepaid-liittymä.

Tilaukset tehdään puhelimitse tai sähköpostitse. Tilaajayrityksen yhteystietona on usein gmx.com-päätteinen ilmaissähköposti ja aina prepaid-liittymä. (Kuva Fotolia)

Petollinen tilaaja on yrittänyt hankkia muun muassa puhelimia, tietokoneita, ravintolisiä ja lahjakortteja.

RIKOS Pääkaupunkiseudulla epäillään järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvien henkilöiden tehtailevan tuhansien eurojen arvoisia petoksia eri yritysten nimissä. Poliisin tietoon on tullut vuoden 2016 loppupuolelta asti kymmeniä tapauksia.

Petollinen tilaaja esittäytyy yrityksen edustajaksi ja tilaa esimerkiksi suuren määrän puhelimia, tietokoneita, ravintolisiä, lahjakortteja tai erilaisia palveluita. Tilausta tehtäessä esitetään usein peitetarina, jonka mukaan yrityksen edustaja on hankkimassa kyseisiä tuotteita edustamansa yrityksen henkilöstölle tai asiakkaille lahjaksi.

Tilaukset tehdään puhelimitse tai sähköpostitse. Tilaajayrityksen yhteystietona on usein gmx.com-päätteinen ilmaissähköposti ja aina prepaid-liittymä.

– Petostilauksia varten on tehty edustetun yrityksen nimissä valheellisia verkkosivuja, joilla pyritään hämäämään kohdeyritystä. Yrityksen taustan tarkistamisessa internetissä kannattaakin olla huolellinen, sanoo tutkinnanjohtaja, Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Hannu Kortelainen.

Poliisin mukaan joko petostilauksia pyydetään toimittamaan eri osoitteisiin, tai yrityksen työntekijäksi esittäytyvä työntekijä käy noutamassa tuotteet kohdeyrityksen toimitiloista tai myymälöistä.

– Mikäli yrityksille tulee tällaisia tilauksia, kohdeyritysten kannattaa olla valppaina ja esimerkiksi tarkistaa yhteystietona annetun puhelinnumeron haltija numerotiedustelusta ja mahdollisuuksien mukaan varmistaa tilauksen oikeellisuus siltä todelliselta yritykseltä, jonka nimissä tilaus tehdään. Pieni vaiva tilauksen varmistuksessa säästää tuhansien eurojen taloudelliselta vahingolta, Kortelainen jatkaa.

Tapauksia tutkitaan törkeinä petoksina, petoksina ja petoksen yrityksinä.

Kommentoi Facebookissa