Huippukokki Stefan Richter rentoutuu piilopirtissään metsän keskellä

Stefan Richterillä on jo useita nimikkoravintoloita, uusia suunnitellaan mahdollisesti Ouluun tai Kuopioon.

Stefan Richterillä on jo useita nimikkoravintoloita, uusia suunnitellaan mahdollisesti Ouluun tai Kuopioon. (Kuva AOP)

Kunnon pihvin paistaminen onnistuu muutamalla yksinkertaisella vinkillä.

RUOKA Stefan Richterin viikot ovat olleet kiireisiä.Stefan´s Steakhouse -nimikkoravintolat sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä sekä Rukalla, ja jos hän ei ole jonkin ravintolan keittiössä, hän on ajamassa eri kaupunkien välillä.

Hangossa sijaitseva Stefan´s Steakhouse on kesäravintola, mutta vastapainoksi nimikkoravintola löytyy myös Rukalta. Nyt huippukokkimme on ajamassa kotiinsa, edesmenneen äitinsä kesämökkitilalle Suonenjoelle.

– Mökki ei ole edes aivan Suonenjoella, vaan ihan keskellä metsää, Richter naurahtaa.

Mökkitila järven rannalla Suonenjoen kupeessa on paikka, jossa maailmankansalainenkin rentoutuu.
Mökkitila järven rannalla Suonenjoen kupeessa on paikka, jossa maailmankansalainenkin rentoutuu. (Kuva Stefan Richter)

Yksi asunto löytyy myös miehen synnyinkaupungin kupeesta Teiskossa. Hänen Liisa-äitinsä oli suomalainen kokki ja isä saksalais-tsekkiläinen arkkitehti.

Tie Tampereelta Yhdysvaltain Top Chef -ohjelmaan ja kuuluisaksi huippukokiksi oli kuitenkin pitkä, ennen kuin mies seikkailee nyt jo Aku Ankassakin Tepsu Rihteri -nimisenä hahmona.

Takaisin Suomeen

Matka kulki Saksan kautta, jonne vanhemmat muuttivat Stefanin ollessa kouluikäinen. Saksassa hän opiskeli hotelli- ja ravintola-alaa, työkokemusta kertyi myös Thaimaassa ja Kanadassa.

Yhdysvaltoihin Stefan Richter muutti vuonna 1998 ja hankki oppia sellaisten hotellien keittiömestareilta kuin Michiganin Ritz-Carltonista tai Las Vegasin Bellagiosta.

Stefan avasi ensimmäisen Stefan´s Steakhouse -ravintolansa Suomeen vuonna 2010. Nimikkoravintoloissa tarjoillaan Stefanin suosikkiannoksia – listalla komeilee muun muassa maailmankuulua japanilaista Wagyu-härän sisäfileepihviä sekä vapaana laiduntaneen Black Angus -karjan pihvilihaa.

Lopulta omia ravintoloita ja yritystoimintaa oli enemmän Suomessa kuin Yhdysvalloissa, joten hän laittoi talonsa Los Angelesin Santa Monicassa myyntiin, ja muutti Suomeen.

Onnellinen mies löysi suomalaisen puolison ja on nyt pienen pojan tuore isä.
Onnellinen mies löysi suomalaisen puolison ja on nyt pienen pojan tuore isä. (Kuva AOP)

Amerikkalaiseen Millionaire Matchmaker -televisio-ohjelmaankin osallistunut pinttynyt poikamies löysi kuin löysikin suomalaisen puolison, yhdessä Riikka Vikmanin kanssa heillä on nyt kaksikuukautinen poika Ilmari Franz.

– Vaipanvaihto kyllä onnistuu, kunhan saan aamulla ensin kahvia. Ilman kahvia tehtävä on minulle lähes mahdoton, 44-vuotiaana isäksi tullut huippukokki tunnustaa.

Ylpeä isä puhuu innoissaan pojastaan, mutta miehen bisnesenergiaa uusi tulokaskaan ei ole hillinnyt. Parhaillaan hän etsii uusia sopivia ravintolatiloja, mahdollisesti Kuopiosta, ehkä Oulusta.

Perinteinen joulu

Mutta sitä ennen edessä on ensimmäinen joulu pojan kanssa. Suonenjoelle ovat tulossa myös Riikan vanhemmat ja luvassa on perinteinen joulu. Hyvää ruokaa, saunomista järven rannalla, rauhallista elämää.

Huippukokki osaa nauttia mökillään myös yksinkertaisista asioista.
Huippukokki osaa nauttia mökillään myös yksinkertaisista asioista. (Kuva Stefan Richter)

Voisi kuvitella Kuopion suunnasta pääsevän nopeammin esimerkiksi Rukalla sijaitsevaan ravintolaan, mutta kätevämpi reitti on lentää suoraan Helsingistä. Perheellinen mies ei nimittäin pidä – joulun läheisyydestä huolimatta – kovin paljoa keskellä maantietä seisovista poroista.

– Ne eivät oikeasti ole oikein viisaita eläimiä, hän muotoilee.

Joululahjaksi lukijoille saamme vielä muutaman yksinkertaisen vinkin, kuinka pihvin paistaminen onnistuu tavalliselta kotikokiltakin.

– Kunnon pannu on tärkeä, mieluiten valurautapannu. Muista ottaa lihat jääkaapista puolta tuntia ennen, että ne ovat huoneenlämpöisiä. Anna pannun lämmetä erittäin kuumaksi ennen paistamista ja öljyksi kelpaa aivan tavallinen halpa rypsiöljy, ei oliiviöljy.

Mausteiksi riittää myös vain suola ja pippuri. Siinä se on, kun sen osaa.

  • Muista osallistua Päivän Lehden Facebook-sivuilla jouluun asti käynnissä olevaan kisaan, jossa voit voittaa kahden hengen illallisen Stefan´s Steakhouse -ravintolassa!

Kommentoi Facebookissa