Armokuolema on omantunnon kysymys – eduskunta joutuu nyt tekemään päätöksen

Eutanasia-aloite keräsi vaaditut allekirjoitukset alle kuudessa viikossa.

Eutanasia-aloite keräsi vaaditut 50 000 allekirjoitusta alle kuudessa viikossa. (Kuva Fotolia)

Kansalaisaloitteen tekijöistä Esko Seppäsellä on kipeä omakohtainen kokemus asiasta.

EUTANASIA Kreikankielinen sana ”eu” merkitsee ”hyvää” ja ”thánatos” on ”kuolema”. Eutanasia on siis suomeksi ”hyvä kuolema”.

Näin aloittavat veteraanipoliitikot Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Osmo Soininvaara, Ilkka Taipale ja Henrik Lax perustelut kansalaisaloitteessaan, joka saavutti sunnuntai-iltana klo 20.11 vaadittavan 50 000 allekirjoittajan rajan. He haluavat, että eduskunta ryhtyy lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa.

Kansalaisaloite oli perustettu 7.11.2016 ja allekirjoitukset tuli kerätä kuudessa kuukaudessa. Eutanasia-aloite keräsi allekirjoitukset alle kuudessa viikossa, viime viikonvaihteena kertyi yhdessä vuorokaudessa noin 10 000 nimeä, kun Ilta-Sanomat julkaisi lääkäri Harri Seppälän kertomuksen oman kolmevuotiaan Eino-poikansa aivoverenvuodosta aiheutuneesta kuolemasta.

Omakohtainen kokemus on myös Esko Seppäsen taustalla. Hänen poikansa Kaapo kuoli vuonna 2010 parantumattomaan sappitiehyen syöpään, 37-vuotiaana. Sairaus oli loppuvaiheessaan erittäin tuskallinen. Esko Seppänen on kirjoittanut asiasta näin:

”Jälkeen jääneissä papereissaan poikani kirjoitti, että sairauden diagnoosin jälkeen hän ei ollut yhtenäkään päivänä onnellinen. Hän jaksoi kuitenkin elää sen tiedon varassa, että loppuvaiheessa kivuntorjunta toimisi. Siinä vaiheessa, kun se ei enää toiminut, hän oli kykenemätön tekemään muita ratkaisuja. Tällä tarkoitan itsemurhaa. En tiedä, olisiko hän valinnut sen tien, jos hän olisi siihen kivuiltaan ja huumaavilta lääkkeiltään kyennyt.”

Esko Seppänen on ollut näkyvä eutanasian puolesta puhunut sekä siitä kirjoittanut veteraanipoliitikko.
Esko Seppänen on ollut näkyvä eutanasian puolesta puhunut sekä siitä kirjoittanut veteraanipoliitikko. (Kuva AOP)

Seppänen on kritisoinut erityisesti sitä, että lääkärit eivät anna tai huolehdi riittävästi kuolevan potilaan kivuntorjunnasta, vaikka siitä on jo selkeät viranomaisohjeet.

”Kivuntorjunnan viimeinen keino sedaatio, poisnukuttaminen, on eräänlainen eutanasian laillinen versio, joka on lähtevälle armelias kivunpoistomenetelmä.”

Aloitteen tekijöiden mielestä nyt esitetty eutanasialaki tarvittaisiin lisäämään elämän loppuajan vaihtoehtoja niille ihmisille, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään palliatiivisesta – parantumattomasti sairaan potilaan oireita lievittävästä – hoidosta.

Aloitteen tekijöistä Esko Seppänen ja Iiro Viinanen sairastavat Parkinsonin tautia. Seppänen on todennut, että hän on selviytynyt sairautensa kanssa eikä sillä ole merkitystä tässä aloitteessa.

Seuraavaksi aloitteen allekirjoitukset tarkistetaan Väestörekisterikeskuksessa. Sen jälkeen eduskunnalla on velvollisuus ottaa kansalaisaloite käsiteltäväkseen, joka tapahtunee ensi vuoden alkupuolella. Seppänen toteaa, että Yleisradion vaalikoneessa 119 kansanedustajaa on kannattanut eutanasian sallimista.

Luvassa on tunteita herättävä keskustelu, jossa mielipiteet tulevat rikkomaan puoluerajat. Aloitteen tekijöistä Seppänen on vasemmistoliittolainen, Viinanen kokoomuslainen, Soininvaara vihreä, Taipale sosialidemokraatti ja Lax RKP:n entinen kansanedustaja.

Todennäköisesti eutanasiasta tulee niin sanottu omantunnon kysymys, jossa puolueet eivät sido kansanedustajia millään määräyksillä. Kristillisten piirien suhtautuminen eutanasiaan on yleisesti kielteinen, koska kyse on kuitenkin toisen ihmisen surmaamisesta.

Eutanasian kriteerit ehdotuksessa

  • Potilaalla on sietämättömiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä oireita, kipuja ja kärsimyksiä, joita ei voida hyvänkään saatto- tai palliatiivisen hoidon avulla ja lääketieteen keinoin olennaisesti lievittää.
  • Potilas sairastaa parantumatonta kuolemaan johtavaa tautia ja kuolema toteutuu lähitulevaisuudessa ilman eutanasiaakin. Potilaan tilan on oltava lääketieteellisesti arvioiden toivoton, ilman toivoa paranemisesta.
  • Potilas on oikeustoimikelpoinen, täysi-ikäinen ja kognitiivisesti kompetentti.
  • Lääkäri on informoinut potilasta tämän tilanteesta, ennusteesta sekä käytettävissä olevista hoitovaihtoehdoista.
  • Potilas on itse esittänyt vapaaehtoisen, harkitun ja toistuvan pyynnön eutanasiasta, eikä päätös ole syntynyt ulkoisen painostuksen seurauksena.
  • Lääkäri on keskustellut useamman kerran potilaan kanssa tämän eutanasiapyynnöstä ja on vakuuttunut, että potilaan pyyntö on luonteeltaan pysyvä.
  • Lääkäri ja potilas ovat kummatkin yhtä mieltä siitä, ettei muita mielekkäitä vaihtoehtoja potilaan tilanteeseen enää ole.
  • Lääkäri on vakuuttunut, ettei potilas kärsi arvostelukykyään heikentävästä psykiatrisesta sairaudesta. Kliininen depressio tulee aina hoitaa ennen eutanasiapäätöksen tekemistä.
  • Lääkäri on konsultoinut ainakin yhtä, puolueetonta lääkäriä, jonka täytyy myös tavata ja arvioida potilaan tila henkilökohtaisesti.
  • Lääkäri suorittaa eutanasian asianmukaisesti, on itse paikalla potilaan kuolemaan saakka ja on sen jälkeen ilmoitusvelvollinen eutanasian toteuttamisesta sitä varten perustettavalle valvontaelimelle, jolle hänen on toimitettava tarkat tiedot eutanasiapäätökseen johtaneista syistä, eutanasian toteuttamisesta sekä muista tapahtumatiedoista laissa tarkemmin määritellyistä tavalla.
  • Lääkäreille tai hoitohenkilökunnalle ei tule asettaa velvoitetta osallistua eutanasian toteuttamiseen. Jos lääkäri haluaa kieltäytyä eutanasian toteuttamisesta, hänen tulee ohjata potilas jollekin sellaiselle lääkärille, joka on valmis sen toteuttamaan kriteerien täyttyessä.
  • Kukaan ei saa eikä voi tehdä eutanasiapäätöstä kenenkään muun puolesta.

Kommentoi Facebookissa