SENIORIT Kuortaneella vaikuttavan Margit Sasin, 72, motto on ”kaveria ei jätetä”.
– Tätä olen pyrkinyt viljelemään ja vaalimaan läpi elämän. Ihmiset ympärillämme ovat silta onnelliseen huomiseen, Pohjanmaan senioripiirin puheenjohtaja Margit Sasi sanoo.
Tämä tulisi muistaa myös silloin, kun ruuhkavuodet vaihtuvat eläkepäiviin ja arki muuttaa muotoaan.
– Elämänmuutos tuo mukanaan paljon uutta ja valitettavan usein myös sen paljon puhutun yksinäisyyden.
Yksinäisyys ja sen merkittävä lisääntyminen on aihe, joka otetaan vakavasti myös Pohjanmaan senioripiirissä. Vaikka syyt yksinäisyyteen ovat aina yksilöllisiä, niin sieltä pois pääsemiseen tarvitaan kuitenkin ulkopuolisten tukea.
– Usein pelkkä puhelinsoitto piristää ja ovikellon soitto kantaakin jo pitkälle. Ja kysymyksistä tärkein on aina: ”Kuinka Sinä voit?”
Varsinkin silloin, kun läheisistä koostuva turvaverkko on syystä tai toisesta hajonnut, ystävien merkitys korostuu entisestään. Ei riitä, että yksinäisen luona käy esimerkiksi kotiapu, viipyy hetken ja seuraavalla kerralla tuleekin aivan eri ihminen.
– Yksinäisyys on pelottava, mutta samalla myös ”kavereista” katalin, sillä se tuo mukanaan myös syrjäytymistä.
”Läsnäolo tasoittaa tietä”
Hämeessä, maalaistalon ainoana lapsena varttunut Margit avioitui nuorena, sai kaksi poikaa ja toimi pitkään kotiäitinä. Työuran vahvan maanpuolustusasenteen omaava Sasi teki Pelastushallinnon kokonaisturvallisuusasioiden asiantuntijana.
Senioritoiminta on kulkenut rinnalla kuitenkin läpi elämän, sillä Margit toimi 1990-luvulla äitinsä omaishoitajana.
– Halusin olla lähellä, joten muutin äitini luokse ja hoidin loppuun saakka. Omakohtaiset kokemukset ovat olleet kallisarvoinen tartuntapinta myös lukuisiin luottamustehtäviini, muun muassa kunnanvaltuutettuna.

Auttava, tukeva ja kuunteleva senioritoiminta kulki Margitin rinnalla myös hänen henkilökohtaisen surutyön aikana.
– Jäin vuosi sitten leskeksi. Elämänkumppanini kuolema oli raskas isku, mutta Pohjanmaan senioreilta sain voimaa nousta takaisin kovalle maalle. Nyt tiedän kokemuksesta, mitä läsnäolo ja välittäminen todellisuudessa merkitsevät. Otin samoihin aikoihin myös puikot telakalta ja innostuin tossujen kutomisesta. Ilo ja onni koostuvat loppujen lopuksi pienistä asioista.
”Pelko huijatuksi tulemisesta”
Pohjanmaan senioripiirissä myös ikääntyvien ihmisten kohteluun kiinnitetään entistä tarkempaa huomiota. Sasi nostaa esiin muun muassa edunvalvonnan, joka on muutakin kuin pelkkää rahojen käsittelyä.
– Edunvalvonta on kokonaisturvallisuudesta huolehtimista. Myös ikäihmisten joukosta löytyy paljon kaltoin kohdeltuja. He elävät kotonaan suljettua arkea, joka näyttää ulospäin hyvältä, mutta totuus on toinen. Häpeä, tietämättömyys ja jopa pelokkuus estävät heitä kuitenkin puhumasta.
Myös senioreiden ympärillä pyörivät palveluntarjoajat, kuten puhelinmyyjät, romuttavat herkästi ikäihmisten turvallisuuden tunteen.
– Huijatuksi tuleminen tai pelko siitä vaikuttaa merkittävästi ihmisen hyvinvointiin. Niinpä tiedottaminen, tukitoiminta ja epäkohtiin puuttuminen ovat entistä tärkeämmässä roolissa.
