Huvialusten omistajia selvitetään – kuuden takana luultavasti pakotelistalla oleva, viisi vapautettiin

EU:n pakotelistoilla olevien huvialusten omistussuhteiden selvitykset jatkuvat. (Kuvituskuva Fotolia)

Tulli pidätti maaliskuussa yhteensä 21 huvialusta Venäjän pakotteisiin liittyvää jatkoselvitystä varten.

HUVIALUKSET Tullin selvitykset Venäjän pakotteisiin liittyvien pidätettyjen huvialusten osalta ovat edenneet.

Kuuden huvialuksen osalta Tullin jatkoselvitykset ovat osoittaneet, että näiden taustalla on mahdollisesti pakotelistoille kuuluvia tahoja, ja Tulli on siirtänyt nämä ulosottoviranomaiselle. Viisi huvialusta on vapautettu. Muiden osalta selvitykset jatkuvat.

Tulli pidätti maaliskuussa yhteensä 21 huvialusta Venäjän pakotteisiin liittyvää jatkoselvitystä varten. Näiden lisäksi Tulli ilmoitti heti yhden aluksen ulosottoviranomaisille.

– Olemme tehneet tiivistä kansainvälistä yhteistyötä eri tahojen kanssa huvialusten omistussuhteiden selvittämiseksi. Joidenkin taustalla on erilaisia peitejärjestelyjä, joiden selvittäminen on vaativaa ja vie aikaa. Olemme panostaneet sekä valvontatarkastuksissamme että tiedustelussamme vahvasti siihen, että yhdessä EU-tasolla sovitut pakotteet toimeenpannaan mahdollisimman tehokkaasti, painottaa valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Tullin jatkoselvitykset kuuden huvialuksen osalta ovat osoittaneet, että näiden taustalla on mahdollisesti EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamilla pakotelistoilla olevia henkilöitä tai tahoja. Tulli on ilmoittanut näistä ulosottoviranomaiselle, joka on toimeenpaneva viranomainen pakotelistoilla olevien henkilöiden omaisuutta koskevien päätösten osalta.

Neljän aluksen osalta ei jatkoselvitysten jälkeen ollut enää syytä epäillä, että ne kuuluisivat pakotelistoilla oleville henkilöille tai tahoille. Tulli purki näiden alusten haltuunottopäätökset ja vapautti alukset 18.–19.5.2022. Näiden lisäksi aikaisemmin on vapautettu yksi alus.

EU on asettanut Venäjälle ja Valko-Venäjälle laajoja pakotteita Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi. Tulli vastaa toimeenpanevana viranomaisena EU-tasolla sovittujen vienti- ja tuontipakotteiden valvonnasta. Tämän lisäksi Tulli avustaa EU:n pakotelistoilla olevien henkilöiden ja toimijoiden omaisuuden kartoittamisessa ja paikallistamisessa, mihin muun muassa huvialusten pidättäminen kuuluu.

Lue myös: Maailman rikkaimmat ihmiset listattiin – mutta onko Suomen rikkain Gennadi vai Antti?

Kommentoi Facebookissa