Influenssarokotuksen kattavuus nousi erityisesti lapsilla – ensi syksynä rokotukset viivästyvät

Rokotuskattavuuden aluekohtaiset erot ovat edelleen suuria.

Rokotuskattavuuden aluekohtaiset erot ovat edelleen suuria. (Kuva Fotolia)

WHO:n virussuosituksen viivästyminen vaikuttaa syksyn influenssarokotusten aikatauluun.

INFLUENSSAROKOTUS Alle kolmevuotiaista lapsista 43 prosenttia sai influenssarokotuksen viime syksyn ja talven aikana. Parannusta edelliskauteen oli jopa 8 prosenttiyksikköä. Puolet 65 vuotta täyttäneistä otti influenssarokotteen. Määrä on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin edelliskaudella. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista.

Kuluneella kaudella myös 3–6-vuotiaat saivat maksuttoman influenssarokotteen. Heistä rokotteen otti 29 prosenttia. Aikaisemmin tämän ikäisistä vain lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat olivat oikeutettuja maksuttomiin rokotuksiin. Silloin ikäryhmästä rokotettiin 18 prosenttia.

– Influenssarokotuskattavuus on noussut ilahduttavasti kaikissa ikäryhmissä, joista meillä on luotettavaa tietoa käytössä. Kiitos kuuluu erityisesti kentän toimijoille, jotka ovat luoneet hyviä käytäntöjä ja venyneet rokotustalkoisiin resurssipaineista huolimatta. Kohonnut rokotuskattavuus tarkoittaa vähemmän tartuntoja ja sairastumisia influenssaan ja sen jälkitauteihin, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Rokotuskattavuuden aluekohtaiset erot ovat edelleen suuria. Itä-Suomessa influenssarokotuksia otettiin suhteessa huomattavasti enemmän kuin Länsi-Suomessa. Alle kolmevuotiaiden influenssarokotusten kattavuus vaihteli alueittain 5 prosentista 66 prosenttiin.

Korkein 66 prosentin kattavuus saavutettiin Sallassa, Kaarinassa osuus oli 62 prosenttia ja Kauniaisissa 61 prosenttia. Yli 50 prosentin kattavuuteen päästiin myös Puolangalla, Itä-Savossa, Kuopiossa, Varkaudessa, Somerolla, Salossa, Paimio-Sauvossa, Härkätiellä, Akselissa, Raisiossa, Kirkkonummella, Espoossa, Kauniaisissa, Helsingissä ja Hyvinkäällä.

Ikäryhmän 3–6 -vuotiaiden influenssarokotuskattavuudesta korkein yli 40 prosentin luku oli Sysmässä, Kaarinassa, Itä-Savossa, Kuopiossa ja Sallassa. Noin kaksi lasta kolmesta rokotetusta lapsesta sai influenssarokotteensa nenäsumutteena, yksi kolmesta pistettynä rokotteena.

Puolestaan 65 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus vaihteli noin 30 prosentista reiluun 65 prosenttiin. Paras kattavuus, 66 prosenttia, oli Siilinjärvellä. Lähes yhtä hyvään kattavuuteen ylsivät Hamina 62 prosentilla sekä Puolanka ja Miehikkälä 60 prosentilla.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta.
Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. (Kuva Fotolia)

Influenssarokotteiden valmistuksessa käytettävät viruskannat valitaan vuosittain Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen perusteella. Tänä vuonna WHO kuitenkin lykkäsi suosituksen antamista maaliskuulle, voidakseen paremmin arvioida mitkä eri viruskannat aiheuttavat ensi talven epidemian.

Suosituksen viivästyminen vaikuttaa rokotusten aloitukseen kaikissa maissa, jotka toteuttavat influenssarokotuksia syksyn 2019 aikana. Myös Suomessa rokotusten aloittamista joudutaan viivästyttämään ja jaksottamaan normaalia pidemmälle aikavälille.

Influenssarokotteiden tuotannon viivästyminen koskee tämän hetkisen tiedon mukaan kaikkia rokotevalmistajia. Alustavan tiedon mukaan ensimmäinen kansallisen rokotusohjelman rokotteiden erä saapuu Suomeen lokakuun alussa ja viimeinen joulukuun alussa. Influenssarokotteiden jakelu terveydenhuollon toimipisteisiin vie yleensä noin kaksi viikkoa. Kunnat tiedottavat rokotusjärjestelyistä syksyllä lähempänä rokotusajankohtaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti THL on hankkinut kansallista rokotusohjelmaa varten 1,7 miljoonaa annosta pistettävää VaxigripTetra-influenssarokotetta kaikille ikäryhmille ja 116 000 Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille. Rokotteet ovat nelivalenttisia eli sisältävät neljää eri influenssavirusta.

  • Lähde THL

Lue myös: Iskikö flunssa vai influenssa? – Ja kuinka yskitään oikein

Kommentoi Facebookissa