Humalaisen Teuvo Hakkaraisen ahdistelutapaus ylitti rajat – vakava varoitus eduskuntaryhmältä

Teuvo Hakkarainen ahdisteli humalassa kansanedustajakollegaansa, joka oli tauolla eduskunnan täysistunnosta.

Teuvo Hakkarainen ahdisteli humalassa kansanedustajakollegaansa, joka oli tauolla eduskunnan täysistunnosta. (Kuva AOP)

Kansanedustaja aikoo itse luopua paikastaan puolueen toisena varapuheenjohtajana.

HÄIRINTÄ Eduskunta keskusteli seksuaalisesta häirinnästä täysistunnossaan viime tiistaina. Yhteensä 56 kansanedustajaa oli jättänyt asiasta keskustelualoitteen, jossa toivottiin eduskunnan jakavan viestin, että kaikilla on oikeus elää ilman häirintää ja ahdistelua.

Viime viikolla torstain ja perjantain välisenä yönä eduskunnassa käytiin puolestaan kiivasta keskustelua seuraavan päivän äänestyksestä koskien alkoholilain uudistamista. Samana iltana eri eduskuntaryhmät viettivät myös pikkujoulujaan.

Yhteensattumat olisivat saaneet farssinomaisia piirteitä, ellei tapahtumilla olisi ollut vakava puolensa. Iltakymmeneltä perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion eduskunta-avustaja Tuomas Tähti oli humalatilansa vuoksi niin huonossa kunnossa, että hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan – kun ensin kristillisdemokraattien lääkärikansanedustaja Päivi Räsänen oli haettu eduskunnan täysistunnosta arvioimaan avustajan tilaa.

Myöhemmin samana iltayönä perussuomalaisista kokoomukseen siirtynyt kansanedustaja Veera Ruoho oli täysistunnosta tauolla eduskunnan kahvilassa, kun perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen saapui samaan pöytään. Humalainen Hakkarainen kävi käsiksi Ruohoon suudellen häntä väkisin.

Läsnä ollut kokoomuksen toinen poliisikansanedustaja Kari Tolvanen oli poliisitermein sanottuna käskyttänyt Hakkaraista lopettamaan, joka olikin poistunut pyynnöstä paikalta.

Suomen Uutiset vahvistaa tänään, että perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on loukannut naispuolisen kansanedustajakollegan fyysistä koskemattomuutta. Puolueen eduskuntaryhmä ja puolue eivät ilmoituksensa mukaan hyväksy minkäänlaista seksuaalista tai muutakaan ahdistelua. Hakkaraisen humalatila ja sen aiheuttama arvostelukyvyn puute eivät ole puolustus. Mikäli henkilö ei kykene päihtyneenä hallitsemaan käyttäytymistään, hänen ei pidä päihtyä.

Eduskuntaryhmä on kuitenkin ottanut huomioon, että Hakkarainen on oma-aloitteisesti pyytänyt käytöstään anteeksi loukatulta osapuolelta ja tuonut tapahtuman eduskuntaryhmän ja puolueen johdon tietoon pyrkimättä sitä kaunistelemaan.

Tapahtuma on niin vakava, että eduskuntaryhmä katsoo huomautuksen olevan liian vähäinen seuraamus, mutta ryhmästä erottamisen olevan kuitenkin kohtuutonta. Suomen Uutiset kertoo eduskuntaryhmän antaneen kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle vakavan varoituksen ja muistuttaa siitä, että tällaisen käytöksen toistuessa seuraava askel on ryhmästä erottaminen.

Teuvo Hakkarainen on myöntänyt kärsivänsä alkoholiongelmasta ja ilmoittanut jättävänsä paikkansa puolueen toisena varapuheenjohtajana. Tapahtuneesta on ilmoitettu puhemies Maria Lohelalle ja turvallisuusjohtaja Jukka Savola on kehottanut Ruohoa tekemään rikosilmoituksen.

Eduskunta hyväksyi tänään alkoholilakiuudistuksen lopullisesti äänin 124–65 lakiesityksen toisessa käsittelyssä.

Kommentoi Facebookissa