Israel ja Isis ottivat yhteen ensimmäisen kerran

Golanin kuuloilla partioivat israelilaissotilaat vastaavat Libanonista tai Syyriasta ammuttavaan tuleen.

Golanin kukkuloilla partioivat israelilaissotilaat vastaavat Libanonista tai Syyriasta ammuttavaan tuleen. (Kuva AOP)

Islamilainen äärijärjestö on välttänyt hyökkäyksiä ylimitoitetun vastaiskun pelosta.

ISIS Kun maailman mielenkiinto on kiinnittynyt Mosulin taisteluihin Irakissa, jäi pienemmälle huomiolle uutistoimistojen välittämä tieto siitä, että Israelin armeija surmasi neljä Isisin taistelijaa Golanin kukkuloilla.

Suomalaisille rauhanturvaajille tutut Golanin kukkulat Israel sai Syyrialta haltuunsa vuonna 1967, ja Israel on välttänyt osallistumasta nyt käytävään sisällissotaan Syyriassa.

Israelilaislähteiden mukaan sen armeijan sotilaat vastasivat Syyriasta ammuttuun konekivääri- ja kranaattituleen. Lopulta mukaan liittyneet ilmavoimat iskivät Isisin taistelijoiksi luokiteltua ryhmää vastaan.

Myös Isis on välttänyt iskuja Israeliin. Israelin turvallisuusviranomaiset ovat toki pidättäneet yksittäisiä soluja, joilla on sanottu olleen yhteyksiä Isisiin, Israelista on värvätty arabitaistelijoita Isisiin ja uuden vuoden päivänä kolme israelilaista Tel Avivissa murhanneen Nashat Milhemin sanottiin olleen Isisin jäsen.

Mutta avoimia hyökkäyksiä ei ole nähty, mikä tuntuu merkilliseltä, sillä Israel on islamistien arkkivihollinen. Isisin sanomalehti al-Naba selittää asiaa sillä, että jihad Palestiinassa ei ole sen merkityksellisempi kuin missään muuallakaan.

Politiikan tutkimuksen professori Graham Alliston Harvardin yliopistosta analysoi syksyllä National Interestissä julkaistussa kirjoituksessaan, miksi Isis pelkää Israelia. Israelin pelote on välitön ja ylimitoitettu kosto. Allison kertoo pelotteen edellyttävän kolmea asiaa, kostoiskun aiheuttavan rajan on oltava selkeä, maalla täytyy olla kyky vastata hyökkäykseen suuremmalla iskulla, ja uhan on oltava uskottava.

Uskottavuuteen liittyy se, että jos Isis ylittää niin sanotun punaisen viivan, siitä on aina aiheuduttava vastaisku. Jos käytetään ainoastaan kovia sanoja ilman rangaistusta, uskottavuus katoaa. Vastaavasti Israel ei iske Isisiä vastaan, ellei maata itseään vastaan hyökätä. Englanniksi käännetyn Israel Defence Forces Strategyn mukaan periaate on sama kuin Kummisetä-elokuvissa.

Pelote on räätälöity myös muita Israelin vihollisiksi katsomia tahoja kohtaan. Jos Gazasta ammutaan raketteja Israelin puolelle, armeija tuhoaa kokonaisen kerrostalon. Kaikkein hankalimpia ovat niin sanotut yksinäiset sudet, tällöin rangaistus kohdistuu tekijän koko lähipiiriin ja perheeseen.

Viime päivinä Israelissa ovat levinneet laajat maastopalot, joiden tahallisesta sytyttämisestä on pidätetty jo 23 ihmistä. Kymmeniä tuhansia ihmisiä jouduttiin evakuoimaan Haifan rannikkokaupungista. AFP:n mukaan palot on nyt saatu sammutettua, ja pelastustoimiin osallistui palestiinalaisia sekä kansainvälisiä joukkoja myös Venäjältä ja Turkista.

Kommentoi Facebookissa