MYRSKY Ilona-myrsky pyyhki Suomen yli lokakuun 9. ja 10. välisenä yönä ja aiheutti sähkökatkoja etenkin itäisessä Suomessa. Enimmillään sähköt olivat yhtäaikaisesti poikki noin 30 000 asiakkaalla.
Huolimatta kovasta sateesta ja tuulesta sekä pimeydestä, seuraavana aamupäivänä sähköt oli saatu palautettua jo yli 20 000 asiakkaalle. Suuri osa katkoista saatiin korjattua 12 tunnin kuluessa, mikä mahdollisti monien kotitalouksien ja yritysten paluun normaaliin elämään nopeasti.
Perjantaiaamuksi katkojen määrä on laskenut alle kahden tuhannen, ja paikalliset sähköverkkoyhtiöt pyrkivät korjaamaan jäljellä olevat viat mahdollisimman pian.
– Viime vuosina on investoitu merkittävästi sähköverkkojen säävarmuuden parantamiseen ja verkkojen vahvistamiseen. Tämä työ on jo tuottanut tulosta, mikä näkyy erityisesti näiden ääriolosuhteiden aikana, toteaa Energiateollisuus ry:n sähköverkkoasiantuntija Ina Lehto.
– Verrattuna reilun kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen sähkökatkojen määrä on vähentynyt huomattavasti ja katkojen kesto on lyhentynyt merkittävästi, Lehto jatkaa.
Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöiden todennäköisyyttä. Tulevaisuudessa äärimmäiset sääilmiöt voivat yleistyä ja voimistua, mikä korostaa tarvetta entistäkin kestävämmille ja luotettavammille sähköverkoille.
– Ilmastonmuutokseen sopeutumisessa sähköverkkojen vahvistamisella on merkittävä rooli, Lehto kommentoi.
Verkkoyhtiöt ovat määrätietoisesti parantaneet sähköverkkojen toimitusvarmuutta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Sähkönjakeluverkkoihin on investoitu noin 700-800 miljoonaa euroa vuosittain. Työ toimitusvarmuustavoitteiden saavuttamiseksi on kuitenkin vielä kesken. Erityisesti toimitusvarmuusinvestointeja tarvitaan haja-asutusalueiden sähköverkkoihin.
Lue myös: Voimakas tuuli voi aiheuttaa vahinkoja – pohjoisessa lunta, etelässä runsasta sadetta
Kommentoi Facebookissa