Valot syttyvät Rauli ”Badding” Somerjoen muistolle – herkkä tulkitsija kuoli vain 39-vuotiaana

Rauli Aarre Tapani Somerjoki kuoli 14.1.1987 Helsingissä, kaksi viikkoa kihlautumisensa jälkeen, vain 39-vuotiaana.

Rauli Aarre Tapani Somerjoki kuoli 14.1.1987 Helsingissä, kaksi viikkoa kihlautumisensa jälkeen, vain 39-vuotiaana. (Kuva Yleisradio)

Sortuneen taiteilijan merkitys suomalaiselle iskelmämusiikille ymmärrettiin vasta kuoleman jälkeen.

PÄIVÄN SÄVEL Jos lähes kansallislauluksi on suomalaisista tangoista noussut Satumaa, iskelmäkappaleista samaan kategoriaan on kohonnut Paratiisi. On tietysti sattumaa, että tekijät – Unto Mononen ja RauliBaddingSomerjoki – ovat molemmat Someron suuria poikia. Badding syntyi Somerolla 30.8.1947.

Paratiisi on joka vuosi yksi esitetyimpiä kappaleita Suomessa, sanat siihen Baddingin kanssa teki runoilija Arja Tiainen. Badding aloitti uransa rocklaulajana, mutta nuoruutensa tangoja kuunnelleena hän halusi tulkita myös iskelmiä.

Somerjoen ensimmäinen mainittava yhtye oli undergroundia edustanut Suomen Talvisota 1939–1940, jolta elämään on jäänyt Kekkonen-rock. Soolourallaan Badding esitti Elvistä ja Chuck Berryä, singlejulkaisut aloitti vanha klassikko Mun sormuksein ja todellinen läpimurto syntyi kappaleella Fiilaten ja höyläten. Molempiin käännössanat riimitteli runoilija Jarkko Laine.

Perusluonteeltaan ujon Baddingin uraa varjosti vuosia alkoholiongelma, mutta studiossa syntyi kuitenkin herkkiä ja ikuisesti eläviä tulkintoja kuten Laivat ja Tähdet, tähdet.

Baddingin sanoittama ja säveltämä Valot oli vastavuoroisesti ehdolla jopa Elviksen ohjelmistoon, Someron kolmas suuri poika M.A. Numminen oli saanut kuninkaan manageriportaan osoitteen ja lähetti kappaleesta tehdyn Lights-version Yhdysvaltoihin. Mikä muu kappale olisi siksi voinut soida autossa radiosta, kun avomallinen amerikanrauta kulkee maaseudulla Aki Kaurismäen Ariel-elokuvassa?

Ohjaaja Risto Jarva tilasi Baddingilta tunnussävelmän Bensaa suonissa -elokuvaansa, kappale sai myös Jussi-palkinnon. Mika Kaurismäki taas ikuisti Esa Pulliaisen Agents-yhtyeen kanssa esitetyn Ikkunaprinsessan elokuvaansa Arvottomat.

Aki Kaurismäen Suomi-trilogian avauselokuva Kauas pilvet karkaavat päättyy Baddingin kappaleeseen Pilvet karkaa, niin minäkin. Somerjoen kerrotaan aloittaneen viimeisen keikkansa Seinäjoella 28.12.1986 juuri kyseisellä kappaleella.

Keuhkokuumeeseen viimeisinä kuukausina sairastunut Rauli Aarre Tapani Somerjoki kuoli 14.1.1987 Helsingissä, kaksi viikkoa kihlautumisensa jälkeen, vain 39-vuotiaana. Saman ikäisenä menehtyi Hurriganes-basisti Cisse Häkkinen tapaninpäivänä kolme vuotta myöhemmin.

Kun ravintoloitsijoina yrittävät Kari Väänänen ja Kati Outinen ottavat vastaan Helsingin työväen painijoiden seurueen tilauksen ja katsovat elokuvan loppukohtauksessa yhdessä tulevaisuuteen, kiteytyy siinä jotain niin suomalaista, että sitä ei voi enää sanoin kuvata.

Elokuva on omistettu näyttelijä Matti Pellonpään muistolle, mutta se on taas jo oman tarinansa arvoinen.

  • Videolla Aki Kaurismäen elokuvan Kauas pilvet karkaavat loppukohtaus

Lue myös: Jossain sataa valkoista lunta – Gösta Sundqvistin muistolle

Kommentoi Facebookissa