Iskikö flunssa vai influenssa? – Ja kuinka yskitään oikein

Influenssan oireita voi itse hoitaa levolla, runsaalla nesteen nauttimisella sekä joillakin reseptittömillä lääkkeillä kuumeeseen ja särkyyn.

Influenssan oireita voi itse hoitaa levolla, runsaalla nesteen nauttimisella sekä joillakin reseptittömillä lääkkeillä kuumeeseen ja särkyyn. (Kuva Fotolia)

Arjen puheessa termit menevät helposti sekaisin, vaikka kyse on eri taudeista.

TERVEYS Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavia viruksia on ainakin parisataa erilaista. Flunssaan liittyy usein kurkkukipua, nuhaa ja yskää, mutta ei välttämättä aina kuumetta. Flunssa paranee parhaiten lepäämällä eikä vaadi erityistä hoitoa.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama tauti. Se alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, ja siihen voi liittyä lihaskipua, yskää ja päänsärkyä. Taudinkuva on usein flunssaa voimakkaampi.

Myös influenssan hoito on pääasiassa oireenmukaista. Lapsilla, vanhuksilla ja riskiryhmiin kuuluvilla se voi joskus vaatia sairaalahoitoa. Influenssaa voidaan ehkäistä rokotteella.

– Flunssakauden aikana käsiä kannattaa pestä ahkerasti, mieluusti vedellä ja saippualla. Tärkeää on myös oikeaoppinen yskintä, eli mielellään yskii käsivarteen eikä käsiin, kertoo THL:n tartuntatautilääkäri Leif Lakoma.

Flunssaa esiintyy Suomessa ympäri vuoden. Sen sijaan influenssa saapuu Suomeen yleensä loppuvuodesta, yksittäisiä tartuntoja ja tartuntarypäitä voi olla jo lokakuussa. Epidemian huippu saavutetaan yleensä alkuvuodesta, mutta epidemiakausi voi jatkua pitkäänkin, jopa toukokuulle.

Flunssa ja influenssa tarttuvat kosketus- ja pisaratartuntana. Taudit leviävät helposti ahtaissa tiloissa, kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.

Lue myös: Sinkki lyhentää flunssan kestoa – mutta älä valitse tehotonta tablettia

Kommentoi Facebookissa