Huuhkajille ikävä tappio – Markku Kanervalta perustelu yllättävästä taktiikastaan

Markku Kanervan valmennuksessa Suomen jalkapallomaajoukkue on saavuttanut ennennäkemätöntä menestystä

Markku Kanervan valmennuksessa Suomen jalkapallomaajoukkue on saavuttanut ennennäkemätöntä menestystä. (Kuva AOP)

Huuhkajilla oli isoja vaikeuksia hyökkäys- ja puolustuspelaamisessaan vahvaa Ukrainan joukkuetta vastaan. Ukraina voittikin Suomen maalein 2-1.

JALKAPALLO Ukraina otti Huuhkajilta luulot pois voitettuaan MM-karsintaottelun Helsingin Olympiastadionilla maalein 2-1. Ukrainan taitava joukkue hyödynsi suomalaisten virheet armotta, eikä paremmuudesta ollut epäselvyyttä.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva oli valinnut rohkeamman taktiikan, jossa prässättiin korkealta. Mutta Ukraina saikin johtomaalin jo neljännellä minuutilla.

– Haluttiin aloittaa aktiivisesti ja näyttää isännän otteet. Katsottiin, miten Ukraina siihen reagoi. Neljä minuuttia ja kolahti omiin. Jouduttiin tappioasemaan ja oli suunnitelmana, että nostetaan prässiä. Oli tietoinen riski. Yksi syy oli, että fanaattinen yleisö oli meitä kannustamassa. Odottikin varmasti aktiivista puolustuspelaamista, Kanerva perusteli ratkaisuaan.

Teemu Pukki tasoitti 1-1:een, mutta Ukraina iski uudelleen vain kuutisen minuuttia myöhemmin. Ottelussa Suomi oli lopulta 80 minuuttia tappioasemassa.

– Ajattelin, että kavereilla oli virtaa siihen. Välillä se toimi ja välillä ei. Päästiin tasoihin, mutta valitettavasti Ukraina tuli uudelleen johtoon. Oltiin taas tappiotilanteessa, jolloin riskejä on välillä pakko ottaa, Kanerva jatkoi korkeasta prässistä.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut, että oltaisiin vetäydytty täysin alas ja menetetty se pallonhallinta. Nyt saatiin muutama hyvä riisto siellä ylhäällä ja ne eivät päässeet pyörittämään peliä. Mutta heillä on hyviä laatupelaajia. Ton tason pelaajilla vauhtia riittää ja heillä on taitoa pitää palloa ahtaissa paikoissa. Ne on tärkeitä ominaisuuksia tehokkaassa vastahyökkäyspelaamisessa, Kanerva jatkoi.

– Vastustaja pelasi hyvin. Tiedettiin se, että laiturit tulee vahvasti sisään taskuihin. Pelattiin vähän niin kuin mies vastaan mies. Oli vaihtoehto, että vahvistettaisiin sitä vielä ja pelattaisiin tiiviillä neljän linjalla, mutta valittiin tällainen tapa, jossa rohkeasti puolustetaan eteenpäin, Kanerva lisäsi.

Kanerva korosti, että vastassa oli taitava joukkue. Tilaa ei tahtonut Suomelle löytyä, jotta linjojen taakse olisi päästy.

– Mitä Ukraina teki hyvin, oli että heidän topparinsa pelasivat aktiivisesti eteenpäin. Puolustivat myös tiiviisti. Oli tiedossa, ettei olisi helppoa päästä linjojen läpi.

– Tilojen luominen vaatii liikettä ja syvyyttä, että saadaan revittyä niiden puolustuslinja vähän aikaisemmin alas ja houkuteltua niiden puolustuslinja eteenpäin, jolloin syntyy tiloja. Siinä ei ihan täysin onnistuttu. Paremmalla prosentilla pitää saada palloa linjojen läpi, jolloin murtaminen olisi helpompaa, Kanerva jatkoi.

Ukraina on vahva vastahyökkäysjoukkue. Suomi sai siitä karun oppitunnin.

– Lähdettiin rohkeasti prässäämään ylhäältä. Kun menetettiin pallo, he pystyivät pelaamaan kolmelle ylimmälle pelaajalleen ja sitä kautta saivat käynnistettyä hyvin hyökkäyksensä. Keskikenttäpelaajat tulivat hyvin tukemaan niitä. Kyllä oli tiedossa, että oli hyvä vastahyökkäysjoukkue, Kanerva sanoi.

Mutta Ukraina sai maalinsa myös helposti. Ukrainan 2-1 -voittomaalia edelsi Suomen puolustuspelin sekoilu. Toppari Joona Toivio oli tilanteessa aivan ulapalla.

– Siinä tilanteessa ei seurattu tarpeeksi hyvin. Tökki varmaankin vähän kaikki. Se laukaus napsahti sitten suoraan Roman Jaremtshukin jalkaan. Upea viimeistely häneltä. Tosi helppo maali. Vähän sama kuin se ensimmäinenkin. Menetettiin pallo helposti siitä. Paljon puhuttiin laukausten blokkaamisesta, mutta ei onnistuttu tekemään. Virheitä sattuu kaikille ja täytyy ottaa opiksi, Kanerva harmitteli.

Kanerva otti Joel Pohjanpalon vaihtopenkille. Tilalle vaihdettu Roope Riski ei saanut paljoakaan aikaan.

– Täytyi miettiä, että toisilla alkoi jalkoja painaa. Tarkoitus oli päästä linjojen väliin ja Roope Riskillä oli ominaisuuksia päästä syvyyteen. Jos olisi päässyt läpi, olisi verkko heilahtanut, mutta nyt ei saatu tarpeeksi eteenpäin, Kanerva perusteli vaihtoaan.

Ukrainan voiton myötä Suomen MM-kisamahdollisuudet eivät näytä enää todennäköisiltä. Jäljellä Huuhkajilla on karsintalohkossa vielä kolme ottelua, jotka voittamalla Suomi voisi ehkä sijoittua lohkossa kakkoseksi ja edetä jatkokarsintaan.

Ensi tiistaina Nur-Sultanissa Huuhkajat on pakkovoiton edessä Kazakstania vastaan.

Teksti Otto Palojärvi, Helsingin Olympiastadion

Lue myös: Ukraina masensi Huuhkajat täydellä Olympiastadionilla

Kommentoi Facebookissa