Jääkiekkoliiga on nyt puolivälissä – missä mennään?

Liigan ulkoilmaottelussa Ilves voitti HIFK:n Sorsapuistossa. Vasemmalta HIFK:n Lennart Petrell ja Jasse Ikonen, Ilveksen Michael Keränen.

Liigan ulkoilmaottelussa HIFK:ta vastassa olleen Ilveksen Michael Keräsen tapaus puhuttaa. (Kuva AOP)

Tappara on jälleen vaarallisen vahva, mutta suurin yllättäjä on kuitenkin ollut KalPa.

JÄÄKIEKKO Jääkiekkokauden 2016–2017 alkupuoliskoa ovat leimanneet muutamat isot positiiviset yllätykset, mutta on niitä negatiivisiakin nähty. Lähdetään liikkeelle joukkueista ja kuten Päivän Lehden äänestyksessä liigamestarista on asiantuntevasti veikattu, on Tappara tällä hetkellä menossa vahvasti kohti mestaruutta.

No, toki pelataan vasta runkosarjaa ja kevääseen on pitkä matka, mutta tyypillistä mestaruuskrapulaa ei ole ollut näkyvissä ja tuskin se nyt enää mistään iskee.

Ehkä suurin positiivinen yllätys joukkueiden kohdalta on ollut KalPa, joka puolivälin krouvissa on Liigan sijalla kaksi. Vedonlyöjät eivät kuitenkaan jaksa uskoa kuopiolaisten mestaruusmenestyksiin vaan luottavat ennemmin joukkueen sulamiseen keväällä. No sekin jää nähtäväksi, mutta pitkäveto kiittää aina kun altavastaaja KalPa voittaa.

Vai onko KalPa enää altavastaaja? Materiaaliltaan ehkä kyllä, mutta pelitapa näyttää purevan vastustajin paremmin kuin moneen vuoteen.

Mukavia positiivisia asioita on myös HPK:n – neljäs kun 31 ottelua pelattu – sarjasijoitus, monet povasivat joukkuetta selvästi alemmaksi kauden alussa. Myös Ässien ja Pelicansin sarjasijoitus sekä sarjanousija Jukureiden yhdeksäs sija ovat mainioita asioita Liigan alkupuoliskolla. Mikä joukkue sulaa ja kuinka paljon, se selviää kevätauringon myötä.

Viime kauden mestarijoukkue Tappara jyrää jälleen liigakärjessä.
Viime kauden mestarijoukkue Tappara jyrää jälleen liigakärjessä. (Kuva Tappara)

Pahnan pohjimmaiset

Entä se isoin pettymys? Tähän on varmasti sanottava Lukko, joka menetti valmentajansa viime kauden päätteeksi Jukureihin. Lukko on jo ehtinyt vaihtaa tällä kaudella valmentajaa, hetkellinen buusti siitä ainakin tuli, mutta sijoitus on edelleen pahnan pohjimmainen.

Toinen iso pettymys on oululainen Kärpät. Yhdestoista tila nyt 31 ottelun jälkeen ei tyydytä ketään. Moniko olisi uskonut, että Kärpät on tehnyt tässä vaiheessa kautta kaikkein vähiten maaleja koko Liigassa?

Pettymykseksi on laskettava myös JYP:n sijoitus, joka puolivälin krouvissa oli 12. Myös HIFK:n ongelmista on jauhettu koko alkukausi, mestarisuosikki numero kaksi on kuitenkin Liigan tasaisessa sarjataulukossa neljäntenä, tosin jo 17 pistettä Tapparaa perässä.

Pidetään kuitenkin mielessä että aikaa on parantaa peliä vielä monta kuukautta, keväällä ne tosipelit pelataan.

Liigan uudet sankarit

Joka vuosi Liigasta pumpataan kauden päätteeksi parhaat pelaajat rahakkaimmille apajille, viime kauden jälkeen lähtövuorossa olivat muun muassa Kristian Kuusela ja Patrik Laine. Tapparassa näytetään osaavan nämä hommat, sillä kaksikko Henrik Haapala ja Veli-Matti Savinainen ovat nousseet pörssikärkeen mainiolla tavalla. Puolessa välissä kautta Haapalalla tehot 9+23 ja Savinaisella 18+13, ilman isompia loukkaantumisia näillä tehoilla tulee vielä rumaa jälkeä ja kenties se mestaruus?

