Pörröinen myyrä, hevosenkenkä-lepakko ja krokotiililisko… – yli sata uutta lajia löydetty Kaakkois-Aasiasta

Tutkimukset Greater Mekong -alueella aloitettiin vuonna 1997, jonka jälkeen uusia lajeja on löydetty uskomattomat 2 524.

Tutkimukset Greater Mekong -alueella aloitettiin vuonna 1997, jonka jälkeen uusia lajeja on löydetty uskomattomat 2 524. (Kuva Fotolia)

Uusia lajeja uhkaa elinympäristöjen katoaminen sekä laiton kerääminen ja kauppaaminen.

LUONTO Krokotiililisko, etanoita syövä kilpikonna, hevosenkenkä-lepakko ja pörröinen myyrä. Nämä ovat esimerkkejä 115 uudesta lajista, jotka ovat löytyneet Kaakkois-Aasian Greater Mekong -alueelta vuoden 2016 aikana. Uusista lajeista kertoo WWF:n tuore raportti Stranger Species.

Yksi löydetyistä lajeista on vietnamilainen krokotiililisko (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis), joka elää vehreillä makean veden alueilla Etelä-Kiinassa ja Pohjois-Vietnamissa. Laji löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003, mutta viime vuonna vietnamilainen kanta pystyttiin todistamaan omaksi lajikseen.

Pohjois-Vietnamista löydettiin myös kaksi uutta myyrälajia (Euroscaptor orlovi) ja (Euroscaptor kuznetsovi), jotka ovat onnistuneet pakenemaan laitonta keräämistä ja petoja maan alle.

Etanoita syövä kilpikonna (Malayemus isan) löydettiin Thaimaasta Udon Thanin markkinoilta, jossa sitä myytiin muiden kilpikonnien joukossa. Se todettiin omaksi lajikseen muun muassa kuoren koon ja värityksen perusteella.

Thaimaan vuoristosta on löydetty myös uusi lepakkolaji (Rhinolophus monticolus), joka on nimetty sen kellertävän, hevosenkenkää muistuttavan kuonon perusteella. Lepakon tiedetään elävän myös Laosissa.

Lisäksi Kambodzasta löydettiin rakenteeltaan pitkä ja raidallinen kala (Schistura kampucheensis) ja Pohjois-Vietnamin metsiköistä uusi värikäs sammakkolaji (Odorrana mutschmanni).

– Lajilöydökset kertovat Greater Mekong -alueen monimuotoisuudesta. On erityisen tärkeää, että tunnistamme näiden uusien lajien arvon. Meidän on suojeltava lajien elinympäristöjä ja etenkin lajien laittomaan keräämiseen on puututtava, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Uusia lajeja uhkaa elinympäristöjen katoaminen, joka johtuu muun muassa uusien teiden ja patojen rakentamisesta. Välittömin lajien kohtaama uhka on niiden laiton kerääminen ja kauppaaminen lemmikeiksi, ruuaksi tai lääketeollisuuteen.

Greater Mekong on laaja ja monimuotoinen alue, ja koti jopa 237 miljoonalle ihmiselle. Tutkimukset alueella aloitettiin vuonna 1997, jonka jälkeen uusia lajeja on löydetty uskomattomat 2 524. Tuore raportti nostaa esiin 115 uutta lajia: 3 nisäkästä, 2 kalaa, 11 matelijaa, 11 sammakkoeläintä ja 88 kasvia.

  • Raportin ja kuvat uusista lajeista löydät tästä

Kommentoi Facebookissa