NAALI Suomessa on tänä kesänä havaittu kolme onnistunutta naalin pesintää Enontekiön tunturialueella. Pentuja on löydetty kolmesta pesästä yhteensä ainakin yhdeksän.
Tämä kesä on kolmas peräkkäinen, kun äärimmäisen uhanalaisen naalin pentuja syntyy Suomessa. Naalin paluu Suomen luontoon on pitkän työn tulos. Vuonna 2022 naali pesi onnistuneesti ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen Suomessa, ja viime vuonna pesintöjä oli ennätykselliset viisi.
Pesintöjen lisäksi tänä vuonna on tehty naalihavaintoja eri tunturialueilta Enontekiöltä ja Utsjoelta.
– Varmuudella ainakin yksi naalien pesintäyritys epäonnistui tänä kesänä, kun ketut valtasivat pesän, johon naali viime vuonna teki pennut. Tunturialueille levinneet ketut ovat naalin pahin kilpailija, joka esimerkiksi valtaa naalille sopivia pesäpaikkoja, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Jukka Ikonen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.
Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa naalin suojelusta Suomessa. Metsähallitus ja WWF ylläpitävät naalin tärkeimmillä esiintymisalueilla ruokinta-automaatteja, jotka tukevat ennen kaikkea pentujen selviämistä ensimmäisestä talvesta ja auttavat aikuisia naaleja pysymään parhailla reviireillä myös heikkojen myyrävuosien yli. Automaatit on rakennettu niin, ettei kettu pääse hyödyntämään niiden tarjontaa.
– Tänä vuonna syntyneiden naalinpentujen määrä oli viime vuotta pienempi, sillä naalien luontainen pääravinto, myyrät ja sopulit, olivat vähissä. Olemme yhdessä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa tarjonneet naaleille lisäruokaa usean vuoden ajan. Naalin ruokinta-automaattien merkitys on erityisen suuri heikkoina myyrävuosina, sanoo ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen WWF:stä.
Norjan naalinsuojeluhanke on vapauttanut tarhaoloissa syntyneitä luonnonnaalien pentuja luontoon, parina viime vuotena myös Suomen rajan tuntumaan. Osa näistä vapautetuista naaleista asuttaa nyt myös Suomen puolella olevia pesiä.
Naalin pesäpaikkojen vuosittaisia tarkastuksia. Metsähallituksen Luontopalvelut, WWF ja vapaaehtoiset inventoivat vuosittain naalin aiempia pesäpaikkoja, jotta mahdolliset pesinnät havaitaan. Naalin vanhoja pesäpaikkoja tunnetaan Suomen tunturialueilta satoja. WWF ylläpitää ympäristöministeriön tuella naalityöryhmää, joka kokoaa yhteen naalin suojelussa keskeiset tahot.
Ruotsissa ja Norjassa naalinpentuja on Suomea enemmän Pohjoismainen naalikanta oli pienimmillään 2000-luvun alussa, jolloin kanta-arvio oli vain 40–60 aikuista yksilöä. Tällä hetkellä Norjan, Ruotsin ja Suomen yhteisen naalikannan kooksi arvioidaan noin 550 aikuista naalia.
Suomessa arvioidaan liikkuvan vuosittain 10–20 naalia, ja havaintojen määrä on ollut viime vuosina kasvussa.
Lue myös: Naalinpentuja syntyi pohjoismaihin aiempaa vähemmän – Suomen tulos kuitenkin historiallinen
Kommentoi Facebookissa