Uudistukset maltillisin askelein
Liiton teema Seniorit nettiajassa on saanut myös Pohjanmaalla hyvän vastaanoton.
– Vaikka nettiaika pelottaa ja laitteetkin tuntuvat alkuun vierailta, niin ajassa pysyminen on tärkeää. Nyt pitää vain muistaa, että uudistukset eivät saa olla liian nopeita. Eteneminen on tehtävä pala kerrallaan ja senioreiden omilla ehdoilla.
Puheenjohtaja Sasi muistuttaakin, että aikaloikka nettimaailmaan on monelle hyppy tuntemattomaan.
– Ei voi edellyttää, että laitteet ja niiden käyttö ovat napin painalluksella hallinnassa. Asioiden sisäistämiselle täytyy antaa aikaa, joten niin tässä kuin muissakin uudistuksissa on otettava maalaisjärki käyttöön.

Uudistusten aallokossa puheenjohtaja Sasia huolettaa eniten kuitenkin toimijoiden riittävyys. Vauhti on sen verran kova, että kenttätasolle tarvitaan koko ajan uusia toimijoita.
– Tämä on haaste, johon meidän tulee löytää toimiva ja ennen kaikkea senioriystävällinen ratkaisu.
Oman mielenpainajaisensa seniorikenttään aiheuttaa myös levällään oleva sote-uudistus.
– Olemme ison muutoksen keskellä ja jokainen tahoillaan odottaa ratkaisua. Päätökset kelluvat, mutta elämän pitäisi kuitenkin pyöriä.
”Valtava määrä tietotaitoa”
Vahvana vaikuttajana tunnetun Margit Sasin nelivuotiskausi piirin puheenjohtajana päättyy kuluvan vuoden jälkeen.
– Tämä on ollut upea ja työntäyteinen matka. Jätän taakseni neljä muistorikasta vuotta, joita olen rakentanut yhdessä 22 yhdistyksen ja yli 3 000 jäsenen kanssa. Tähän ajan jaksoon mahtuu luonnollisesti ylä- ja alamäkiä, mutta yhdessä olemme luoneet toiminnallemme muutosmyönteisen tarkoituksen, Sasi luonnehtii kiitollisena.
Senioreiden keskuudessa Sasi tunnetaan ”meidän Margittina”, naisena, jolla on suuri sydän ja valtava määrä pohjalaista sisua. Puheenjohtajana Sasi on nostanut ansiokkaasti myös kentän äänen kuuluviin.
– Olen jalkautunut kentälle ja vieraillut jokaisessa yhdistyksessä. Näin olen päässyt tutustumaan jäseniimme kasvotusten ja rakentamaan välillemme kuiluttoman sillan, jota kannattelee vahva me-henki.
Tämä on madaltanut yhdistysten välisiä raja-aitoja ja tuonut mukanaan innokkaan yhdessä tekemisen meiningin. Myös tulevalta puheenjohtajalta Sasi toivoo tasavertaista yhteishengen vaalimista.
– Meidän tulee olla luottamuksen arvoisia ja ketään ei saa jättää yksin. Seniorikenttä on yli 26 000 jäsenen ansiosta upea voimavara. Eläkkeelle jäänyt ihminen ei ole mitätön. Riveistämme löytyy valtava määrä eri alojen tietotaitoa, jota tulisi hyödyntää enemmän. Meillä on paljon annettavaa, joten perintöä ja perinteitä tulisi saada siirtymään sukupolvelta toiselle.
Piirin puheenjohtajuuden jättävä Sasi jatkaa senioriliiton hallituksessa.
– Työvaliokunnan edustajana pääsen pureutumaan ennen kaikkea edunvalvonta- ja talousasioihin. Isojen muutosten keskellä meidän tulee entisestään kehittää, lisätä ja vahvistaa me-henkeä myös valtakunnallisella tasolla.
Lue myös: Iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä yritetään lievittää – jo yli 9000 osallistunut Ystäväpiiriin
Kommentoi Facebookissa