Hyundai i30:n uusi Tourer-farkku on tärkeä malli korealaisille

Nokalla on Hyundain muotoilun uudeksi tavaramerkiksi noussut kuusikulmainen maski.

Nokalla on Hyundain muotoilun uudeksi tavaramerkiksi noussut kuusikulmainen maski. (Kuva Hyundai)

Auton tarkemmat tiedot paljastettiin jo ennen Geneven autonäyttelyä.

AUTOT Hyundai julkaisi jo muutama päivä sitten ensimmäisen tiiserikuvan i30:n uudesta farmarista, joka esitellään suurelle yleisölle maaliskuun alussa Geneven autonäyttelyssä. VW Golf Variantin ja kumppaneiden tuorein kilpailija on korealaisille sen verran tärkeä malli, että auton tarkemmat tiedot ja paremmat kuvatkin tuotiin julkisuuteen jo tällä viikolla hyvissä ajoin ennen Sveitsin autoshow’ta.

Uuden i30:n hatchback-malli kuului viime syksyn uutuuksiin, eli Tourer-nimen saanut farkku lanseerattiin varsin pian töpöperän jälkeen. Farmari on 245 milliä pidempi kuin hatchback, mutta akseliväli on pysynyt ennallaan. Nokalla on Hyundain muotoilun uudeksi tavaramerkiksi noussut kuusikulmainen maski, ja näyttävyyttä lisäävät myös täysledivalot sekä ledeillä toteutetut päiväajovalot. Kattolinja laskee suorastaan sporttisesti tämän luokan farmariksi, mutta pitkä takaylitys mahdollistaa silti reilun tavaratilan.

Kattolinja laskee sporttisesti farmariksi, mutta pitkä takaylitys mahdollistaa silti reilun tavaratilan.
Kattolinja laskee sporttisesti farmariksi, mutta pitkä takaylitys mahdollistaa silti reilun tavaratilan. (Kuva Hyundai)

Ruuman volyymi on peräti 602 litraa, mikä on kompaktiluokan farkkujen kärkilukemia. Takapenkin selkänojat kaatamalla tilaa syntyy 1650 litran verran, eli esimerkiksi Opel Astran Sports Tourer -niminen farmarimalli jää tässä suhteessa korealaisauton taakse. Moottorivalikoima koostuu puolestaan kahdesta bensakoneesta ja yhdestä dieselistä, jotka kaikki ovat nykytyyliin turboahdettuja.

Aloitustason bensamoottorina toimii litran kokoinen kolmisylinterinen pikkuturbo, josta irtoaa 118 hevosvoimaa. Enemmän tehoa kaipaaville tarjotaan hieman isompaa 1,4-litraista turbonelosta, joka tuottaa 138 heppaa. Dieselvaihtoehto on puolestaan 1,6-litrainen 109-hevosvoimainen nakuttaja.

Moottorien suoritusarvoja ei ole suostuttu vielä kertomaan, mutta Hyundain mukaan niistä vähäpäästöisin tuottaa vain 95 grammaa hiilidioksidia kilometriä kohti, ja vastaava keskikulutus on noin 3,6 litraa satasella. Vakiovaihteisto on hyvin todennäköisesti kuusipykäläinen manuaali, ja tiettyjen voimanlähteiden pariksi saa varmasti myös seitsemänvaihteisen kaksoiskytkinautomaatin.

Ajoavustintarjontaan lukeutuu puolestaan mm. autonominen hätäjarrutustoiminto, kaukovaloavustin, kaistavahti ja kuskin vireystilaa tarkkaileva järjestelmä.
Ajoavustintarjontaan lukeutuu mm. autonominen hätäjarrutustoiminto, kaukovaloavustin, kaistavahti ja kuskin vireystilaa tarkkaileva järjestelmä. (Kuva Hyundai)

Farkun ohjaamo vastaa pitkälti hatchback-mallia, ja kojelaudan päälle saa joko viisi- tai kahdeksantuumaisen kosketusnäytön tietoviihdejärjestelmän komentokeskukseksi. Isomman ruudun kautta pystyy käyttämään Applen CarPlayta, Android Autoa ja Hyundain omia LIVE-palveluja, kun taas pienemmän näytön mukana tulee vakiovarusteluun kuuluvat peruutuskamera ja Bluetooth-yhteys.

Ajoavustintarjontaan lukeutuu puolestaan mm. autonominen hätäjarrutustoiminto, kaukovaloavustin, kaistavahti ja kuskin vireystilaa tarkkaileva järjestelmä. Korealaismerkin uutuuden hintoja ei ole vielä kerrottu, mutta auton pitäisi tarjota hyvä hinta-laatusuhde Hyundain muiden mallien tavoin. Uusi i30 Tourer saadaan ensimmäisillä markkina-alueilla myyntiin loppukesästä.

Kommentoi Facebookissa