Isänpäivän liputus virallistetaan asetuksella – ”Äidit ja isät on nyt syytä asettaa samalle viivalle”

Isänpäivä ei ole tähän asti ollut virallistettu asetuksella liputuksesta Suomen lipulla.

Isänpäivä ei ole tähän asti ollut virallistettu asetuksella liputuksesta Suomen lipulla. (Kuva Fotolia)

Sisäministeriö valmistelee ja vie valtioneuvoston päätettäväksi esityksen liputusasetuksen muuttamisesta.

LIPUTUSPÄIVÄ Äitienpäivä on virallinen liputuspäivä. Isänpäivän liputus taas on vakiintunut, kalenteriin merkitty liputuspäivä. Se ei ole tähän asti ollut niiden päivien joukossa, jotka on virallistettu asetuksella liputuksesta Suomen lipulla.

– Äidit ja isät on nyt syytä asettaa samalle viivalle myös liputuspäivän aseman osalta. Selkein keino on lisätä isänpäivä asetuksella virallistettujen liputuspäivien joukkoon, toteaa sisäministeri Kai Mykkänen.

Sisäministeriö on noudattanut pidättyväistä linjaa uusien liputuspäivien suhteen. Asetuksessa mainittuja virallisia liputuspäiviä on muutettu vain kerran, kun vuonna 1996 asetukseen päivitettiin uudet vaalipäivät. Isänpäivää koskevan muutoksen yhteydessä ei ole tarkoitus avata asetusta muilta osin.

– Virallisten liputuspäivien arvostus edellyttää pidättyväistä linjaa niiden määrässä. Isänpäivän kohdalla virallistamisessa on kyse ainutlaatuisesta asetelmasta, jossa poistetaan symbolinen ero selkeään vastinpariin eli äitienpäivään nähden, ministeri Mykkänen sanoo.

Laajemmat muutokset esimerkiksi Helsingin yliopiston kalenteritoimikunnan vakiintuneiksi toteamien ja asetuksella virallistettujen liputuspäivien eron tarkastelussa tai liputuspäivien määrässä edellyttäisivät Mykkäsen mielestä joka tapauksessa laajapohjaista ja huolellista valmistelua.

– Tähän ei ole vaalikauden viimeisinä kuukausina edellytyksiä, Mykkänen lisää.

Isänpäivän virallistaminen liputuspäivänä etenee siten, että sisäministeriö valmistelee ja vie valtioneuvoston päätettäväksi esityksen liputusasetuksen muuttamisesta.

Lue myös: Suomen lippu täyttää sata vuotta – näin punapohjaisesta leijonalipusta tuli siniristilippu

Kommentoi Facebookissa