Huuhkajilla kova haaste – pakkovoiton paikka ilman tärkeintä pelaajaa

Huuhkajat EM-kisoissa 2021 (Kuva Gonzalo Arroyo / UEFA)

Huuhkajat EM-kisoissa 2021. (Kuva Gonzalo Arroyo/ UEFA)

Suomen olisi pakko voittaa lauantaina Kazakstan, jos historiallisesta MM-kisapaikasta Suomessa halutaan vielä haaveilla.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat pelasi keskiviikkona maalittoman tasapelin Walesia vastaan. Huuhkajat pärjäsi hyvin parempaa joukkuetta vastaan ja olisi voinut paremmalla tuurilla voittaakin ottelun.

Mutta harjoitusottelut ovat harjoitusotteluita. Wales ei pelannut Suomea vastaan täydellä kaasulla. Mikäli kyse olisi kilpailullisesta ottelusta, olisi tempo ollut selkeästi kovempi ja Walesin taitojen etumatka olisi todennäköisesti korostunut.

Lauantaina Huuhkajilla on sitten tosi kyseessä, kun vastaan tulee MM-karsintaottelussa Kazakstan. MM-kisaunelman säilymisen kannalta ottelusta pitäisi ottaa täysi pistepotti.

Kilpailullisessa ottelussa Huuhkajat on viimeksi ollut vastaavanlaisen pakkovoiton edessä syksyllä 2019, kun Turussa kohdattiin EM-karsintaottelussa Armenia. Sen pelin Suomi voitti ja EM-kisapaikka heltisi kuukautta myöhemmin voitolla lilliputti Liechtensteinista.

Kazakstania voi verrata Armeniaan. Suomen pelaajamateriaalilla voitto pitäisi ottaa.

MM-karsintaotteluissa Kazakstan on yllättänyt. Se hävisi Ranskalle maaliskuussa 0-2, mutta on sen jälkeen kahdesti kyennyt pelaamaan tasan kesän EM-kisoissa puolivälieriin saakka edennyttä Ukrainaa vastaan.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva korostaakin, ettei Kazakstan ole heittopussi.

– Tulos Ukrainaa vastaan kertoo siitä, että Kazakstan on hyvä joukkue. Jo edellisessä kohtaamisessa Ukrainaa vastaan se osoitti vaarallisuutensa. Sekin peli päättyi tasan. Ja Ranskalle pani Kazakstan tiukasti kampoihin, Kanerva sanoi.

Kanerva ei löpissyt futisjargonia puhuessaan lauantain Kazakstan-ottelun haasteista.

– Kyllä meillä on iso duuni edessä lauantaina. Joukkue on sen verran kypsä, ettei me missään nimessä lähdetä aliarvioimaan Kazakstania. Täysi päivätyö pitää tehdä ja vähintään omalla tasolla pitää pelata, jotta saataisiin kolme pistettä, Kanerva totesi.

Huuhkajat todennäköisesti lähtee Kazakstan-otteluun neljän miehen puolustuslinjalla. Huuhkajat joutunee pitämään myös palloa enemmän. Kazakstan pyrkii iskemään vastahyökkäyksistä.

Suomelle surkea uutinen on Glen Kamaran pelikielto. Hänen varoitustilinsä on täynnä ja rangaistuksensa hän kärsii Kazakstan-ottelussa.

Kamaran merkitys Suomen joukkueelle on ollut viimeisen kolmen vuoden ajan valtava. Tilanne on lähes sama kuin niissä Suomen otteluissa, joista Jari Litmanen oli huippuvuosinaan poissa.

Suomen pelaajamateriaali on auttamattoman kapea. Kamaran tasoista kaveria ei vaihtopenkiltä löydy. Lauantaina nähdään, millaisella taktisella kuviolla Kanerva haasteeseen vastaa.

Kazakstan-ottelun merkitys on Suomelle todella iso. Viime maaliskuussa Suomi pelasi kotonaan Bosnia-Hertsegovinaa vastaan tasan 2-2 ja Ukrainaa vastaan vieraissa 1-1. Tulokset olivat Suomen tasoon nähden erinomaisia.

Kun Ukraina on kompuroinut MM-karsinnoissa, on Suomella ihan realistinen mahdollisuus päästä lohkossa kahden parhaan joukkoon. Lohkon voittaja etenee MM-kisoihin ja kakkonen jatkokarsintaan.

Vaikka Ranska Bosnia-Hertsegovinaa vastaan jäikin viime keskiviikkona tasapeliin, on Ranska lohkossa yhä erittäin vahva voittajasuosikki. Suomi taistelee realistisesti kakkospaikasta.

Jos Suomi ei lauantaina voita Kazakstania, voidaan MM-kisahaaveille heittää hyvästit. Hallitseva maailmanmestari Ranska tuskin Suomea vastaan kilpailullisissa otteluissa kompastuu, vaikka viime syksynä Suomi Ranskan harjoitusottelussa voittikin.

Huuhkaja-buuminkin kannalta Kazakstan-ottelu on tärkeä. Kesän EM-huuma on nyt ohi ja menestystä pitäisi saavuttaa, jotta futismaajoukkueen noste kansansuosiossa säilyisi.

Sukeltaminen Kazakstania vastaan toisi Huuhkajien kilpeen pahan tahran. Tappioon ei ole varaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat piti Walesia vastaan nollan – ”Tosi ylpeä olo”

Kommentoi Facebookissa