Armomurhaaja on karu kertomus karman laista – mutta miksi Badding vaihtui Olavi Virtaan?

Veijo Haukka on eläimiä työkseen lopettava piinattu mies, jolla on Matti Onnismaan kasvot.

Veijo Haukka on eläimiä työkseen lopettava piinattu mies, jolla on Matti Onnismaan kasvot. (Kuva Armomurhaaja)

Pienellä budjetilla ja riskillä tehty elokuva kerää kiittävää kritiikkiä ja palkintoja.

ELOKUVA Viikonvaihteessa järjestetty Blue Sea Film Festival kokosi Raumalle kansainvälisiä elokuvantekijöitä. Pohjoismaisena teemamaana oli tänä vuonna Ruotsi, Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailuun osallistui puolestaan enemmän venäläisiä kuin muita kansallisuuksia yhteensä.

Pääpalkinnon Golden Baltic Herringin vei kuitenkin suomalainen, amatöörisarjankin voittanut Fabian Munsterhjelmin Kosketus. Kotimaisia elokuvantekijöitä nähtiin niin valkokankaalla kuin eri tilaisuuksissakin, esimerkiksi näyttelijä Martti Suosalo tähditti sekä elokuvaa Suomen hauskin mies että Joulumaa, ja osallistui jälkimmäisen yhteydessä keskusteluun yhdessä ohjaaja Mari Rantasilan kanssa.

Matti Onnismaa on monen suomalaisen elokuvaohjaajan luottonäyttelijöitä, mutta varsinaisia päärooleja on kuitenkin harvemmassa. Ohjaaja Teemu Nikki oli kymmenen vuotta sitten sellaisen luvannut Onnismaalle kirjoittaa, ja nyt tulos on nähtävissä Armomurhaajassa.

Jussi-palkittu Armomurhaaja on kerännyt palkintoja parhaasta käsikirjoituksesta myös Tokion elokuvajuhlilla ja Norjan Haugesundin elokuvajuhlilla se nimettiin Suomen ehdokkaaksi Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.

Teemu Nikki pohtii, mikä väkivaltaisessa mustassa komediassa viehättää maailmanlaajuisesti. Eläinten oikeuksia käsittelevä teema on jo itsessään kansainvälinen. Armomurhaaja tehtiin muutamassa kuukaudessa ilman tietoa rahoituksesta, riskillä. Nikin puoliso Sari Aaltonen vastasi kuvauksesta.

– Teimme elokuvan sellaiseksi kuin itse halusimme. Emme ajatelleet rahoittajia, emme kohderyhmiä, emme kumarrelleet mitään, Nikki sanoo.

Armomurhaaja julkaistiin heinäkuussa Yhdysvalloissa, mutta Suomessa sen on nähnyt alle 3000 katsojaa. Pienellä budjetilla tehty elokuva julkaistiin viime vuonna, ja sen on nähnyt useampi ihminen ulkomailla kuin Suomessa. Blue Sea Film Festivalilla pieni sali oli loppuunmyyty.

Armomurhaaja on tuskan tasapainoa ja karman lakia pohtiva karu tarina Veijo Haukasta, joka lopettaa työkseen eläimiä, mutta ei päästä niiden omistajiakaan helpolla. Onnismaa on otettu pääosastaan ja jää lähes sanattomaksi, kun häneltä kysytään roolin merkitystä.

– Tämä on vaikeaa minulle… ei näitä nyt niin kovin usein kohdalleni tule, näyttelijä toteaa liikuttuneena.

Roolissa nähdään piinattu ja pessimistinen mies, jolla on Onnismaan kasvot. Eikä ihme, sillä Teemu Nikki kertoo nähneensä näyttelijän kuvan silmissään jo tehdessään käsikirjoitusta. Karismaattinen näyttelijä sopii erinomaisesti Nikin elokuvaan.

Kuolinmusiikkina elokuvassa kuullaan Olavi Virran laulama klassikko Sua lemmin kuin järjetön mä oisin. Teemu Nikki paljastaa, että legendaarinen laulaja ei ollut aivan ensimmäinen ajatus valinnaksi.

Rauli Baddingin Somerjoen perikunta ei antanut lupaa Valot-kappaleen käyttämiselle, mistä olen heille ikuisesti kiitollinen. Näin on parempi. Elokuvassa on kyse kuitenkin myös rakkaudesta ja järjettömyydestä, Nikki sanoo.

Niikki on kotoisin Sysmästä kuten Olavi Virtakin, mutta se on ohjaajan mukaan vain sattumaa. Musiikintekijöitä nähdään myös elokuvassa, kun Sir Elwoodista paremmin tunnettu Juha Lehti tekee roolityön. Lehden päätymisessä filmille on hänen ystävällään Onnismaalla sormensa pelissä.

Kommentoi Facebookissa