Huuhkajat nyt kovassa paikassa – ”Samassa tilanteessa aikaisemminkin oltu”

Suomi ja Ukraina MM-karsintaottelussa Olympiastadionilla (Kuva AOP)

Suomi ja Ukraina MM-karsintaottelussa Olympiastadionilla. (Kuva AOP)

Huuhkajien on pakko voittaa tiistaina Kazakstan, jos MM-kisapaikasta halutaan vielä haaveilla.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat pelaa MM-karsintaottelun tiistaina Nur-Sultanissa Kazakstania vastaan. Kupletin juoni on selkeä. Voitolla Suomi säilyttäisi vielä mahdollisuutensa MM-kisapaikkaan.

Lauantaina Helsingissä Huuhkajat hävisi Helsingissä Ukrainalle maalein 1-2. Suomen puolustus teki ottelussa paljon virheitä ja hyökkäyspelissäkin oli isoja ongelmia. Päävalmentaja Markku Kanerva epäonnistui taktisesti.

Kanerva aloittikin maanantain lehdistötilaisuuden ironisella kommentilla.

– Vielä sama päävalmentaja. Ei ole vaihdettu päävalmentajaa, hän naurahti.

Kanerva korosti, että Suomella oli lauantaina myös laadukas vastustaja.

– Kyllä Ukraina puolusti hyvin. Täytyy myös muistaa, että vastassa oli EM-kisoissa puolivälieriin päässyt joukkue. Olen tyytyväinen, että meiltä odotetaan voittoa Ukrainan tasoista joukkuetta vastaan. Vielä ei pystytty vastaamaan haasteeseen. Virheitä tuli tehtyä kentällä ja niitä pitäisi pystyä karsimaan pois.

– Mitä olisi voinut tehdä toisin? Siihen ei voi vastata muuten kuin seuraavassa pelissä. Seuraava peli tulee nopeasti vastaan ja se oppi pitää ottaa nostaa. Pika-analyysi on tehty. Etukäteen on mietitty eri skenaarioita, mitä voisi tehdä, Kanerva jatkoi.

Pettymys oli joukkueessa lauantai-iltana kova. Kanerva kuitenkin painottaa, ettei joukkueen itseluottamukselle ole tullut kolausta.

– Kaikki oli pettyneitä ja kyllähän sen täytyy tuntua jossain. Oleellista on, miten voidaan koota itsemme tappion jälkeen. Hyviä elementtejä oli kuitenkin. Positiivisia asioita on kaivettu esille. Joukkueen itseluottamus on hyvällä tasolla. Kyllä joukkue on matkan varrella osoittanut henkistä kanttia, joka mitataan taas. Ei tässä psykologia tarvita.

Syksyllä 2019 Suomi pystyi voittamaan Turussa Armenian hävittyään edellisessä ottelussa Bosnia-Hertsegovinalle. Pakkovoitto Armeniasta varmisti käytännössä Suomen kisapaikan.

Kanervan mukaan historia varmasti rohkaisee Huuhkajia Kazakstanissa.

– Samassa tilanteessa on aikaisemminkin oltu. Tätä peliä ei missään nimessä saa hävitä. Se on selvä, että Kazakstania vastaan on helpommin otettavissa pisteitä kuin Bosniaa tai Ranskaa vastaan.

Syyskuussa Suomi voitti Kazakstanin Helsingissä 1-0. Kazakstan osoitti siinä ottelussa vaarallisuutensa, mutta suomalaiset kestivät.

– Jos halutaan tulos aikaan, pitää puolustaa hyvin. Kazakstan on pystynyt viisi maalia tekemään. Reseptinä on viime vuosina ollut, että jos nolla on pystytty pitämään ja yksi maali tekemään, Kanerva totesi.

– Kovia tasaisia pelejä ollut lohkossa. Kazakstan on pystynyt kolme tasuria ottamaan. Pitää miettiä kokoonpanoa. Keinonurmialusta on aika nopea ja pallo liikkuu aika hyvin. Kazakstan puolustaa kurinalaisesti. Pitää löytää välejä ja päästä murtautumaan hyvistä paikoista. Onko ryhmitys vai pelaajien roolitusmuutokset. Näitä asioita pohditaan, Kanerva jatkoi.

Kanerva korosti, että on hyvä asia, että edellisestä Kazakstan pelistä on takana vain viisi viikkoa. Vastustaja tunnetaan paremmin ja valmistautuminen on helpompaa.

– Meillä on hyvä tilanne, että on tuoretta materiaalia, miten eliminoitiin heidän hyökkäysuhat. Pallonriistoista tulee eteenpäin. Täyttävät boksit hyvin. Wing backit tulevat nostamaan heillä hyökkäyksiä. Heillä on vaarallisia kulmapotkuja.

– Kyllähän he kurinalaisesti puolustavat, jos heille antaa aikaa mennä siihen muotoon. Pallonriisto pitää hyödyntää todella nopeasti. Pitää houkutella ne pois linjasta tai houkutella heidät pelaamaan mahdollisimman alas sinne syvyyteen, Kanerva jatkoi.

Edellisessä Kazakstan-ottelussa Joel Pohjanpalon loistava yksilösuoritus toi Suomelle voittomaalin. Monta maalipaikkaa myös tuhlattiin.

– Saatiin 14 maalintekoyritystä viime pelissä. Viimeistelytehokkuudessa on petraamista. Meillä oli hyviä aihioita siinä, jotka pyritään tuomaan myös tähän tehokkuutta. Yksi maali riitti viimeksi. Toivottavasti huomenna saadaan enemmänkin, Kanerva totesi.

Avaukseen tulee varmasti muutoksia. Ukraina-ottelussa yksi mies putosi pois laitapuolustuksesta. Kazakstan-ottelussa Huuhkajat saa toisen kuitenkin uuden kaverin keskikentän pohjalle.

Nikolai Alho on poissa. Akillesjännevamma. Mutta meillä on 23 pelaajaa, jotka voi nimetä avaukseen. Rasmus Schüller vapautuu pelikiellosta ja se antaa meille yhden lisävaihtoehdon, Kanerva sanoi.

– Pelaajat ovat antaneet näyttöjä ja niiden perusteella tehdään valinnat, jotka sopivat pelisuunnitelmaan. Ketkä puolustuksellisesti ja hyökkäyksellisesti pystyvät tuomaan joukkueelle edun. Miten saadaan uhka sinne syvyyteen. Ketkä pelaajat sinne juoksee. Pelaajat pitää saada oikeille paikoille huomioiden vastustajan puolustusryhmitys, jatkoi Kanerva.

Kanerva korostaa, että usko Huuhkajissa on vahva, vaikka Ukraina-ottelu iso pettymys olikin.

– Luotto menestymiseen on kova, hän päätti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajille ikävä tappio – Markku Kanervalta perustelu yllättävästä taktiikastaan

Kommentoi Facebookissa