Liigan pistepörssin 10 kärjestä löytyy myös mukavia yllätysnimiä, joita monikaan ei sinne olisi tässä vaiheessa kautta kaavaillut. Erik Thorell (17+8) on osoittautunut nappihankinnaksi TPS:lle, saa nähdä pysyykö mies loppukauden TPS:n väreissä. SaiPan Matti Järvinen on pörssin yhdeksäs tehoin 6+18 ja KalPan Jesse Mankinen 12+11 sekä Matias Myttynen 8+17 mahtuvat myös pörssin 10 kärkeen.

Puolustajien pistepörssin kärkinimiä harva tietäisi ihan lonkalta, tiesitkö että Pelicansin Marko Pöyhönen (3+16) ja JYPin Mikko Kalteva (2+16) ovat pakkipörssin sijalla 1. ja 2. ja että ykkösnimi tulee Kouvolasta? Hän on Mikko Lehtonen, 5+14.

Jännitystä jäältä ei tule puuttumaan mitä pidemmälle kevät vuoden 2017 puolella etenee.
Jännitystä jäältä ei tule puuttumaan mitä pidemmälle kevät vuoden 2017 puolella etenee. (Kuva Fotolia)

Miehet maaleilla

Maalivahdit ovat näytelleet tälläkin kaudella isoa roolia ja torjuntaprosentein mitattuna parhaassa vireessä ovat Kärppien Jussi Rynnäs, IFK:n Kevin Lankinen ja KooKoon Leland Irving sekä Tapparan Teemu Lassila.

Tapparalla tosin Dominik Hrachovina on hoitanut enimmäkseen torjuntavastuun ja hän johtaa voittojen määrässä (13) koko liigaa. Jukureiden Sami Rajaniemi on napannut 10 voittoa ja Pelicansin Janne Juvonen 9. Kahdeksaan voittoon on päässyt mm. HPK:n tulokasvahti Emil Larmi.

Tulokkaista puheen ollen, maalivahti Emil Larmi on ollut tämän kauden tulokasmaalivahti. Tulokasmerkin pörssiin on saanut myös KalPan lupaava slovakki Denis Godla sekä Ilveksen Antti Lehtonen, jotka molemmat ovat esittäneet varsin mainioita otteita. Liigapelejä tilastoihin on saanut myös Pelicansin Joona Voutilainen.

Mainiot tulokkaat

HPK:ssa on tällä kaudella panostettu varsinkin nuoriin pelaajiin ja se näkyy myös tulokaspörssissä. Teemu Turunen (7+11) ja Oula Palve (4+6) ovat pelanneet erinomaisesti ja ovat tulokaspörssin sijoilla 1. ja 3. Tulokaspörssin kakkonen on Ilveksen Otto Koivula (6+10), kympin parhaan sakkiin mahtuvat myös JYPin Jerry Turkulainen (3+7), Sportin Robin Salo (1+7), Pelicansin Roope Elimäki (5+4), HIFK:n Miro Heiskanen (3+4) Ässien Matias Varttinen (3+4) ja KalPan Otto Leskinen (1+5).

Näistä pelaajista tullaan kuulemaan vielä paljon tulevaisuudessa ja muutama näistä pelaajista edustaa myös Suomea nuorten U20 MM-kisoissa, jotka pelataan 26.12.2016 – 5.1.2017 Kanadan Montrealissa ja Torontossa.

Tämän kauden Liiga on yllättänyt jo monet ja sitä se varmasti tulee tekemään myös Liigan toisella puolikkaalla. Mitkä joukkueet putoavat kokonaan pudotuspeleistä ja minkä joukkueen valmentaja vaihtuu seuraavaksi?

Siitä voidaan lyödä vaikka vetoa että jännitystä ei tule puuttumaan mitä pidemmälle kevät vuoden 2017 puolella etenee.

Kommentoi Facebookissa